Marieke Vervoort, addicted to life – documentaire over Wielemie

De documentaire Marieke, addicted to life is op donderdagavond 15 februari om 21.35 uur te kijken bij VRT Canvas. Je kunt deze documentaire over Marieke Vervoort aka Wielemie ook terugkijken op VRT MAX, dat kan tot zaterdag 16 maart 2024. Het gaat hier om een Amerikaanse documentaire van Pola Rapaport.

Marieke, Addicted to life

Grappig, charismatisch en ijzersterk, zo kennen we de paralympische rolstoelatlete Marieke Vervoort aka Wielemie. Met haar euthanasie-aanvraag besluit ze zelf de controle in handen te nemen over haar pijnlijke degeneratieve ziekte. Bevrijd door de wettelijke toestemming om te sterven, bloeit de atlete in het laatste hoofdstuk van haar leven helemaal open en wordt ze wereldkampioene. De documentaire Marieke, Addicted to life volgt Marieke in haar drie laatste levensjaren, waarin de acceptatie van de nakende dood een viering van het leven wordt. Marieke Vervoort is in oktober 2019 overleden na een lange strijd tegen haar ongeneeslijke spierziekte. De documentaire over Marieke Vervoort van Pola Rapaport was tijdens het Portland Film Festival goed voor de prijs voor Best Women’s Voices.

Wielemie Marieke Vervoort

Marieke Vervoort aka Wielemie gaf ook voor de documentaire al eerder een kijkje in haar leven. Zo verschenen over haar de boeken Wielemie, sporten voor het leven en Marieke Vervoort, de andere kant van de medaille *. Als je die boeken leest, dan ontdek je daarin wat voor sterke vrouw dit is. Maar zeker in dat laatste boek, maken we ook kennis met haar gevoelens achter al die sportieve prestaties die ze toch maar mooi leverde. Ze is vooral bekend geworden door haar zilveren en bronzen overwinning op de Paralympics in Rio de Janeiro, waar ze tijdens de persconferentie vertelde dat ze sl sinds 2008 beschikt over de schriftelijke toestemming voor euthanasie. Maar Marieke aka Wielemie vertelde toen dat ze wilde blijven leven tot de fysieke pijn niet meer te dragen viel.

Documentaire Marieke Vervoort kijken

De documentaire Marieke, Addicted to life is te kijken op donderdag 15 februari 2024 om 21.35 uur op VRT Canvas. Daarnaast staat-ie ook op VRT MAX, waar je ‘m tot zaterdag 16 maart 2024 kunt kijken als je de documentaire over Marieke Vervoort aka Wielemie hebt gemist. Wil je dit vanuit het buitenland doen, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet, voordat je naar de VRT MAX site gaat. Sportliefhebbers kunnen hier ook kijken naar Het jaar van Yoica, maar bijvoorbeeld ook het indrukwekkende Het laatste portret, dat ook gaat over afscheid nemen van het leven.

Foto: VRT Fotoportaal – fotograaf Luc Dequick

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

15 februari 2024 /