Documentaire Kampioenenjaar – geboorte van gouden generatie

Sportliefhebbers kunnen op Canvas iedere vrijdag sinds 14 oktober 2022 kijken naar de zesdelige documentaire Kampioenenjaar – De geboorte van de gouden generatie. In de aanloop naar het WK voetbal blikt Canvas terug op het voetbalseizoen 2010-2011, waarin het grote publiek voor het eerst kennismaakte met de wereldsterren van nu: Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois. Kampioenenjaar kijk je op vrijdagavond om 21.20 uur op Canvas én hij staat al integraal op VRT MAX.

Documentaire Kampioenenjaar

Canvas blikt in de zesdelige documentaire Kampioenenjaar terug op het voetbalseizoen 2010-2011. Dat was het jaar waarin KRC Genk landskampioen werd, mede dankzij twee tieners die zich dat jaar voor het eerst toonden aan het grote publiek: Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois. Maar ook een aantal andere Belgische topvoetballers staken dat jaar voor het eerst de neus aan het venster. Het was met andere woorden de geboorte van de ‘gouden generatie’ die binnenkort een ultieme gooi doet naar de wereldtitel.

Talenten in Belgisch voetbal

Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois zijn vandaag wereldsterren met een onwaarschijnlijk palmares, maar dat magische jaar bij Genk was het begin van hun hemelbestorming. Voor enkele van hun ploegmaats van toen was het dan weer een hoogtepunt dat ze later niet meer konden overtreffen. Het Genkse spitsenduo Vossen-Ogunjimi hield bij de Rode Duivels ene Romelu Lukaku op de bank. Anthony Vanden Borre, volgens kenners het grootste talent ooit in het Belgische voetbal, maakte dat jaar bij Genk zijn eerste comeback.

Maar ook voor een aantal andere Belgische voetballers die toen nog op onze velden rondliepen, zoals Romelu Lukaku, Axel Witsel en Steven Defour, was dat seizoen een kanteljaar in hun carrière: de start van de fameuze ‘gouden generatie’. En ook voor het Belgische voetbal in het algemeen was het een glansjaar vol nieuwe beloftes.

Kampioenenjaar – De geboorte van de gouden generatie

Kampioenenjaar brengt het verhaal van de spelers die het hebben gemaakt, maar ook van zij die het om welke reden dan ook niet gehaald hebben. Wat maakt dat de ene zich de beste voetballer of keeper ter wereld mag noemen, terwijl de andere zijn potentieel nooit heeft kunnen waarmaken? Wat is het verhaal achter de schermen van de titel van KRC Genk en van de jongens die hem tegen alle verwachtingen in wonnen, na de wellicht meest bloedstollende en turbulente titelmatch ooit? Deze documentaire is een productie van Borgerhoff & Lamberigts, het productiehuis dat eerder onder meer ook Het Scheldepeloton en VDB. Ik ben god niet maakte voor Canvas. 

Ontdek hier alles over de afleveringen van de Canvas documentaire Kampioenenjaar met tal van bekende Belgische profvoetballers.

Keeperskwestie

Voetbalclub KRC Genk begint zonder grote verwachtingen aan het seizoen 2010-2011. De jaren voordien eindigde het telkens in de middenmoot en het team bestaat vooral uit jonge jeugdspelers die doorgegroeid zijn naar de eerste ploeg en het daar proberen waar te maken. Trainer Frank Vercauteren wordt meteen voor een dilemma gesteld. Bij aanvang van het seizoen is eerste doelman Laszlo Köteles niet speelgerechtigd. Vercauteren moet kiezen tussen twee onervaren achttienjarigen in doel: Koen Casteels en Thibaut Courtois. Bij de jeugd had Casteels altijd een streepje voor op zijn concurrent. Thibaut Courtois is als puber een opgeschoten slungel die al eens een foutje durft te maken en nogal speels is, terwijl Casteels qua lichaamsbouw en mentaliteit al een pak verder staat.

Thibaut Courtois

Courtois twijfelt aan zijn toekomst bij Genk, maar nadat hij blijft zitten op school besluit hij toch te blijven. Tijdens de voorbereiding wint hij het vertrouwen van coach Vercauteren. Courtois valt op door de rust die hij uitstraalt en door zijn ongelooflijke wil om te winnen. Op de eerste speeldag krijgt hij zijn kans in het doel van KRC Genk. De rest is geschiedenis. Thibaut Courtois zegt: “Er zijn toch een aantal belangrijke fases in mijn jeugd geweest, die niet voorspelden dat ik hier (bij Real Madrid nvdr) terecht zou komen.” Zijn moeder Gitte Lambrechts zegt: “Sommige dingen, goed of slecht, gebeuren met een reden. En ik heb altijd gezegd: dat heeft zo moeten zijn. Dat is het lot.”

Aflevering 1 documentaire Kampioenenjaar: Keeperskwestie (vrijdag 14 oktober 2022 op Canvas). Met in de eerste aflevering van de documentaire Kampioenenjaar getuigenissen van onder meer Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne, Frank Vercauteren, Gitte Lambrechts (mama van Thibaut), Thierry Courtois (papa van Thibaut) en Laszlo Köteles.

Duivels duo

KRC Genk begint als een wervelwind aan het seizoen. Het blijft ongeslagen en scoort aan de lopende band. Vooral het spitsenduo valt op. Jelle Vossen en Marvin Ogunjimi zijn twee jongens uit de Genkse jeugd, over wie voor het seizoen twijfels bestonden of ze het wel zouden kunnen maken bij Genk. Onder de vleugels van Frank Vercauteren stijgen ze boven zichzelf uit. Ze schoppen het zelfs tot Rode Duivel. In de interland tegen Kazachstan start Vossen aan de zijde van de 17-jarige Romelu Lukaku, maar die laatste vindt zijn draai niet bij de nationale ploeg. Bij de rust mag Ogunjimi hem komen vervangen. Twintig minuten later staat het 0-2 voor de Belgen: twee keer een actie van Vossen, twee keer een doelpunt van Ogunjimi.

Jelle Vossen en Marvin Ogunjimi

Marvin Ogunjimi zegt: “Individueel waren wij geen Lukaku, maar wat we samen brachten was van een ander niveau.” Tegen Oostenrijk mogen de twee Genkies starten. Het wordt een memorabele match, die de geschiedenis zal ingaan als een van de kantelpunten in de recente geschiedenis van de Rode Duivels. Bondscoach Georges Leekens buigt tien jaar aan negativiteit om in een geweldige groepssfeer en legt dat jaar de basis (of toch voor 90%) van de ‘gouden generatie’ die in de jaren nadien zal volgen. Al gooiden een vriendschappelijke interland in Rusland en een krakkemikkig vliegtuig bijna roet in het eten. Peter Vandenbempt – voetbalanalist Sporza – zegt daarover. “Voor hetzelfde geld is er nu, in plaats van hoop op een wereldbeker, een herdenkingsdienst om de zoveel jaar.”

Aflevering 2 documentaire Kampioenenjaar: Duivels duo (vrijdag 21 oktober 2022 op Canvas). Met in de eerste aflevering van de docureeks Kampioenenjaar getuigenissen van onder meer Marvin Ogunjimi, Jelle Vossen, Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne, Frank Vercauteren, Georges Leekens, Toby Alderweireld, Christian Benteke, Steven Defour en Peter Vandenbempt.

Onwrikbaar

Kevin De Bruyne is veertien wanneer hij bij KRC Genk terecht komt. Een ongewone overstap voor een Gentenaar van die leeftijd, maar de getalenteerde aanvallende middenvelder is vastberaden om het te maken als profvoetballer en ziet in de Genkse jeugdopleiding zijn gedroomde bestemming.

Kevin De Bruyne

Zijn eerste jaren in Limburg verlopen echter moeizaam. Hij is eenzaam op internaat, het klikt niet met zijn gastgezin en hij heeft het moeilijk om vrienden te maken. Zelf vertelt Kevin De Bruyne er het volgende over: “Ik had niet de tijd om veel vrienden te maken, want de enige dag dat ik vrij was, ging ik naar huis om mijn ouders te zien. Ik deed alles op mijn eentje.” Zijn vader Herwig De Bruyne vertelt: “Omdat hij introvert is, was het voor Kevin moeilijk om contact te maken.” Ook sportief wordt aan Kevin De Bruyne getwijfeld: hij kan voetballen, maar lijkt té koppig en geen grote teamspeler. Tot één match bij de beloften het tij doet keren, en ook de profvoetballer zelf langzaam begint te ontdooien.

Aflevering 3 documentaire Kampioenenjaar: Onwrikbaar (vrijdag 28 oktober 2022 op Canvas). Met in de derde aflevering van deze docureeks getuigenissen van onder meer Kevin De Bruyne, Herwig De Bruyne (papa Kevin), Yannick Carrasco, Christian Benteke en Steven Defour.

De verloren zoon

Na de winterstop kan Genk een nieuwe speler opstellen: Anthony Vanden Borre. Nadat zijn carrière met een rotvaart van start ging – hij is een van de jongste Anderlecht-spelers en Rode Duivels ooit – zit hij na een aantal jaren in het buitenland en wat problemen links en rechts op een zijspoor.

Anthony Vanden Borre

Zijn vroegere coach bij Anderlecht, Frank Vercauteren, reikt hem de hand en stoomt hem klaar om opnieuw op niveau te geraken. De twee hebben een verleden samen en komen goed overeen, maar de rest van Genk twijfelt: kan deze golden boy met reputatie ons iets bijbrengen? Vanden Borre wil maar al te graag hun ongelijk bewijzen en tegelijkertijd zijn demonen van zich afschudden. Anthony Vanden Borre zegt in de documentaire Kampioenenjaar het volgende. “Al mijn sportieve dieptepunten hebben te maken met het overlijden van mijn mama. Voortdurend vroeg ik me af: Wat doe ik hier? Voor wie speel ik nog.”

Anele Ngcongca

Bij Genk speelt Anele Ngcongca, een jongen met een onwaarschijnlijk levensverhaal, op de rechtsback, dus Vercauteren zet zijn verloren zoon in op het middenveld. Wie krijgt gelijk: Vercauteren of de criticasters? ​

Aflevering 4 documentaire Kampioenenjaar: De verloren zoon (vrijdag 4 november 2022 op Canvas). Met in de vierde aflevering van deze docureeks getuigenissen van onder meer Anthony Vanden Borre, Frank Vercauteren, Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne.

De prins van het park

KRC Genk begint als tweede aan de playoffs, met een puntje achterstand op grote favoriet RSC Anderlecht. De Genkse trainer Frank Vercauteren heeft een verleden bij de Brusselaars, eerst als speler en later als trainer. Maar hij vertrok op slechte voet, na een vete met zijn nieuwbakken assistent-trainer Ariël Jacobs.

Frank Vercauteren

Tijdens deze playoffs staan de twee rivalen tegenover elkaar en strijden om eenzelfde doel: de titel. De Genkenaars voelen aan hun coach dat hij zich wil bewijzen en revanche wil nemen. Vercauteren is gesloten, raadselachtig, laat zelden zijn emoties zien. Hij zegt er zelf over: “Ik ben met heel weinig mensen close en van al de rest neem ik afstand. Dat is gewoon mijn aard, ik heb dat niet nodig, ik wil dat niet.” Maar als hij het opneemt tegen Anderlecht, zien zijn spelers voor het eerst een andere kant van hun coach. Marvin Ogunjimi zegt daarover: “Buiten Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois is Vercauteren de meest koele kikker die ik ooit heb gekend. Tot de match tegen Anderlecht.”

Aflevering 5 documentaire Kampioenenjaar: De prins van het park (vrijdag 11 november 2022 op Canvas). Met in de vijfde aflevering van deze docureeks getuigenissen van Frank Vercauteren, Ariël Jacobs, Olivier Deschacht, Jelle Van Damme, Anthony Vanden Borre, Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois en Peter Vandenbempt.

Nu of nooit

Na een ongelooflijke inhaalrace van Standard moet een rechtstreeks duel tussen Genk en de Luikenaars op de laatste speeldag uitmaken wie kampioen wordt. In de dagen voor de allesbeslissende titelmatch is de spanning dan ook te snijden. De match zelf begint tumultueus, met een zware blessure voor Mehdi Carcela en een Luikse goal vlak voor rust. Maar met behulp van een tactische ingreep van coach Vercauteren en een uitmuntend keepende Courtois slaagt Genk er toch in de titel binnen te halen.

Eerste prijs

Voor de jonge Courtois en De Bruyne – tieners nog – is het de eerste prijs van vele. En ook voor hun generatiegenoten bij de Rode Duivels begint het tij te keren: eindelijk staat een generatie van winnaars op die een bronzen medaille wint op het WK 2018 en de volgende weken in Qatar nog beter zal proberen te doen. Voormalig bondscoach Georges Leekens zegt: “De losters zijn winnaars geworden.”

Aflevering 6 documentaire Kampioenenjaar: Nu of nooit (vrijdag 18 november 2022 op Canvas). Met in de laatste aflevering van docureeks Kampioenenjaar getuigenissen van onder meer Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois, Frank Vercauteren, Anthony Vanden Borre, Marvin Ogunjimi, Jelle Vossen, Steven Defour, Georges Leekens en Toby Alderweireld.

Documentaire Kampioenenjaar kijken

Wil je de documentaire Kampioenenjaar kijken, dan kan dit iedere vrijdagavond op Canvas. Alle afleveringen staan daarnaast al op VRT MAX. Vanuit België kun je ze zo zien. Wil je de documentaire Kampioenenjaar uit Nederland of een ander land kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op België zet en ga dan naar VRT MAX.

Foto: Canvas

Kam

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

21 oktober 2022 /