Documentaire over leven na de oorlog in Kosovo

Documentaire over leven na de oorlog in Kosovo is vanavond – zondag 5 juli – om 23.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2. Het begon allemaal met het berichtje “Hallo Hans, herinner je je mij nog? We hebben elkaar ontmoet tijdens de oorlog in Kosovo.” Naar aanleiding van dat bericht maakten Hans Hermans en Martin Maat de 2Doc: Weerzien in Pristina. Het is een indringende documentaire over verdriet, veerkracht, diepe littekens door het verlies van dierbaren, maar ook over liefde in tijden van oorlog.

Hans Hermans & Martin Maat

Eind jaren negentig deden programmamakers Hans Hermans en Martin Maat verslag van de oorlog in Kosovo. De persoonlijke verhalen van de mensen op de vlucht die zij destijds optekenden, maakten grote indruk. Ze hebben de makers nooit meer losgelaten. Twintig jaar later besluiten zij – na een verrassend bericht uit Kosovo – terug te keren. Ze gaan op zoek naar de hoofdpersonen uit de reportages van toen. Zouden ze nog leven? En welke impact heeft de oorlog op hun leven gehad? 

Terug naar Pristina (Kosovo)

Documentairemakers Hermans en Maat gaan terug naar Pristina, de hoofdstad van Kosovo. Wat volgt is een emotioneel weerzien met de gezinnen die zij destijds op camera hebben vastgelegd. In het bijzonder Valon en zijn echtgenote Flutura (zie foto). Dit stel was als jonge verloofden destijds op de vlucht geslagen voor het geweld. Ondanks de benarde situatie bouwden Hans Hermans en Martin Maat een bijzondere band op met Valon en Flutura. Het is in deze tijd van internet en social media nauwelijks meer voor te stellen, maar de reportages die toen gemaakt zijn, hadden de mensen over wie die verhalen gingen, zelf nooit kunnen gezien.

Indringende documentaire

Samen met de makers kijken zij de oude beelden terug en halen herinneringen op. Het is duidelijk te zien dat het gewelddadige conflict diepe wonden heeft geslagen in de levens van de mensen. Zij denken nog dagelijks terug aan de dierbaren die zij hebben verloren. Maar dat er ondanks alles ruimte is voor hoop, houvast en gastvrijheid. Een indringende documentaire over verdriet, veerkracht, diepe littekens door het verlies van dierbaren. Maar ook over liefde in tijden van oorlog. 

ICU Documentaries

‘2Doc: Weerzien in Pristina’ is een productie van ICU Documentaries. Maat en Hermans maken al jaren documentaires en series voor de NPO. Daarin onderzoeken ze welke impact historische gebeurtenissen hebben gehad op de levens van gewone mensen. Eerder maakten zij samen met BNNVARA onder andere ‘Hoog Water’ en ‘In Naam van het Volk’.

De indringende documentaire over het leven na de oorlog in Kosovo  ‘2Doc: Weerzien in Pristina’ is op zondag 5 juli om 23.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Kijk je graag naar documentaires? Deze documentaires hebben wij recent getipt.

Foto: ICU Documentaries – BNNVARA

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

5 juli 2020 /