Wij zijn Europa: Lieve Blancquaert en Marij (tv, boek & expo)

Lieve Blancquaert en Marij De Brabandere trekken – 35 jaar na de val van de Berlijnse muur – op roadtrip door de Europese Unie. Hun verslag is in Wij zijn Europa te zien vanaf dinsdag 5 maart om 21.20 uur bij VRT Canvas en VRT MAX. Daarnaast is er een bijbehorende expositie in Mechelen en het gelijknamige boek Wij zijn Europa.

Voorzitterschap Raad Europese Unie

Sinds 1 januari en nog tot tot 30 juni 2024 neemt België het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie (de Raad) waar. In dat kader maakte Lieve Blancquaert * vijf maanden lang een roadtrip door Europa. Ze was erbij toen op 9 november 1989 de Berlijnse Muur viel. De euforie van die dag maakte van haar een overtuigde Europeaan.

Wij zijn Europa op tv

Een kleine 35 jaar later – en 1 ​ jaar vóór de Europese verkiezingen – trekt ze samen met haar assistente en goeie vriendin Marij De Brabandere op roadtrip door ons continent, ter voorbereiding van een expo en een boek. Overal waar ze komt, ontmoet ze mensen, legt ze hen vast op beeld, en polst ze naar hun gevoelens en overtuigingen in actuele kwesties die haar nauw aan het hart liggen. Samen reizen ze door de 27 lidstaten van de Europese Unie en doorkruisen ze ook het Verenigd Koninkrijk: 33.000 kilometer om op heel persoonlijke manier te polsen naar de uitdagingen van het Europa dat zij – en wij – nalaten aan onze kinderen. 

Lieve Blancquaert: tv-programma

Dit is niet het eerste tv programma van fotografe Lieve Blancquaert. Nee, zij maakt steeds zeer indrukwekkende reeksen. Denk aan Mirakel n° 71, het indrukwekkende Het Laatste Portret, maar denk ook aan En toen was het stil… en Let’s talk about sex.

Wij zijn Europa: tv, expo en boek

Wij zijn Europa is dus iedere dinsdagavond om 21.20 uur te kijken bij VRT Canvas en VRT MAX. Wil je vanuit Nederland (of elders buiten België kijken), zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet. Maar daarnaast zijn er ook nog een expositie en boek. Daar lees je hieronder meer over. Wie verder scrollt ontdekt nog meer over de inhoud van het programma en de zes afleveringen van Wij zijn Europa.

​Boek: Wij zijn Europa – Ontmoeting met een continent 

Het bijhorend boek Wij zijn Europa – Ontmoeting met een continent is een publicatie van Hannibal Books in samenwerking met VRT CANVAS. Het verschijnt gelijktijdig met de reeks. ​Bestel het boek in Nederland of bestel het boek in België (in beide gevallen via Amazon).

Expositie Wij zijn Europa

Naast het programma is er ook de expo Wij zijn Europa, ​ een informatieve, avontuurlijke en emotionele weergave van de reis, met de mooiste portretten die Lieve Blancquaert onderweg maakte. De expo start en landt in Mechelen, van 16 maart tot en met 30 juni 2024. Deze tentoonstelling is een coproductie van Kunsthal Mechelen en Mechelen Feest/Construct Europe en is te zien zijn in de tentoonstellingszalen in Cultuurcentrum Mechelen.

Terug naar het tv-programma Wij zijn Europa

Roadtrip Lieve Blancquaert door Europa

Eerste halte is Berlijn, waar het Europese verhaal voor Lieve Blancquaert in ’89 echt begon. Ze praten er met gewone Berlijners over de voor- en nadelen die de eenmaking van Europa hen heeft gebracht. Vervolgens reizen ze naar Polen om na te gaan of de westerse invloeden er voor meer eenheid of net voor meer verdeeldheid hebben gezorgd in de samenleving. 

Lieve Blancquaert * en Marij De Brabandere reizen door de Tsjechische bossen – of wat daarvan overblijft. Ze krijgen de security van één van de grootste bruinkoolmijnen van Polen achter zich aan, en worden in de Italiaanse Dolomieten overweldigd door de kracht van één van Europa’s mooiste gletsjers. Op weg naar het Zuiden praten ze met migranten en met mensen die hun nek voor hen uitsteken. Ze verkennen een gevaarlijke migratieroute door de bergen, en ontdekken plekken waarvan ze niet vermoedden dat ze bestonden in Europa.

Europa roadtrip

Ze maken ook de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk om te polsen hoe het vier jaar na de Brexit met dat land is gesteld. In het noorden van Europa gaan ze na waarom de Scandinaviërs zo gelukkig zijn en ontdekken er de kracht van gelijkheid. In de Baltische staten duiken ze onder in een vrijwillig vrouwenleger, maken er kennis met de Baltische nationale trots, en stuiten er op de nieuwe Muur van Europa.

Deze unieke reis mondt uit in een aaneenschakeling van warme ontmoetingen met mensen van uiteenlopende afkomst en pluimage. Op die manier wordt de reeks ook een eigenzinnige weerspiegeling van het bonte mozaïek dat wordt gevormd door de veelkleurige en veelstemmige Europese bevolking.

Inhoud afleveringen Wij zijn Europa

Aflevering 1: Samen met haar assistente en goeie vriendin Marij De Brabandere houdt Lieve Blancquaert halt in Berlijn. Met de val van de Muur in 1989 ontstond daar het eengemaakte Europa. De euforie van die dag maakte van haar een overtuigde Europeaan. Vandaag peilt ze naar de gevolgen van de eenmaking in gewone mensenlevens aan beide kanten van de Muur. Ze reist verder naar Polen, en stelt vast dat de eenmaking niet per se heeft geleid tot minder verdeeldheid onder de mensen – bijvoorbeeld in hun houding tegenover LGBTQ-personen.

Klimaatopwarming

Aflevering 2: In deze aflevering reizen Lieve en Marij in het spoor van de klimaatopwarming door Centraal-Europa. Ze trekken door de Tsjechische bossen – of wat daarvan overblijft. Ze krijgen de security van één van de grootste bruinkoolmijnen van Polen achter zich aan. Reizen door het klimaatbewuste Oostenrijk. En worden in de Italiaanse Dolomieten overweldigd door de kracht van één van Europa’s mooiste gletsjers: de Marmolada. Die vormde recent het decor voor een tragische gebeurtenis.

Migranten

Aflevering 3: In deze aflevering rijden Lieve en Marij door het Zuiden van Europa. Ze houden halt in Ventimiglia, ook wel het Italiaanse Calais genoemd. Praten met mensen die hun nek uitsteken voor dakloze migranten. En verkennen de ‘Passo della Morte’ – een gevaarlijke migratieroute door de bergen. Ze doorkruisen het Spaanse binnenland, dat te kampen heeft met een verregaande ontvolking. En zetten koers naar het zuiden van Spanje. Daar ontdekken ze plekken waarvan ze niet wisten dat ze bestonden in Europa.

Brexit

Aflevering 4: Lieve en Marij maken de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk om te polsen hoe het met dat land is gesteld, vier jaar na de Brexit. Ze peilen naar de Britse fierheid in de schaduw van Windsor Castle. Houden halt in Boston, waar 75,6% voor ‘Leave’ stemde. Wagen zich aan een bezoek van Blackpool, waar de belabberde staat van de Britse gezondheidszorg schrijnend zichtbaar is. En maken kennis met de Schotse eigenzinnigheid… Dit alles uiteraard overgoten met een sausje van typisch Britse humor.

Scandinavië: Nordic Model

Aflevering 5: Lieve en Marij komen aan in Scandinavië, met z’n bekende Nordic Model vaak gezien als hét voorbeeld voor Europa. Ze gaan na waarom de Scandinaviërs zo gelukkig zijn en ontdekken er de kracht van gelijkheid. Ze ontmoeten er de eerste vrouwelijke Imam van Scandinavië. Ontdekken hoe ook mannen openlijk over hun gevoelens kunnen praten. En vernemen hoe een milde aanpak van daklozen positieve resultaten kan afwerpen. Uiteraard duikt Lieve er ook in een Finse sauna. Of dat probeert ze althans… Kijk zeker ook naar Het Hoge Noorden: deze deelnemers bezoekt Annemie Struyf

Grens met Rusland

Aflevering 6: In deze laatste aflevering peilen Lieve en Marij naar de gespannen relatie van de Baltische volkeren met grote buur Rusland. Ze duiken onder in het vrijwillige vrouwenleger in Estland. En bezoeken Narva, een stadje op de Russische grens. Ze maken kennis met de nationale trots van de Letten. En ontmoeten de gevluchte bezielster van Meduza, het grootste onafhankelijke Russischtalige nieuwsplatform. En in Litouwen ontdekken ze, in het zog van Wit-Russische vluchtelingen, de nieuwe Muur van Europa. Wil je nu meer over deze regio zien, kijk dan Rudi Vranckx en Het nieuwe IJzeren Gordijn.

Foto: VRT

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

5 maart 2024 /