Tweede seizoen voor Dertigers

Tweede seizoen voor Dertigers met onder andere Kim van Oncen, Eveline van Hamme, Ellen Verest, Kristof Goffin, Tom Dingenen, Yannick De Coster en Yemi Oduwale. Daar ben ik hartstikke blij mee! De serie die vorige week van start is gegaan, heb ik namelijk in één ruk uitgekeken via YouTube.

Ik was trouwens niet de enige die in de ban was van Dertigers. Zo zie ik in mijn statistieken al dagenlang een piek in de bezoekersaantallen, omdat jullie massaal alles willen weten over die (relatief) onbekende acteurs en actrices die voorbij komen. Denk dat influencer Kim van Oncen – goed voor 51,9.000 volgers op Instagram – de meeste bekende is. Waarbij Yannick De Coster het bekendste gezicht heeft (uit De Ridder). En voor de dames: Tom Dingenen het meeste vragen op noemt ‘wie is die knappe man?’ Hier lees je alles over de cast en het verhaal.

Twee seizoen Dertigers

Een onbekende cast is natuurlijk een gok; je weet nooit hoe zoiets uit pakt. En ook een serie die dagelijks te zien is om 22.00 uur is natuurlijk een test. Maar het is zo’n goede gok, dat amper drie dagen werd beslist door VRT om een tweede seizoen te bestellen bij Warner Bros België. Daar maken ze veel mensen blij mee. Met uitgesteld kijken heeft iedere aflevering – die op Eén, VRT Nu en YouTube te zien zijn – gemiddeld 750.000 kijkers gehaald. Op YouTube gaat aflevering één na een week ook al naar 14.000 views. En dat gaat natuurlijk alleen nog maar stijgen als mensen de reeks pas later ontdekken. Dan is YouTube wel een hele fijne manier van kijken.

In de België wordt de vergelijking met ‘Uit het leven gegrepen: Kaat & Co’ regelmatig gemaakt. Nu ken ik die serie niet, maar dat schijnt dus bijna vijftien jaar geleden écht de serie geweest te zijn. Een docufictieserie, waarbij de acteurs mocht improviseren binnen de lijnen van hun personage. Nathalie Meskens speelde daarin destijds de hoofdrol. Maar ook Gert Winckelmans en Jan van Looveren zagen we daarin. Ook zij waren – net als hun collega’s – destijds nog relatief onbekend. En zie is waar ze nu staan (klik op hun namen en je ziet wat ik de afgelopen tijd over ze heb geschreven).

Mening over Dertigers

Waarom ik Dertigers verslond? Sowieso was ik na alle drukte van de feestdagen (en het schrijven van een boek – met een écht dertigersdilemma als onderwerp, maar dat terzijde) toe aan een makkelijk kijkbare serie. Makkelijk kijkbaar wil niet zeggen dat er geen inhoud of spanning in zit. Want dat zit er absoluut wel in. Nee, zaken als herkenbaarheid, een fijn montage ritme, afwisseling met goede muziek, mooie beelden, die spelen daarbij een rol. En dat zit goed in elkaar.

Dertigers scoort voor mijn gevoel met name op de herkenbaarheid. Alle dertigers hebben wel een stel in hun vriendengroep, dat doet denken aan Bart en Tinne (Tom Dingenen en Eveline van Hamme). Jonge ouders, die al sinds hun studie bij elkaar zijn en de liefde voor elkaar uit het oog zijn verloren door hun veranderende rol van geliefden naar ouders. Of zo’n losbol als Saartje (Kim van Oncen), die naast haar carrière onbezorgd van het leven lijkt te genieten. Kijken we er niet wat jaloers naar? Zeker als je al een kleintje hebt en daarmee stappen op een laag pitje is komen te staan. En natuurlijk is er de zwangerschap van Nora (Ellen Verest). Dat loopt niet hoe we het zelf voor ogen hebben, maar er zitten voor jonge ouders wel veel herkenbare stukken in. Net zoals de levens van Pieter (Yannick De Coster) en Alexander (Kristof Goffin) zo zijn zaken met zich meebrengen waarmee we ons kunnen identificeren.

Spoiler alert

Welke kant het tweede seizoen van Dertigers op gaat? Als je de serie nog niet (helemaal) hebt gezien, dan zou ik dit stukje even laten voor wat het is. Er komen namelijk wat spoilers voorbij… Met de presentatie van seizoen 2 – op 19 december 2019 – is er sowieso veel meer duidelijk geworden. Zat ik goed?

Ik denk dat we in een tweede seizoen van Dertigers gaan zien hoe Saartje omgaat met haar zieke moeder, die jong Alzheimer blijkt te hebben. Daarnaast zien we of de liefde tussen haar en Pieter stand gaat houden. Of dat iets waar je jaren lang naar verlangt toch tegenvalt (in het geval van Pieter dan toch). Anderzijds is Saar een heel verrassend karakter, dus die zou ook zomaar lesbisch kunnen zijn of er vandoor kunnen gaan met Elias (Yemi Oduwale). Ja, dat is het lief van Alexander, maar wie weet is-ie wel biseksueel. Je weet het niet he 😉

En dan hebben we de net bevallen Nora, die gekozen heeft voor het alleenstaand moederschap. Komen zij en Jeroen (Dave Nauwelaerts) misschien toch nog bij elkaar? Of wat voor uitdagingen krijgt zij op haar pad. Bart en Tinne hebben natuurlijk voor elkaar gekozen, net als Alexander en Elias… Maar of die relaties stand houden. Er moeten er toch sneuvelen, aangezien ruim een derde van de stellen uit elkaar gaat. Kijk zo’n groot geheim als dat de groep met zich meedroeg in het eerste seizoen zal er nu niet meer zijn. Al kan er natuurlijk altijd iets uit het verleden zijn wat iemand nog dwars zit. Ik ben heel benieuwd hoe ze die spanning blijven handhaven. Want dat verlang je toch wel weer in een tweede seizoen. Een mooie uitdaging voor de scriptschrijvers. Die ook nog eens snel aan de slag mogen, want ik lees dat er misschien in april al wordt gestart met nieuwe opnames. Tja, zo’n serie kan natuurlijk ook niet te lang op zich laten wachten…

Dertigers boeken

In Vlaanderen is het heel gebruikelijk dat er boeken verschijnen rondom tv-series. Zo heeft ook Dertigers twee boeken.

Foto: Dertigers: Tinne, Elias, Alex, Pieter, Saartje, Bart, Nora, Jeroen – (c) Warner Bros België

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

15 januari 2019 /