Seizoen 5 Niveau 4: Terreur – Brussel na terrorisme op tv

Seizoen 5 van Niveau 4 draait deze keer om de terreur in Brussel. De sfeer in de hoofdstad is enorm gespannen na de terreuraanslag op de avond van de voetbalwedstrijd België en Zweden. Niveau 4 Terreur is iedere dinsdag (vanaf 30 januari 2024) drie weken lang om 21.15 uur te kijken bij Play4 en GoPlay. Daarnaast wordt de reeks op verschillende momenten door de week in herhaling op tv uitgezonden.

Niveau 4 Terreur

16 oktober werd België opnieuw opgeschrikt door een laffe terreuraanslag. Abdesalem Lassoued, een 45-jarige geradicaliseerde Tunesiër schiet op de avond van de voetbalwedstrijd tussen België en Zweden twee Zweedse voetbalsupporters dood. De dag na de terreurdaad in onze hoofdstad nam Eric Goens opnieuw plaats in de combi om de nasleep van de aanslag in beeld te brengen. De dagen na de aanslag heerst er complete chaos in de stad en worden er verschillende grote politieacties opgezet. Er hangt een gespannen sfeer in de hoofdstad. En dat sfeertje is duidelijk merkbaar als rechercheur Jelle en zijn team op het nippertje een steekpartij in het centrum van de stad kunnen voorkomen. 

Alarmerend dreigingsniveau

Het alarmerende dreigingsniveau zorgt voor verhoogde waakzaamheid in heel het politiekorps. Achtervolgingen volgen elkaar in sneltempo op, niets wordt aan het toeval overgelaten. Er wordt tijdens een achtervolging zelfs een combi bekogeld met verkeersborden waarbij het raam van de bestuurder compleet verbrijzeld wordt. Niveau 4 is voor de Brusselse politie nooit ver weg. 

Dienst radicalisering

Eric Goens gaat mee op patrouille in Sint-Gillis met het hoofd van de dienst radicalisering in Brussel-Zuid. De politiedienst probeert terreurnetwerken en -terreurverdachten in de hoofdstad in kaart te brengen. Samen ontmoeten ze een jongeman uit het Brusselse die enkele jaren geleden zwaar geradicaliseerd was en zich in 2012 aansloot bij een terreurbeweging in Syrië. Een paar maanden later keerde hij terug naar Brussel, integreerde hij zich opnieuw in de Belgische samenleving maar praatte hij amper met iemand over zijn mislukt avontuur. Maar hoe kom je tot op het punt om je aan te sluiten bij een terreurgroep? Wanneer besef je dat je fout bezig bent? En hoe integreer je je dan terug in de samenleving?

Drugshandel en terrorisme

In de tweede aflevering van Niveau 4 Terreur wordt de Brusselse drugsproblematiek onder de loep genomen. Want hoewel de vele straatdealers en druggebruikers vaak niet beseffen waar hun geld naartoe gaat, werken ze vaak mee aan grotere illegale netwerken. “De kleine drugsdealers beseffen niet wie er achter het grotere netwerk zit, wie er met het grote geld gaat lopen, en vooral wat er met dat geld gebeurt”, vertelt korpschef Jurgen De Landsheer.”

Illegale handel

Ze beseffen niet wie de touwtjes in handen heeft, maar dat zijn vooral internationale bendes en terreurnetwerken.” De tienduizenden euro’s die ze wekelijks verdienen, vloeien rijkelijk richting de illegale handel zoals wapens, valse papieren maar dus ook terroristische groeperingen. 

Illegalen verkopen drugs in Brussel

De war on drugs woedt, zeker in Brussel, heviger dan ooit. Wat opvalt is dat de verkoop meer en meer in handen is gekomen van illegalen, vertelt de korpschef: “Bij die drugsnetwerken gaan ze altijd zoeken naar mensen die zwak staan in de maatschappij, die het geld goed kunnen gebruiken én waarvan er velen rondlopen in Brussel. Illegalen zijn het perfecte kanonnenvlees.” In de tweede aflevering zien we hoe de ene na de andere wordt opgepakt. Het resultaat: de dealer vliegt voor een paar uur achter de tralies en dat levert een hoop nutteloos papierwerk op. Bevelen om het grondgebied te verlaten volgen zich in sneltempo op, maar daar wordt maar weinig gevolg aan gegeven.

Laatste aflevering Niveau 4 Terreur

Niveau 4 Terreur telt drie afleveringen; in de laatste zien we dat minister Van Tigchelt meegaat op patrouille in Brussel-Zuid. “Ik ben niet naar hier gekomen om de fatalist uit te hangen.” Rechercheurs Jelle en Michelle nemen de minister mee op patrouille door de straten van onze hoofdstad. Amper een paar dagen na de laffe terreuraanslag op twee Zweedse voetbalfans, legde Van Tigchelt de eed af als nieuwe minister van Justitie. Nu, zo’n drie maanden later, wordt hij rondgeleid in de Brusselse wijken en langs de beruchte hotspots om te zien wat er écht leeft op het terrein. ​

Minister Van Tigchelt

Er wordt de minister meteen gevraagd om een kogelvrije vest aan te trekken, want patrouilleren langs de hotspots van Brussel, is niet zonder gevaar. Maar voor ze de straat optrekken, laat rechercheur Jelle via de camera’s zien hoe de dealers te werk gaan, en al snel hebben ze enkele drugsdealers in het vizier. Als ze het werkveld betreden en richting de plekken gaan waar ze zonet de dealers gespot hebben, legt Jelle uit hoe georganiseerd de bendes handelen. En het duurt alvast niet lang vooraleer ze live getuigen zijn van een drugsdeal, waarop Jelle genoodzaakt is om in te grijpen. 

Verhaal halen bij minister

De problematiek rond illegaal verblijf, nutteloze bevelschriften om het grondgebied te verlaten en de criminaliteit als laatste reddingsboei zijn al wekenlang de rode draad door de hoofdstad en de politiediensten. Eric en rechercheur Jelle zitten met heel wat vragen en halen verhaal bij de minister.

Niveau 4 Terreur kijken

Niveau 4 Terreur telt drie afleveringen en is vanaf dinsdag 30 januari 2024 op Play4 en op GoPlay te kijken. Wil je vanuit het buitenland deze reeks kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet en ga dan naar GoPlay. Eerder schreven we al over Niveau 4 Brussel Zuid (die is op GoPlay nog te kijken) en Niveau 4 Gent (staat op Streamz, waar seizoen 1 tot en met 4 van Niveau 4 te vinden zijn).

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

16 februari 2024 /