Costa Belgica: Vlaamse makelaars en familie in Spanje

Costa Belgica volgt vijf Vlaamse makelaars en hun familie. Ze lieten alles achter zich om Vlamingen te helpen aan een droomplek in Spanje. Deze reeks werd begin 2021 uitgezonden op VTM 2. Inmiddels kun je vanaf maandag 22 augustus 2022 kijken naar Costa Belgica seizoen 2.

Costa Belgica

Costa Belgica is de kuststrook van de Costa Blanca tot de Costa del Sol in spanje waar elk jaar duizenden Belgen een vakantieverblijf kopen. Ook in een jaar waarin er door het coronavirus amper gereisd kon worden, kochten gemiddeld acht Belgen per dag een Spaanse casa. In Costa Belgica van VTM 2 reis je vanuit je luie zetel mee naar Spanje en kijk je mee in het leven en het werk van vijf Vlaamse makelaars families. Deze makelaars hebben alles in België achtergelaten om in Spanje een vastgoedkantoor uit de grond te stampen.

Wat dat betreft is het echt een programma voor de liefhebbers van Ik Vertrek (die ook weer nieuwe afleveringen hebben) en Bye Bye Belgium. De naar Spanje geëmigreerde Vlamingen genieten volop van la vida loca, maar bewegen ook hemel en aarde om Vlaamse en internationale klanten aan hun droomplek onder de Spaanse zon te helpen.

Costa Belgica volgt zoektocht van Vlamingen naar casa in Spanje

In elke aflevering werpt Costa Belgica niet alleen een blik in het leven van de makelaarsfamilies, ze volgen ook de zoektocht van talloze Vlamingen naar een droomplek onder de Spaanse zon binnen een bepaald budget. Op het einde van de rit komen de makelaars én kijkers te weten of de klant een bod wil doen op één van de drie voorgestelde huizen of appartementen.

Wil je ook naar Spanje emigreren? Hier lees je er meer over.

Van YouTuber tot gepensioneerd koppel

De vijf makelaarsfamilies zoeken in Costa Belgica voor jong en oud een buitenverblijf of woonst in Spanje. Van een privé-woonst en werk-mansion voor een YouTuber, die als eerste Belg één miljoen volgers haalde (volgens mij is dat Youtube-fenomeen MojoOnPC of wel Jordy Janssens). Tot een huis voor een gepensioneerd koppel, waarvan de man vooral oog heeft voor een giga garage voor zijn vele fietsen. Ook de prijzen gaan van het ene uiterste naar het andere: van een appartement van 90.000 euro tot een immense villa van meer dan een miljoen. Vooral de gezondheid, het warme klimaat en de Spaanse mentaliteit lijken redenen genoeg om België achter te laten.

MojoOnPC zoekt villa in Spanje

In de tweede aflevering van Costa Belgica zien we dat de 21-jarige Jordy Janssens uit Herentals – alias influencer en YouTube’r MojoOnPC – op zoek is naar een nieuwe villa in Spanje. Drie jaar geleden kocht hij een huis in Spanje, maar dat heeft te veel inkijk. Hij is op zoek naar een werk-mansion én een privéwoonst en heeft hier in totaal € 1.200.000 voor over. Jordy Janssens klopt aan bij makelaar Matti Swinnen van Global Spain in Torrevieja. Het eerste pand telt 6 slaapkamers, 5 badkamers en 2 zwembaden zodat werk en privé perfect gecombineerd kunnen worden. Maar dat lijkt niet te volstaan voor influencer MojoOnPC. Zijn oog valt op een berg die naast de nieuwbouwwoning staat: “Dat zou ideaal zijn: daarboven op die berg! Kan daar niet gebouwd worden?” De jonge makelaar Matti Swinnen belt met de constructeur en heeft verrassend nieuws voor Jordy.

Matti Swinnen van Global Spain in Torrevieja

Matti Swinnen van Global Spain in Torrevieja

Matti Swinnen van Global Spain in Torrevieja is de eerste makelaar die wordt gevolgd. Drie jaar geleden startte het Spaanse avontuur voor dit voormalige model uit Sint-Katelijne-Waver. Matti Swinnen liet zijn bloeiende modellencarrière in België achter zich en stapte mee in het pas opgerichte immokantoor van onder andere zijn vader Jo Swinnen. Hij leerde er de kneepjes van het vak en voelde zich meteen thuis in Spanje.

Mattti Swinnen vertelt: “Natuurlijk is dit de droom van vele anderen, maar ik heb drie jaar geleden gewoon de stap gezet. Ik ben naar hier gekomen en heb alles gerealiseerd wat ik wou.” We zien in de eerste aflevering van Costa Belgica dat ook zijn broers Nico en Timo, en schoonbroer Robin nu afzakken naar het land om ook hun Spaanse vastgoed-dromen waarmaken. Matti neemt hen met veel plezier onder zijn vleugels.

Spaanse taal

Het eerste struikelblokje voor de nieuwkomers is de Spaanse taal maar Matti geeft al meteen wijze raad: “Ik heb een woordenboek gekocht en elke dag 50 woorden geleerd. Na twee maanden was het woordenboek uit en dan begin je gewoon te babbelen. Ik heb zelfs al een huis verkocht via Google Translate. Charisma, dat telt.” De eerste klant die Matti en Timo gaan bezoeken, is Yvette uit Mechelen. Ze heeft vier katten, is bijna gepensioneerd en wil in het warme Spanje genieten van haar pensioen. Matti zoekt en vindt een huis in een geweldige omgeving en omringd door een hele resem dieren. Zal dit een doorslag geven in de beslissing van Yvette?  

In de vijfde aflevering zien we dat Timo zelf aan de slag mag (althans onder toeziend oog van Matti). Ze gaan met Veerle en Gert uit Sint Amands op huizenjacht. Het koppel zoekt een buitenverblijf voor 200.000 euro. In de aflevering die hier op volgt, blijkt dat Veerle en Gert bij het volgende appartement zelfs ‘hun buren’ al kennen. Goede buren hebben, is natuurlijk een belangrijke meerwaarde bij de aankoop van een huis.

Steve Belis en Inge Van der Spiegel van Lavanda Real Estate in Los Alcázares

Steve Belis en Inge Van der Spiegel

Steve Belis en zijn vrouw Inge Van der Spiegel kochten acht jaar geleden een vakantiewoning in Spanje. Ook al was het stel uit Antwerpen er destijds nog maar één keer geweest. “In augustus hebben we tickets geboekt om er op vakantie te gaan, maar in plaats daarvan zijn we gewoon verhuisd”, aldus Inge en Steve, die er nu met hun kinderen Milan en Luna wonen.

En zij wonen hier niet alleen: ook de ouders van Steve hebben besloten om zich permanent in Spanje te vestigen. Voor dat Steve Beslis en Inge Van der Spiegel met hun kids emigreerden naar Spanje zagen ze elkaar namelijk veel. Ria en Daniel, de ouders van Steve hielden hun kleinkinderen 2 à 3 keer in de week bij. Dat viel plots weg door de emigratie. Maar nu zijn ze weer volop bij elkaar.

Lavanda Real Estate in Los Alcázares

Inge Van der Spiegel en Steve Belis zijn nu de eigenaren van Lavanda Real Estate in Los Alcázares. Ze zijn rasechte Beerschot-supporters en hebben elkaar tijdens een voetbalwedstrijd leren kennen. De paarse kleur mocht dus niet ontbreken in het logo van hun vastgoedkantoor. Ze coveren met Lavanda Real Estate een grote regio van zo’n 400 km: van het noorden van de Costa Blanca tot voorbij de Costa Calida. De focus ligt voornamelijk op nieuwbouw en gaat van appartementen van 130.000 euro tot villa’s van 2 à 3 miljoen euro.

In de eerste aflevering zien we dat de makelaars van Lavanda Real Estate voor een uitdaging staan. Zij gaan op zoek naar een buitenverblijf van maximum 100.000 euro voor Evelyne uit Puurs. “Ik kom heel graag in Spanje door de mentaliteit. Iedereen is hier vriendelijk en goed gezind”, aldus Evelyne. Al is dat niet de enige reden: “Ik heb reuma en de Spaanse zon helpt mij daarbij.” Voor Evelyne is het belangrijk dat er ook een tuintje is voor haar hond. Vinken de appartementen die Inge en Steve hebben uitgezocht alle wensen af? En vallen ze binnen budget?

Droomwoning

In de vierde aflevering gaat Steve op zoek naar een woning voor koppel Nicole en Freddy uit het West-Vlaamse Wingene. Zij willen graag emigreren naar Spanje en kunnen €600.000 aan hun droomwoning spenderen. De eerste woning die ze bezoeken, heeft alles… of toch bijna: een perfect zicht, een perfect zwembad, een perfecte indeling maar: “Ze zitten hier gewoon op mijn terras te kijken vanuit al die appartementen.” En die inkijk zint Nicole duidelijk niet.

Steve neemt het koppel vervolgens mee naar een nieuwbouwvilla met een oppervlakte van 200m², 3 slaapkamers, 3 badkamers, een privé zwembad en… een stevig prijskaartje van €1.120.000, een pak hoger dan de €600.000 die Nicole en Freddy in gedachten hadden. Maar makelaar Steve heeft een plan voor Freddy en Nicole. Dezelfde woning, maar iets kleiner in oppervlakte én in prijs: €750.000. Dat is nog steeds boven het budget van het koppel, maar ach: “150.000 meer of minder, dat zijn uiteindelijk maar twee Teslawagens, hé?”, relativeert makelaar Steve.

Katleen Baeten en Johan Cocquit van Inmo Cobat in Calpe

Katleen Baeten en Johan Cocquit van Inmo Cobat in Calpe

Katleen Baeten en Johan Cocquit van Inmo Cobat in Calpe, die eigenlijk uit Kortrijk afkomstig zijn, werken sinds 2003 in Calpe. “Het was niet de bedoeling om in Spanje te wonen, maar van het één is het ander gekomen. We hadden allebei een goede business in België. Die hebben we opgegeven om hier van nul te starten”, aldus Johan Cocquit en Katleen Baeten in Costa Belgica. Inmo Cobat biedt een totaalpakket aan: van gronden en goedkope woningen tot dure villa’s en nieuwbouwprojecten. In het vastgoedkantoor moet Johan Cocquit zijn mannetje staan tussen vier vrouwen. Al verwent hij zijn ‘harem’ maar al te graag.

We zien in de tweede aflevering van Costa Belgica dat deze deelnemers op zoek gaan naar een woning in Spanje voor Ria en Luc uit Meerhout. Zij zijn al anderhalf jaar op zoek naar een woning in het zuiden en hebben al een vijftigtal panden gezien. Ze zijn dus best wel kieskeurig en geen gemakkelijke klanten voor Katleen, maar moeilijk gaat ook en ze heeft alvast drie panden voor hen in de aanbieding. In de derde aflevering zie je dat ze een bod doen op één van de panden… Hoe zal dat aflopen? In de vijfde aflevering gaat Katleen op pad met Jyrki en Bart uit Hoboken, die een woonhuis en gastenverblijf voor 400.000 euro zoeken.

Terwijl Katleen op pad is met de 2 mannen wil echtgenoot Johan zijn hardwerkende, vrouwelijke collega’s verrassen om hun 40ste verkoop te vieren. “Als wij het goed hebben, moeten de mensen rondom ons het ook goed hebben. Je moet eerst leren delen en pas dan kan je vermenigvuldigen”, aldus Johan. Zal zijn echtgenote Katleen vandaag het 41ste pand kunnen verkopen aan koppel Jyrki en Bart? In een volgende aflevering zien wij dat hij de dames wil trakteren op wat lekkers; daarvoor gaat hij naar De Belgische Slager… in Calpe, waar onder andere ook Belgische chocolade te vinden is. “We zitten in Spanje, maar toch ook nog een beetje in België.” lacht Jan.

Sabine Verbeeke en Danny Hoens van Sunny Home Spain in La Nucía

Sabine Verbeeke en Danny Hoens van Sunny Home Spain in La Nucía

Sabine Verbeeke en Danny Hoens (Oostakker) verkopen met Sunny Home Spain vooral nieuwbouw en hebben een gevarieerd cliënteel. In hun nieuwe kantoor in Spanje is er naast plek voor Sabine Verbeeke als makelaar, ook plaats voor de hobby’s van Danny Hoens. In zijn vrije tijd is hij happy art-kunstenaar. Als hij geen huizen verkoopt, vind je hem in zijn atelier. Hij heeft ooit nog tekenles gekregen van Jan Hoet, die hem zei dat hij verder in de kunstrichting moest gaan. Daarnaast is hij ook charmezanger. Zo mocht Danny Hoens ooit de vierde Romeo zijn naast Gunther, Chris en Davy.

Over het Spaanse avontuur vertellen ze in Costa Belgica. “De werkdruk die we in België hadden, is er zeker niet meer. We willen nu van het leven genieten en profiteren. Maar we moeten uiteraard nog centen verdienen zoals iedereen.” Waar ze overleggen? “De meeste plannen worden gemaakt in ons bad. Samen een uurtje brainstormen in de warmte en de damp.”

In de eerste aflevering van Costa Belgica krijgen de makelaars van Sunny Home Spain Christine en Patrick uit Kanegem over de vloer.  Zij willen naar het zuiden emigreren en zijn op zoek naar een droomwoning met privé-zwembad van maximum 500.000 euro. Patrick heeft één vereiste: een ruime garage aan de woning voor al zijn fietsen. “De fietsen zijn belangrijker dan zijn vrouw”, lacht Christine. Om hun droom in vervulling te laten gaan, tonen Sabine en Danny hen twee villa’s met een spectaculair uitzicht en een overvloed aan slaap- en badkamers.

Makelaars Sabine en Danny van Sunny Home Spain in La Nucía zijn erg druk zo zien we in Costa Belgica. Klanten Alice en Steven uit Gent zijn – in de vierde aflevering van Costa Belgica – op zoek naar een appartement van maximum €300.000. Sabine en Danny nemen het koppel mee naar een nieuwbouwappartement met een oppervlakte van 100m², 3 slaapkamers en 2 badkamers. Bij het betreden van het appartement is het enthousiasme alvast heel groot bij de potentiële kopers. En dan stelt Danny hen voor om zelf even naar de benedenverdieping te gaan want daar is nog een super verrassing. Het koppel ontdekt er een tweede mini-appartement en is zwaar onder de indruk: “Amai! Wauw! Dàt is pas een verrassing! Dat is de max! Dit is echt dé verassing van de verrassing!” Een lawine aan superlatieven, maar zullen ze ook toehappen?

Voor Kathy en Patrick mag Sunny Home Spain op zoek naar een pand met een apart gastenverblijf. Hun budget bedraagt € 350.000. Het eerste pand van € 395.000 had niet het gewenste uitzicht. Het tweede pand heeft een grote tuin en een prachtig uitzicht op de natuur, 3 verdiepingen en 6 slaapkamers maar zit met € 495.000 een ‘beetje’ boven het budget. De prijs is bespreekbaar, maar zal dit voldoende zijn om Kathy en Patrick over de streep te trekken? 

Annick en Frank Huybrechts van Immo Huybrechts in Calpe

Annick en Frank Huybrechts van Immo Huybrechts in Calpe

De ouders van Annick Huybrechts woonden al in Spanje en werkten daar in de constructie en immobiliën. Annick en Frank uit Schoten zijn 20 jaar geleden met hun kinderen Joyce en Levi verhuisd. Ze runnen makelaarskantoor Immo Huybrechts in Calpe als eerbetoon aan haar overleden vader. Het gezin van Annick en Frank is onafscheidelijk en doet álles samen. Ondanks la vida loca mist Frank nog altijd de Belgische frieten en… de regen.

Annick Huybrechts vertelt in Costa Belgica. “We zijn met het volledige gezin geëmigreerd naar Spanje om hier de makelaardij van mijn vader verder te zetten. Onze kinderen Joyce en Levi moeten de zaak uiteindelijk overnemen.”

Het draait bij Immo Huybrechts niet alleen om verkopen. Als echte dierenvriend steunt makelaar Marc het plaatselijke dierenasiel. Hij neemt de familie mee voor een uitstapje met de adoptiehonden. En dat houdt wel wat risico’s in want de verleiding om een extra hond in huis te halen is groot…

Costa Belgica is één van de nieuwe programma’s op tv; wil je er meer ontdekken – klik dan hier.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 januari 2021 /