Lotte Vanwezemael over seksueel grensoverschrijdend gedrag
Lotte Vanwezemael heeft het nieuwe VRT Max programma We zien u over seksueel grensoverschrijdend gedrag gemaakt. Ze trok in een vintage busje – mét cameraploeg – de afgelopen weken naar Gent, Hasselt en Mechelen. Daarbij kreeg ze de hulp van Maximiliaan Verheyen, Sarah Vandeursen en Amir Motaffaf. We zien u met Lotte Vanwezemael over seksueel grensoverschrijdend gedrag is nu op VRT MAX te kijken.
Ook interessant: Evi Hanssen met Help, mijn borsten staan online (met leestips)
We zien u
In We zien u toert seksuologe, MNM-dj en host van dienst Lotte Vanwezemael* door 3 Vlaamse steden. Met haar busje houdt ze halt in Gent, Mechelen en Hasselt om er aangrijpende getuigenissen te verzamelen. Steeds staat een nieuw thema centraal: tijdens uitgaan, door bekende en online gedrag.
Lotte Vanwezemael & seksueel grensoverschrijdend gedrag
Dat doet Lotte Vanwezemael trouwens niet alleen. Ze krijgt telkens hulp van een bekende co-hosts zoals Maximiliaan Verheyen (die je kent van Curious), Sarah Vandeursen (o.a. bekend van Sarah in genderland) en Amir Motaffaf (4eVeR) die lokale jongeren bijeenbrengen. Onderweg ontmoet Lotte Vanwezemael ook slachtoffers en plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag die zo moedig zijn om hun verhaal met haar en de kijker te delen.
We Zien U kijken
Je kunt We Zien U vanaf nu op VRT MAX kijken. Geeft-ie aan dat je vanaf je locatie niet mag kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet.
Meer over de inhoud van We zien u per aflevering:
Grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven
Gent, de stad met een van de bekendste uitgaanstraten en clubs van België. Lotte Vanwezemael houdt in de eerste aflevering hier halt en ontmoet er contentmaker Maximiliaan Verheyen. Ze staan stil bij de ongelofelijke cijfers: 4 op de 5 Belgen voelt zich onveilig tijdens het uitgaan. 65% daarvan heeft zelf ooit al eens te maken gekregen met seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens het uitgaan.
Gent
Maximiliaan Verheyen gaat in gesprek met jongeren die hun grenzen durven aangeven en respecteren tijdens het uitgaan. Lotte ontmoet Nona, die iets traumatisch meemaakte tijdens het feesten. Worden er grenzen overschreden? Dan kunnen een safe space en het ingrijpen van omstaanders een wereld van verschil maken. Dat ziet Lotte ook met eigen ogen op Paradise City Festival.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag door bekenden
In de tweede aflevering parkeren Lotte Vanwezemael en televisiemaakster Sarah Vandeursen als co-host het We zien u-busje in Hasselt. In 3 op 4 van de gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag is de pleger iemand die het slachtoffer kent (een vriend, een familielid, kennis, (ex-)lief,…). Sara maakte het mee in haar sportclub en doet haar verhaal bij Lotte. Zij koos uiteindelijk wel om in gesprek te gaan met de pleger via een bemiddelaar.
Hasselt
Iets waar Cleo van Moderator vzw alles over kan vertellen. Zij modereert gesprekken tussen slachtoffers en plegers die na strafbare feiten met elkaar het gesprek willen aangaan. Ze legt uit hoe een-op-eengesprekken en ook dialooggroepen voor zowel slachtoffers als plegers een grote rol van betekenis kunnen spelen. Dat blijkt in de laatste aflevering ook uit de anonieme getuigenis van een pleger van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Via zijn verhaal krijgt de kijker heel uitzonderlijk het verhaal vanuit het perspectief van een pleger te horen.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag online
In de laatste aflevering nodigt Lotte Vanwezemael acteur en influencer Amir Motaffaf uit als co-host. Samen gaan ze in gesprek over het online seksleven met jongeren in Mechelen. Van ongewenste dick- of titpics tot grooming. Dat jongeren vandaag de dag ook online experimenteren, maakt deel uit van een normale seksuele ontwikkeling. Maar er zijn ook een heleboel risico’s aan verboden.
Mechelen
Jasmien maakte het al op jonge leeftijd mee. Ze vertelt aan Lotte welke impact de gebeurtenis op haar leven had en welke gevolgen ze nog steeds draagt. Hoe kan je dan wel aan sexting doen op een veilige manier? Waar moet je zeker op letten als je een naaktfoto naar iemand wil sturen? In Technopolis test Lotte een online game uit die speciaal ontwikkeld werd om de gevaren van seksueel grensoverschrijdend gedrag op het internet te belichten. Er volgt een pakkende getuigenis van Sandra: haar zoon Glenn stapte uit het leven nadat zijn naaktfoto ongewild verspreid werd. Het toont aan dat iedereen slachtoffer kan worden en dat sensibilisering en preventie van jongeren heel erg nodig is en blijft, ook al groeien ze op in een digitale wereld.
Sensibiliseringscampagne
We zien u dat zijn de woorden die een helder signaal geven aan slachtoffers én plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De gelijknamige sensibiliseringscampagne, een initiatief van Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir, omvat verschillende initiatieven om jongeren aan te zetten tot collectief verzet tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tot en met april 2024 zet de campagne We Zien U een grote symbolische spot op de problematiek door awareness te creëren (sensibilisering), jongeren te doen inzien welk gedrag wel en niet kan (preventie) en slachtoffers door te verwijzen naar concrete hulpverlening. Seksuologe Lotte Vanwezemael is ambassadrice, maar daarnaast werken er ook tal van bekende Vlamingen die gekend zijn bij de doelgroep mee aan de campagne. Onder anderen Flo Windey, Maximiliaan Verheyen, Younes Idrissi, Lotte Sierens en Femke Verschueren zetten hun schouders onder het project.
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
16 augustus 2023 /
Actrice