Dertigers remake: verschillen tussen Nederland en Vlaanderen

De Dertigers remake is vanaf morgen (maandag 18 mei 2020) om 20.25 uur in Nederland te zien op NPO3 bij BNNVARA. Ik ben zo ontzettend nieuwsgierig. Hoeveel verschillen zie ik met Vlaamse versie? Hoe groot zijn de gelijkenissen? Je kunt in dit artikel in ieder geval al de eerste foto’s uit eerste twee Nederlandse afleveringen bekijken.

Jelle de Jonge kust Justus van Dillen in Dertigers
Jelle de Jong (Elias) en Justus van Dillen (Alex)

Dertigers remake

Bij een remake blijft de basis van het verhaal natuurlijk (zo goed) als gelijk. Dat zie je ook in de aankondiging van de omroepen. Al valt daar ook wel een essentieel verschil op. In Vlaanderen kondigde Eén de reeks in 2018 op de volgende wijze aan: “Dertigers is een fictiereeks over een hechte vriendengroep van zes dertigers. Pieter, Nora, Tinne, Bart, Alex en Saartje zijn al bevriend sinds hun studententijd in Antwerpen. De zes worstelen met de uitdagingen van hun generatie, het evenwicht tussen werk en gezin en… de geheimen van een onverwerkt trauma dat hen onlosmakelijk met elkaar verbindt, maar hen ook uit elkaar dreigt te drijven.”

Saar (Eva Laurenssen) en Alex (Justus van Dillen)
Eva Laurenssen (Saar) en Justus van Dillen (Alex)

Geheimen in Dertigers

Je hebt als kijker dus geen idee wat de geheimen van hun onverwerkte trauma zijn. Wat is deze vriendengroep overkomen. In Nederland is BNNVARA daar wel duidelijker over. “De vrienden delen lief en leed, maar wat hen bindt is een groot trauma. Eén van hun vrienden is een aantal jaar geleden verongelukt, maar hun vragen en wederzijdse verwijten hierover delen ze niet met elkaar. Een smeulende bom, die hun hechte vriendschap op de proef stelt.” Kortom: het geheim an sich is al verklapt. Al heb je natuurlijk nog geen idee hoe de lijntjes dan precies lopen. Wat voor drama het echt was.

Verschillen Nederlandse en Vlaamse Dertigers

Ik heb alleen de trailer van de Nederlandse remake gezien. Toch heb ik tijdens mijn onderzoek al verschillende verschillen tussen de Nederlandse en Vlaamse Dertigers gespot. Het belangrijkste verschil zit ‘m natuurlijk in de namen van de personages. Zo heet Tinne in Nederland Lot. Waar haar kinderen in Vlaanderen Robbe en Louise heten, gaan ze in Nederland door het leven als Mees en Hanna. Saartje wordt Saar en Jeroen (de partner van Nora) heet Feras.

Culturele diversiteit

De culturele diversiteit is in de Nederlandse remake een stuk groter dan in Vlaanderen. Ik denk dat dat goed is. Dat maakt dat de serie nog meer in het tijdsbeeld past, maar ook in onze multiculturele samenleving zoals we die in Nederland kennen. Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, dan zou het gek zijn als je alleen een blanke cast zou hebben. Kortom, die diversiteit is top! Wat dat betreft is het mooi dat Gürkan Küçüksentürk dus Feras speelt en niet ‘Jeroen’ wordt genoemd. En Joy Wielkens is een prachtige Nora.

Nora en Feras in Dertigers; meer culturele diversiteit in Nederlandse remake
Joy Wielkens (Nora) en Gürkan Küçüksentürk (Feras) in de tweede aflevering van de Nederlandse Dertigers

Gaat Bart in Nederlandse Dertigers vreemd met een Vlaamse?

Wat de Vlamingen zich afvragen: gaat Bart in de Nederlandse Dertigers remake vreemd met een Vlaamse? In de oorspronkelijke versie wordt mooiboy Bart namelijk verleid door een Nederlandse dame (gespeeld door Truus de Boer). Gaan we zo in Nederland ook kennismaken met een Vlaamse schone? Ik ben ook wel benieuwd wat deze serie voor de bekendheid van Lykele Muus gaat doen. Tom Dingenen (die Bart in Vlaanderen speelt) krijgt namelijk sinds Dertigers ‘regelmatig’ oneerbare voorstellen van dames.

Gaat Bart in Dertigers Nederland vreemd met een Vlaamse
Jelle de Jong (Elias), Gürkan Küçüksentürk (Feras) en Lykele Muus (Bart) in de sportschool.

Dertigers Nederland & België

Om in de sfeer te komen, deel ik beelden uit Nederland en België met je. In Nederland kun je alvast de trailer van Dertigers bekijken. Nog niet overtuigd, kijk dan maar eens naar de showreel die Kim van Oncen (die Saartje speelt in de Vlaamse versie van Dertigers) heeft gemaakt. Kijk ‘m niet als je geen spoilers wil hebben. Al is de vraag natuurlijk wel in hoeverre de remake en oorspronkelijke versie van elkaar verschillen.

Bevalt het verhaal je of ken je anderen voor wie dit wel wat is, dan kun je ze onder het Facebook-bericht gewoon taggen. En natuurlijk alvast ontzettend bedankt voor je like!

WAARSCHUWING: DEZE SHOWREEL GEEFT WEL AL HET NODIGE VAN HET VERHAAL VAN DERTIGERS WEG.

Foto’s: BNNVARA

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep.

Steun VlaamsKijken
Dit kun je doen met je Bol.com-aankopen. Als je via deze link je bestelling plaatst, ontvang ik een klein percentage. De opbrengst komt volledig ten goede aan de verdere ontwikkeling van de website. 

17 mei 2020 /