Jens Dendoncker: Da’s Liefde op VTM met tal van BV’s

Jens Dendoncker toetst in Da’s Liefde de wetenschap over de liefde aan de praktijk. Dit programma van productiehuis Shelter is vanaf vanavond – maandag 11 januari – om 20.40 uur bij VTM te zien. Daarbij komen ook tal van bekende Vlamingen voorbij.

Da’s Liefde: Shelter & Jens Dendoncker

Jens Dendoncker, da’s tafelspringen en da’s lachen. Maar Jens Dendoncker… da’s ook liefde. Want onder die mantel van humor en zelfrelativering gaat een groot romanticus schuil. De afgelopen maanden omarmde Jens deze zachte kant van zichzelf, samen met Shelter, het productiehuis waarmee hij eerder al drie seizoenen Hoe Zal Ik Het Zeggen? maakte. Het resultaat is Da’s Liefde!, een nieuw human interestprogramma over… de liefde, waarin Jens Dendoncker inzoomt op het liefdesleven van de Vlaming. 

Da’s Liefde

In Da’s Liefde! test Jens Dendoncker de wetenschap over de heerlijke maar soms ook pijnlijke liefde aan de praktijk. Geen comedy deze keer, wel echte verhalen en mooie experimenten met bekend en niet-bekend Vlaanderen. Voor de gelegenheid trok het Antwerpse productiehuis Shelter naar West-Vlaanderen. Want geen betere locatie voor een programma over de liefde dan de Vlaamse stad van de liefde, het Venetië van het noorden: Brugge.

Jens Dendoncker

Jens Dendoncker: “De meeste mensen kennen mij als een grapjas, maar diep vanbinnen ben ik een romanticus. Mijn vriendin Lauren kan dat bevestigen, al denk ik dat ze me soms té romantisch vindt. Ze heeft niet meteen elke week nood aan een handgeschreven liefdesbrief van vijf pagina’s die in uitgebreide volzinnen omschrijft welke onnavolgbare indruk de glans van haar haren op mij nalaat. Gelukkig kan mijn hopeloos romantische ziel zich nu volledig uitleven in Da’s Liefde!”

Onderzoek naar liefde met KU Leuven

Samen met de KU Leuven zette Shelter speciaal voor dit programma een grootschalig onderzoek op. Meer dan 25.000 Vlamingen werkten mee en de resultaten van dat onderzoek vormen nu de basis van het programma. Wist je bijvoorbeeld dat 72% van de singles zijn of haar crush niet op date durft vragen? Dat 61% van de koppels zich dagelijks ergert aan elkaar? Of dat 45% al eens verliefd werd op iemand anders terwijl ze een relatie hadden? Het zijn maar enkele van de vele cijfers die aan het licht komen in Da’s Liefde!.

Dirk De Wachter

Want hoe irrationeel de liefde ook mag zijn, voor wetenschappers is en blijft het een dankbaar onderwerp. Dat weet ook hoogleraar en psychiater Dirk De Wachter, die in zijn vele boeken de liefde niet onbespreekbaar laat en in Da’s Liefde! de juiste man op de juiste plaats is om Jens af en toe bij te staan in zijn zoektocht naar de wetenschappelijke waarheid over de liefde.

Liefdesuitdagingen

Jens Dendoncker toetst de wetenschap aan de praktijk door de Vlamingen uit te dagen. Als een onderzoek zegt dat, wanneer je iemand op date vraagt, 1 op 2 gewoon ‘ja’ zegt, waarom doen we dat dan niet? Als liefdesbrieven schrijven letterlijk gezond blijkt te zijn, waarom schrijven wij dan geen liefdesbrieven meer? Of als stoppen met liegen volgens verschillende onderzoeken oplucht, waarom liegen wij dan toch gemiddeld 70 keer per week? Al die informatie laat de presentator (en cabaretier) niet onbenut.

Vriendin Jens Dendoncker: Lauren Versnick

Naast alle Vlamingen die de moed hadden om zich – soms letterlijk – bloot te geven voor de camera, geeft ook Jens Dendoncker zichzelf bloot door sporadisch deel te nemen aan zijn eigen experimenten. Samen met zijn vriendin Lauren Versnick (die je kent uit Studio Tarara) geeft hij een unieke kijk in wat de liefde met hen doet en wat zij doen met de liefde. 

Aflevering 1 van Da’s Liefde

In de eerste aflevering op maandag 11 januari trekt Jens met zijn biechtstoel de Brugse pleinen op en laat hij (ex-)partners leugentjes om bestwil aan elkaar opbiechten. Hij helpt verliefde kinderen hun gevoelens neer te schrijven in een liefdesbrief, en die af te geven aan de gelukkige in kwestie. En hij overtuigt mensen op straat om hun crush op te bellen, hier en nu. Of dat ook allemaal positieve gevolgen heeft en of die crush ook effectief ‘ja’ zegt? Daarvoor moet je kijken.

Bekende Vlaamse koppels in Da’s Liefde

Ook Jens Dendoncker neemt deel aan twee experimenten, met zijn vriendin Lauren. Uit onderzoek blijkt dat het van belang is voor een succesvolle relatie dat je je aangetrokken blijft voelen tot je partner maar ook hoe je jezelf ziet, speelt een grote rol. Veel mensen hebben het moeilijk om hun lijf te tonen aan hun partner en dus zocht Jens drie mensen met onzekerheden over hun lichaam, die erover willen praten en zich toch willen ontbloten. Net zoals hij en Lauren.

Aster Nzeyimana & Lize Feryn – Sam Gooris & Kelly Pfaff

Het duo nodigt voor een ander experiment twee bekende koppels uit: wat ontsluiert de wetenschap over het liefdesleven van sportanker Aster Nzeyimana (die we als nieuwslezer zagen in We moeten eens praten) en actrice Lize Feryn (die te zien is in o.a. het nieuwe Beau Séjour, Leef en Brak). En hebben Sam Gooris en Kelly Pfaff (die we deze week nog in Het Rad zagen) na 20 jaar huwelijk nog iets te leren over de liefde? De zes zijn proefpersoon voor alweer een wetenschappelijk feit over de liefde: wanneer iemand ons graag ziet, komt er een stofje vrij in onze hersenen: oxytocine. Blijkt dat onze spierkracht en ook ons uithoudingsvermogen daarmee een boost krijgen. Aster, Lize, Sam, Kelly, Jens en Lauren nemen de proef op de som. 

Muziek Da’s Liefde

De soundtrack werd, zoals steeds bij Shelter, gefinetuned onder het goedkeurend muzikaal oor van Shelter-baas Tim Van Aelst. Liedjes die eens raken en dan weer voor de nodige rock ‘n roll zorgen, nemen je mee doorheen de vele emoties die de liefde teweegbrengt. Van de 60’s garagerock van The Sonics over de 80’s new wave van The Cure tot de hedendaagse ambient van Sigur Rós. En zo vormt ook de muziek van Da’s Liefde! – net als het programma an sich – een warm dekentje met net voldoende edge om niet te zeemzoet te worden.

Voor de titeltrack van Da’s Liefde! deed Shelter beroep op muzikanten Mario Goossens (o.a. Triggerfinger) en David Poltrock (o.a. De Mens), waarmee ze eerder al samenwerkten voor de muziek van Safety First en Studio Tarara. De songtekst werd geschreven door Anouk Paeleman, die ook de eindredactrice is van Da’s Liefde!. De generiek geeft slechts een fractie van het nummer weer, maar de volledige versie kan je beluisteren via Spotify.

Bekend en onbekend, jong en oud, iedereen legt zijn kaarten op tafel en stelt zich kwetsbaar op in Da’s Liefde!. Het resultaat: vanaf 11 januari 2021 vanaf maandag om 20.40 bij VTM. De afleveringen van Da’s Liefde! zijn ook te (her)bekijken op VTM GO.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

11 januari 2021 /