Documentaire De wereld in Ter Apel over overvolle azc

De documentaire De wereld in Ter Apel van Hans Hermans en Martin Maat biedt een exclusieve inkijk in het epicentrum van de asielcrisis: namelijk het overvolle aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Ontzettend veel vluchtelingen hebben zich hier na een gevaarlijke tocht gemeld. Maar hoe gaat het dan verder? Je ziet het vanaf woensdag 10 januari wekelijks om 22.15 uur bij BNNVARA op NPO2.

De wereld in Ter Apel (NPO)

Hoe ging het er in 2023 aan toe achter de hekken van het overvolle aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel? In het jaar dat het kabinet viel over asiel en het onderwerp migratie grote invloed had op de uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen, kregen documentairemakers Hans Hermans en Martin Maat een jaar lang exclusieve toegang tot een normaliter zorgvuldig afgeschermde wereld.

Documentaire over azc Ter Apel

Hans Hermans en Martin Maat filmden hoe asielzoekers moesten slapen op de vloer van de wachtkamers van de IND in Ter Apel. De makers waren er in december getuige van hoe de leiding van de IND na het bezoek van de inspectie besloot dat er niet langer in de wachtkamers geslapen mocht worden. De nieuwe vierdelige BNNVARA-serie biedt een niet eerder vertoonde inkijk in het hart van de asielcrisis en toont daarnaast de omstandigheden op de levensgevaarlijke vluchtroutes voordat vluchtelingen in Nederland asiel aanvragen. 

Proces asielzoekers in Nederland

Een jaar lang volgden de documentairemakers het proces dat asielzoekers doorlopen vanaf het moment dat ze zich voor het eerst melden om asiel aan te vragen tot aan het moment dat ze asiel krijgen of juist te horen krijgen dat ze Nederland moeten verlaten. De makers kregen toestemming om de verhoren van de Vreemdelingenpolitie (AVIM) en de gehoren van de IND met de camera te registreren. Ook gaf de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) toestemming om zogenoemde vertrekgesprekken met uitgeprocedeerde asielzoekers te filmen.

Route van vluchtelingen op weg naar Ter Apel

Voordat vluchtelingen in Ter Apel terechtkomen, hebben ze vaak al een lange en gevaarlijke reis achter de rug. Om deze reisroutes in kaart te brengen filmden de makers in Syrië, Ethiopië, Servië en op de grens van Belarus en Polen. Ook waren ze aanwezig op het schip Geo Barents van Artsen zonder Grenzen op de Middellandse Zee. Hier waren ze getuige van pushbacks door de Libische kustwacht en filmden ze vanuit de rubberboot van de hulpverleners een zeer gecompliceerde redding van 440 vluchtelingen op een schip in nood.

De Wereld in Ter Apel gemist?

De Wereld in Ter Apel is een coproductie van ICU Documentaries en BNNVARA. De documentaire is vanaf woensdag 10 januari om 22.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2 te kijken. Terugkijken kan via NPO Start en NPO Plus. Wil je dit vanuit het buitenland doen, zorg dan voor een Zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland kan zetten en ga dan naar de website. 

Hans Hermans en Martin Maat

Hans Hermans en Martin Maat hebben al verschillende indrukwekkend documentaire reeksen gemaakt. Denk dan aan De Boerenrepubliek, Weerzien in Pristina en Porseleinen Huwelijk.

Blij met de artikelen van VlaamsKijken, bedank ons via Ko-Fi. * Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

10 januari 2024 /