Corsokoorts in Sint Jansklooster – reality tv over bloemencorso

Heb je vorig jaar naar het Bloemencorso Sint Jansklooster gekeken op tv bij Omroep MAX? Ik heb er van genoten en dacht alleen maar ‘wat een werk zit hier in’. Nou, door SBS6 krijgen we nu dus een kijkje achter de schermen bij dit corso. Zij brengen namelijk de nieuwe realityserie Corsokoorts in Sint Jansklooster op tv; sinds 2 april kun je iedere dinsdag om 20.30 uur bij SBS6 naar dit programma kijken. Een uurtje later staat-ie op Kijk.nl.

Corsokoorts in Sint Jansklooster

In de kop van Overijssel, tussen Meppel en Giethoorn, ligt het boerendorp Sint Jansklooster. Een unieke gemeenschap waar saamhorigheid heerst. Een dorp ook waar regels en wetgeving nog weleens worden ondermijnd. Ieder jaar, op de derde vrijdag van augustus, staat het dorp op z’n kop. Dan trekt een imposante stoet door het dorp. Een showparade met torenhoge spektakelstukken, bekleed met miljoenen dahlia’s: het bloemencorso. Deze onschuldige dorpstraditie is uitgegroeid tot een enorm evenement. In voorbereiding op de grote dag lopen de spanningen en de emoties in Sint Jansklooster hoog op en neemt de sfeer in het dorp koortsachtige vormen aan…

Achter de schermen bij bloemencorso

In Corsokoorts in Sint Jansklooster zien we leden van rivaliserende corsogroepen met ieder hun eigen karakter, maar met een gemeenschappelijk goed: de liefde voor het bouwen van hun corsowagen. Terwijl de weken tot het corso nog maar op twee handen te tellen zijn, neemt de spanning in het dorp toe. De corsogroepen ruiken de finish, maar persoonlijke obstakels, een verwoestende storm en extreme droogte bemoeilijken een soepele eindsprint. De portretten in Corsokoorts in Sint Jansklooster schetsen de unieke verhalen en tradities van de inwoners van het dorp. Heb je de afgelopen weken met plezier naar Urk gekeken, dan smul je ook van dit SBS6-programma. (Het is gemaakt door dezelfde makers, namelijk Beeldbrigade.)

Corsokoorts gemist?

De nieuwe realityserie Corsokoorts in Sint Jansklooster is vanaf 2 april iedere dinsdag om 20.30 uur te zien op SBS6. Heb je ‘m gemist? Geen probleem: vanaf een uur na uitzending staat het programma op Kijk.nl. ls je gebruik maakt van een VPN Verbinding, die je op Nederland zet, kun je ook vanuit België of een ander land naar Kijk.nl kijken. 

Deelnemers Corsokoorts in Sint Jansklooster

We leren in het programma Corsokoorts in Sint Jansklooster natuurlijk verschillende deelnemers kennen. We zetten ze hieronder op een rijtje.

  • Corsogroep Hebbes is het enfant terrible onder de corsogroepen. ‘Samen Zuipen is Samen Kruipen’ is niet voor niets het motto. Het voornaamste doel? Niet onderaan eindigen … Kopstukken Gerben en Patrick zijn de gangmakers van de groep. Patrick steekt zijn mening nooit onder trekkers en schoffels. Ook is hij wars van autoriteit en dat brengt hem regelmatig in de problemen. Zijn hardrockende maat Gerben is leider van de groep Hebbes.
  • Wim heeft als hoofd van de corso-organisatie zijn geadopteerde zoon Rens besmet met het virus. Als dé corsovlogger van het dorp kijkt de 15-jarige Rens bij alle (concurrerende) corsogroepen achter de schermen. Geboren in Zuid-Afrika, getogen in Sint Jansklooster: Rens is met recht een dorpse wereldburger.
  • Aspirant-boer Chiel (18) werkt sinds kort bij Wim. Chiel worstelt met het volwassen worden. Vorig jaar was Chiel met zijn corsogroep dé winnaar van het Corso. En dat smaakt naar meer.
  • De veelzijdige duizendpoot Iris ademt corso. Dit tot grote frustratie van haar ouders. Moeder Jennie ziet liever dat Iris haar energie steekt in het vinden van een vent. Haar vader Dicky hoopt dat ze een rijke boer vindt om haar te mennen.
  • Last but not least volgt Corsokoorts in Sint Jansklooster de dwangmatig gestructureerde Margreet, voorzitter van de familie-corsogroep. Haar overmatige planningsdrift en autoritaire gedrag zijn vaak aanleiding voor verhitte discussies binnen de familiegroep. Vooral met haar broers kan de spanning hoog oplopen.

Afleveringen

Meer over de inhoud van de afleveringen van Corsokoorts in Sint Jansklooster:

  • Aflevering 1: Terwijl de weken tot het corso nog maar op twee handen te tellen zijn, neemt de spanning in het dorp toe. De corsogroepen kunnen de finish al ruiken, maar persoonlijke hindernissen, een verwoestende storm, extreme droogte en een tekort aan oranje bloemen bemoeilijken een soepele eindsprint.
  • Aflevering 2: Er is weer licht aan het einde van de tunnel voor Patrick en Gerben, nadat hun vorige wagen in rook opging. De zwangere Margreet raakt gewond op de bouwplaats. Bij de jeugdige groep Alliance maakt de vrouwenemancipatie een primeur en de corsobouwers vertrekken naar het plattelandsfestival Dicky Woodstock.
  • Aflevering 3: Dennis maakt zich grote zorgen over de bouw van de wagen nu het gros van de leden met een kater ontwaakt op het plattelands festival Dicky Woodstock. Iris blijkt een natuurtalent met een jachtgeweer. Patrick voelt zich even een jonge god en de corsobouwers kampen met een bloementekort.
  • Aflevering 4: In de leukste en tevens enige kroeg van Klooster komen alle afgevaardigden van de corsogroepen bij elkaar. De bloemencommissie heeft namelijk slecht nieuws. En corsogroep ‘Hebbes’ bestaat dertig jaar. Nu is het bij hen elke dag al feest, omdat elke dag ook je laatste kan zijn. Exact zes jaar geleden namen ze afscheid van Dennis, de broer van Patrick. Daarom heeft Patrick de leden gevraagd om iets eerder te komen. Samen feesten, samen rouwen.

Corso Sint Jansklooster op tv?

Het corso Sint Jansklooster op tv kijken, kon vorig jaar dus bij Omroep MAX. De vraag is nu natuurlijk of deze omroep dat nog steeds gaat doen. Of dat SBS6 ook het bloemencorso (misschien zelfs live) gaat uitzenden. Grote kans namelijk dat de kijkers van de realityreeks uiteindelijk ook in de ban zijn van de corsokoorts… Ik ben dus benieuwd en blijf jullie op de hoogte houden.

Foto: SBS6 – Wessel de Groot

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

23 april 2024 /