Maestro Degand: Stefaan dirigent Belgian National Orchestra
Acteur Stefaan Degand als dirigent in de documentaire reeks Maestro Degand. Hij gaat de Vierde symfonie van Brahms dirigeren. Dit doet hij samen met het Belgian National Orchestra in de Henry Le Boeufzaal van Bozar. Maestro Degand is vanaf woensdag 10 januari 2024 om 21.20 uur bij VRT Canvas en VRT MAX op tv te kijken. Op woensdag 7 februari kijk je naar het verslag van optreden als dirigent van het Belgian National Orchestra in de Bozar.
Auteur Patricia de Ryck publiceerde voor het eerst over Maestro Degand op 22 maart 2023; ze heeft het bericht bijgewerkt op woensdag 10 januari en 7 februari 2024.
Stefaan Degand als dirigent
Als kleine jongen al stond acteur Stefaan Degand * op de salontafel met een dirigeerstokje te zwaaien, met de geluidsinstallatie op maximaal volume. Bijna zijn hele leven al droomt hij ervan om ooit de Vierde symfonie van Brahms te dirigeren, met een 80-koppig orkest, in een uitverkochte concertzaal. Die droom wordt nu werkelijkheid, dankzij het programma Maestro Degand van Borgerhoff & Lamberigts. Bij de gelijknamige uitgeverij verscheen eerder zijn boek Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder * (over de plotselinge dood van zijn Julie en hun ongeboren kindje).
Maestro Degand 2024 op tv
De muzikale odyssee van Stefaan Degand wordt gevolgd door de documentairemakers van Borgerhoff & Lamberigts, die je kent van onder andere Waar is Elke Wevers?, Kampioenenjaar – geboorte van gouden generatie en Het Scheldepeloton. Maestro Degand is vanaf woensdag 10 januari om 21.20 uur te kijken op VRT Canvas en VRT MAX. Maestro Degand eindigt met een uitvoering van de Vierde symfonie van Brahms in de Henry Le Boeufzaal van Bozar, met het Belgian National Orchestra onder de muzikale leiding van Stefaan Degand op 27 januari 2024. Wil Maestro Degand terugkijken, dan kan dat via VRT MAX. Wil je dit vanuit het buitenland doen, gebruik dan een VPN Verbinding, die je op België zet.
Meer over Maestro Degand:
Maestro Degand
Met de docureeks Maestro Degand gaat Stefaan voor Canvas op muzikale ontdekkingsreis: op zoek naar de ziel van Johannes Brahms. Hij verdiept zich een jaar lang in de partituur en gecoacht door de jonge dirigente Pascale Van Os leert hij de finesses van een symfonisch orkest beheersen. Daarnaast ontmoet Stefaan Degand Brahms-specialisten en internationale topdirigenten zoals Jaap Van Zweden, Philippe Herreweghe, Eva Ollikainen en Antony Hermus, chef-dirigent van het Belgian National Orchestra. Tevens reist Stefaan Degand naar het Oostenrijks dorpje waar Brahms zijn magnum opus in 1885 voltooide.
Een programma voor de liefhebbers van Maestro.
Acteur Stefaan Degand
Stefaan Degand is niet alleen een geweldige acteur *, maar inmiddels ook schrijver. Je zag hem al in Een Echte Job seizoen 2 en als presentator van Ontoerekeningsvatbaar. Rollen waarvan je acteur Stefaan Degand kunt kennen? Denk aan Holger uit De Familie Claus, maar ook aan Pascal in Connie & Clyde, Bernard in Eigen Kweek, Roger uit Clan, Dieter uit De Ronde en Francois in Red Sonja. Kortom: veel bekende namen.
Dirigente Pascale Van Os
Sinds een jaar zit acteur Stefaan Degand op elk vrij moment met zijn neus in de partituur. Tussen zijn acteerwerk door gaat hij twee keer per week naar de les bij zijn coach bij de jonge Antwerpse dirigente Pascale Van Os. Zij zegt: “Stefaan heeft zeker geen gebrek aan liefde en passie voor deze symfonie, maar aan dirigeren zit ook een technische kant die hij nog helemaal niet beheerst.”
Vierde van Brahms
De vierde symfonie van Johannes Brahms is niet alleen een absoluut hoogtepunt van de Westerse muziekgeschiedenis, het is een erg complex werk voor 80 muzikanten, en het duurt bijna drie kwartier. Stefaan is bovendien van plan om de hele partituur uit het hoofd te dirigeren, wat zelfs professionele dirigenten vaak niet doen. Stefaan Degand zegt over zijn uitdaging: “Ik droom er al heel mijn leven van om ooit één keer de vierde van Brahms te dirigeren. Het probleem is dat ik nu ook echt moet leren dirigeren (lacht). En hoe meer ik studeer, hoe moeilijker het lijkt te worden. (…) We zullen zien waar het schip strandt.”
Belgian National Orchestra
Met dat concert wordt zijn droom werkelijkheid. De acteur leert zichzelf in een jaar tijd de vierde symfonie van Johannes Brahms te dirigeren. Dat is een groot orkestraal werk uit 1885. Op 27 januari is het zover. Dan staat Stefaan Degand voor het Belgian National Orchestra in de Henry Leboeufzaal van Bozar, met een publiek van 1500 mensen. Het Belgian National Orchestra is een orkest van 80 hoogopgeleide muzikanten, die stuk voor stuk heel goed weten hoe je muziek moet maken. Het is de opdracht van Stefaan om hen de vierde van Brahms te laten spelen zoals hij vindt dat ze moet klinken. Hij moet het orkest leiden en inspireren, hij moet hen overtuigen van zijn muzikale en artistieke visie op de vierde van Brahms.
Tijl en de Negende van Beethoven
Denk je nu: zo’n reeks ken ik toch al? Dat klopt: in Nederland heeft Tijl Beckand het programma Tijl en de Negende van Beethoven gemaakt. Samen met het Residentie Orkest, Toonkunstkoor Amsterdam en solisten Jeannette van Schaik, Maria Fiselier (te zien in De Verraders 2023), Linard Vrielink en Frans Fiselier ging Tijl Beckand de uitdaging aan om het orkest vijf kwartier te leiden tijdens hun opvoering van de Negende Symfonie van Beethoven. Ben je hier nu nieuwsgierig naar, dan kun via NPO Start zowel het programma als het concert nog terugkijken. Vanuit België doe je dat met een VPN Verbinding. Zet je VPN Verbinding op Nederland * en ga dan naar de NPO Start website, zodat je de afleveringen kunt kijken.
Vijf afleveringen Maestro Degand
Maestro Degand telt vijf afleveringen. Daarnaast is er voor Klara op VRT MAX ook nog een achter de schermen reeks bij drie orkesten gemaakt. Daar lees je hieronder meer over.
Klassieke muziek
In de eerste aflevering van Maestro Degand vertelt Stefaans vader Arthur hoe hij Stefaan al heel vroeg naar klassieke muziek liet luisteren. Stefaan was toen al dol op de vierde van Brahms, hij dirigeerde al mee vanop de salontafel. Stefaan luistert veertig jaar later nog altijd naar dezelfde plaat, daarom wil hij de symfonie zo graag dirigeren. Hij gaat op zoek naar een coach om hem de kneepjes van het vak te leren en komt uit bij de jonge dirigente Pascale Van Os. Zij laat Stefaan al een eerste keer een amateurorkest dirigeren….
Symfonie van Mozart
Na een paar maanden studeren en oefenen op de symfonie van Brahms wordt duidelijk dat het echt wel een heel complex en lange compositie is. Coach Pascale stelt voor om een stap terug te zetten en eerst iets eenvoudigers te leren dirigeren: een symfonie van Mozart. Stefaan vliegt er meteen in want hij mag een repetitie doen met Casco Phil, een echt professioneel orkest.
Stefaan Degand lui?
De auteur is halfweg. Over zes maanden moet hij in Bozar een grote symfonie van Brahms dirigeren. Vandaag staat hij voor het orkest in Amuz in Antwerpen want hij gaat een symfonie van Mozart dirigeren, voor een volle zaal. Stefaans vriendin Eline vraagt zich af of hij wel genoeg studeert. “Ik ben nogal lui, dat is zeker waar.” Maar lui of niet, het muzikanten zitten klaar om te spelen, en Stefaan moet hen vandaag door de symfonie loodsen…
Wenen en Mürzzuschlag
Na een half geslaagde uitvoering van een Mozart-symfonie keert Stefaan terug naar de hoofdopdracht: de vierde van Brahms dirigeren. Antony Hermus, chef-dirigent van het Belgian National Orchestra, is duidelijk: het is belangrijk dat Stefaan in de aanloop naar zijn grote concert zo veel mogelijk oefent met orkesten. Daarnaast moet hij zich verdiepen in de muziek van Brahms in het algemeen. Stefaan trekt naar Wenen en Mürzzuschlag, het dorpje in de Oostenrijkse Alpen waar Brahms zijn vierde symfonie componeerde.
Concert in Bozar
De hoofdbrok van de vijfde aflevering speelt zich af in Bozar. Stefaan zit drie dagen op hotel in Brussel, om zich volledig en ongestoord te kunnen focussen op de repetities in de dagen voor het concert. Drie grote blokken van anderhalf uur krijgt Stefaan voor het ‘voor echt’ is. Stefaan is doodzenuwachtig voor de eerste repetitie, de eerste keer met het Belgian National Orchestra. Gelukkig zijn de muzikanten vriendelijk en stellen ze hem zo veel als mogelijk op zijn gemak. Coach Pascale en chef-dirigent van het orkest Antony Hermus zijn er ook bij om Stefaan te helpen. De repetities lopen goed maar het is zo vermoeiend dat Stefaan achteraf bijna in slaap valt in zijn loge.
Stefaan Degand dirigent Belgian National Orchestra
De dag van het concert zelf wordt Stefaan geleefd. De dag begint met een generale repetitie, meteen de eerste keer dat Stefaan de hele symfonie in een keer doorspeelt. Opnieuw is hij na deze 45 minuten helemaal kapot en gaat hij terug naar zijn hotel om te slapen. Dan, in de vooravond van zaterdag 27 januari, vertrekt Stefaan naar Bozar. Hij wil zo weinig mogelijk mensen zien voor het concert, alleen zijn geliefde Elien en dochter Mila komen even naar de loge met een cadeautje. En ook kleermaker Aravinda Rodenburg komt met het helemaal afgewerkte maatpak naar Bozar. En dan is het wachten tot Stefaan naar het podium wordt geroepen, terwijl de zaal helemaal volloopt met 2000 enthousiaste muziekliefhebbers…
Achter de maestro
Klara toont in een nieuwe videoreeks Achter de maestro op VRT MAX het het leven achter de schermen van drie Vlaamse kunstinstellingen.
- Orkestregisseur Kumi Kondo en regieassistent Sam Verhaegen nemen je mee in de coulissen van Antwerp Symphony Orchestra. Staan de juiste stoelen klaar voor de musici? Hebben ze voldoende comfort in de loges, met vers fruit, chocolade en koffie? Wanneer moet de dirigent naar het podium worden gebracht? En wat als een muzikant ziek uitvalt en ze last-minute op zoek moeten naar een eerste violist of slagwerker?
- Rik Deryckere is regisseur bij het Vlaams Radiokoor. Hij heeft voor elk probleem een procedure in zijn hoofd. Het koor zingt vaak op plekken die niet voorzien zijn voor een concert, zoals kerken. Dan is het aan Rik om snel en creatief een oplossing te bedenken. Productiedesigner Virginie During zorgt voor de look en feel van een concert. Ze kleedt de zangers en zorgt voor decor en licht. Met minimale ingrepen probeert ze het concert elke keer naar een hoger niveau te tillen.
- En hoe gaat het er aan toe in de schminkstoelen van Opera Ballet Vlaanderen? Hoe hard piekt het stressniveau bij een snelle outfit- en make-upwissel in de coulissen? Ine Ramakers van de afdeling Kap en Grime toont je haar leven tussen schminkpenseel en pruik. Sébastien Tassin is fysiotherapeut bij de balletafdeling van Opera Ballet Vlaanderen en stoomt de dansers klaar voor hun veeleisende voorstellingen.
Ontdek in Achter de maestro het fascinerende leven backstage, vanaf maandag 29 januari 2024 op VRT MAX.
Foto: Faye De Coen
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
7 februari 2024 /
Acteur