Sachli Gholamalizad in Alleen Elvis blijft bestaan

Sachli Gholamalizad is vanavond (5 december) om 22.15 uur te zien in Alleen Elvis blijft bestaan op Canvas en via VRT NU. Je kent haar onder andere van De Bunker en ook in de eerste aflevering van het nieuwe Red Light heb ik haar al gespot.

Sachli Gholamalizad

Theatermaker Sachli Gholamalizad werkt al jaren hard om haar eigen stem te vinden. De actrice brengt een verleden mee, maar kijkt tegelijk met open vizier naar de toekomst. Ik vond haar geweldig in De Bunker. Niet alleen in het eerste seizoen, maar in het tweede seizoen De Bunker laat ze helemaal zien wat ze in haar mars heeft.

Gevlucht voor oorlog in Iran

Wanneer Sachli Gholamalizad op haar vijfde met haar moeder en twee broers vlucht voor de oorlog in Iran, komt het gezin in de Noorderkempen terecht. Al heel snel voelt ze zich een buitenbeentje. Hoewel niemand het uitspreekt, heeft Sachli het gevoel dat ze zich moet aanpassen aan een omgeving waar ze niet thuishoort. Ze maakt zich grijs om niet op te vallen.

Studie aan RITCS en de planken op

Sachli treedt uit haar schaduw wanneer ze theater ontdekt. Na haar studie aan het Brusselse RITCS zoekt ze de planken op. Ze verschijnt in televisieseries en films. Ze krijgt rollen in de serie De Bunker, in Loslopend Wild en De Twaalf, en passeert op het witte doek in De helaasheid der dingen, Brian De Palma’s film Domino en in Mijke De Jong’s Layla M.

Eigen voorstelling 

In 2013 maakt ze haar eerste eigen stuk, A Reason to Talk. In die voorstelling monteert Gholamalizad zelf gefilmde beelden uit Iran en België, dagboekfragmenten, herinneringen, romans en soundscapes tot een erg persoonlijke voorstelling. De productie wint verschillende prijzen, gaat op tournee en wordt bijzonder enthousiast onthaald. Het is het eerste deel van een erg persoonlijke trilogie.

Jonge belofte

Met verhalen over de complexe relatie met haar moeder, over haar grootouders en over haar geboorteland Iran, maakt ze intiem autobiografisch werk en zet ze zichzelf op de kaart als een van de jonge beloftes.

Twee culturen

Ze onderzoekt in haar werk de uitersten die eigen zijn aan opgroeien tussen twee culturen. Maar ook wat het betekent om vrouw te zijn, wat het verschil is tussen grenzen en vrijheid en hoe ze beïnvloed is door zowel het Oosten als het Westen.

Mix van fragmenten

Een heerlijke mix van invloeden zien we terug in haar fragmenten. Eén daarvan komt uit de film Salaam Cinema van Moshen Makhmalbaf. De film stelt in vraag of iedereen acteur kan worden en geeft er tegelijkertijd een antwoord op.

Alleen Elvis blijft bestaan met Sachli Gholamalizad: zaterdag 5 december om 22.15 u. op Canvas en via VRT NU. Herhaling op zondag 6 december om 18.00 u. Dit is de laatste aflevering van Alleen Elvis dit seizoen. Wist je dat presentator Thomas Vanderveken nu ook op tv is met een nieuw seizoen van Factcheckers.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

5 december 2020 /