Oorlogsreporters: Gilles De Coster met war junkies bij VRT Canvas

Oorlogsreporters is het nieuwe programma van Gilles De Coster bij VRT Canvas. Hij interviewt voor Oorlogsreporters 8 oorlogsjournalisten, waarbij we Daniel Demoustier natuurlijk al kennen uit de Streamz / VTM documentaire War Junkies. Andere oorlogsjournalisten die in Oorlogsreporters hun verhaal doen zijn Rudi Vranckx, Robin Ramaekers, Daphne Wesdorp, Dirk Draulans, Hans Jaap Melissen, Eddy van Wessel en Marleen Daniëls. Oorlogsreporters kijk je vanaf dinsdag 23 januari wekelijks om 21.20 uur op VRT Canvas. Daarnaast kun je ook al op VRT MAX kijken.

Op Streamz en VTM kon je eerder kijken naar de documentaire War Junkies.

Oorlogsreporters (VRT Canvas)

Gilles De Coster (die we natuurlijk ook kennen van De Mol) nodigt een nieuwe beroepsgroep uit aan zijn gesprekstafel: de oorlogsreporters. Deze journalisten voelen de ongewone drang om naar explosieve gebieden te trekken. Gewapend met notitieboekjes, camera’s en microfoons trotseren ze geweld en gruwel om hun verslag te brengen. Hun vizier is gericht op macht en onmacht, op verschrikking en verlossing. Na talloze oorlogen zijn ze expert in extreem leed. Ze tonen het slechtste, maar ook het beste in de mens: het verhaal van kleine helden in de grote geschiedenis. Ze maken de balans op van leven en dood.

Oorlogsjournalisten uit Oorlogsreporters

In tijden van oorlog aan de Europese grenzen met alom woekerende propaganda wordt hun werk alsmaar complexer en crucialer. Acht oorlogsreporters getuigen openhartig over hun bijzondere job. Speciale aandacht gaat onder meer naar de mythes rond oorlogsverslaggeving, de morele dilemma’s van het vak en de impact van de journalistieke missie op het eigen leven. Gilles De Coster praat over mens en métier met de oorlogsjournalisten Rudi Vranckx, Robin Ramaekers, Daphne Wesdorp, Dirk Draulans, Hans Jaap Melissen, Daniel Demoustier, Eddy van Wessel en Marleen Daniëls. ​ 

Als je op de naam van de journalisten klikt, ontdek je de boeken die ze eerder schreven. *

Gilles De Coster over Oorlogsreporters

Gilles De Coster – die eerder onder andere Sekswerkers en Strafpleiters interviewde – vertelt het volgende over Oorlogsreporters. “Het was opnieuw een absoluut voorrecht om een nieuwe wereld in te duiken, en gesprekken te voeren met de oorlogsreporters. Ze bedrijven journalistiek in haar puurste, moeilijkste en daarom meest essentiële vorm. De schemerzone waarin ze vaak vertoeven reikt veel verder dan de frontlinie en het oorlogsgebied. Dit vak uitoefenen vergt moed, overtuiging en doorzettingsvermogen. Zonder uitzondering zijn ze allemaal getekend door hun beroep en hun ervaringen, ook in positieve zin. Acht nieuwe gesprekspartners die de hele wereld hebben gezien, en een uniek venster bieden op mens, leed en veerkracht.”

Oorlogsreporters gemist?

Oorlogsreporters van Gilles De Coster is vanaf dinsdag 23 januari wekelijks om 21.20 uur te kijken bij VRT Canvas en VRT MAX. Op die laatste plek kun je het programma ook terugkijken als je Oorlogsreporters gemist hebt. Sterker daar kun je de eerste drie afleveringen nu al volledig zien. Wist je dat je met een VPN Verbinding – die je op België zet – ook in Nederland (en andere landen) naar dit programma kunt kijken. Zet ‘m aan en ga dan naar de VRT MAX site of app.

Maak hieronder uitgebreid kennis met de oorlogsreporters en de inhoud van de afleveringen.

De oorlogsreporters

De journalisten die geïnterviewd worden over hun werk in oorlogsgebieden zijn. Hieronder stellen we ze uitgebreid aan je voor. Als je dan verder leest, ontdek je ook meer over de inhoud van de afleveringen van Oorlogsreporters. En ik heb het meer over Oorlogsreporters en War Junkies geschreven; want die documentaires hebben natuurlijk wel wat gemeen. Zo zie je Daniel Demoustier in beide documentaires.

 • Rudi Vranckx (64)
 • Robin Ramaekers (48)
 • Hans Jaap Melissen (55)
 • Dirk Draulans (67)
 • Daphne Wesdorp (26)
 • Daniel Demoustier (61)
 • Eddy van Wessel (58)
 • Marleen Daniëls (64)

Rudi Vranckx

De voorbije 34 jaar bracht Rudi Vranckx (64) verslag van zowat alle grote conflicten in de wereld, zowel in beeldreportages als in boekvorm. Met het bijna 500 pagina’s tellende Mijn kleine oorlog * publiceerde hij dagboeknotities uit zijn hele carrière. Vranckx groeide uit tot het boegbeeld van oorlogsverslaggeving op VRT. 

Robin Ramaekers

Robin Ramaekers (48) specialiseerde zich de voorbije 20 jaar in verslaggeving van rampen en conflicten. De eerste tien jaar bracht hij zijn reportages op de openbare omroep, de voorbije tien jaar is hij het gezicht van oorlogsverslaggeving op VTM. Het boek Front van Robin Ramaekers komt begin februari 2024 uit. Je kunt het nu alvast bestellen *.

Hans Jaap Melissen

Zijn bijnaam is ‘de Rudi Vranckx van Nederland’. De voorbije 25 jaar bezocht Hans Jaap Melissen (55) alle belangrijke oorlogsgebieden en bracht er verslag over op de publieke Nederlandse omroepen, in kranten en weekbladen. Voorjaar ‘23 publiceerde hij het markante boek Van oorlog ga je houden *. 

Dirk Draulans

Als Knack-reporter versloeg Dirk Draulans (67) alle grote conflicten van de jaren ’90, in Ex-Joegoslavië, Midden-Oosten en Centraal-Afrika. Hij schreef ook diverse bestsellers over die ervaringen zoals Welkom in de hel * en Een grap van God *. In 2000 stopte Draulans met oorlogsverslaggeving omdat hij de impact ervan in vraag stelde. ​ ​ 

Daphne Wesdorp

Daphne Wesdorp (26) is een Friese freelance reporter (en fotojournalist). Sinds 2021 maakt ze reportages over conflicten in Myanmar, Oekraïne, Koerdistan en Irak. Ze publiceert regelmatig in Nederlands Dagblad. Over het eerste jaar van de oorlog in Oekraïne bracht ze het boek Between yellow and blue uit. ​ 

Daniel Demoustier

Einde jaren ’80 begon Daniel Demoustier (61) bij de toenmalige BRT als cameraman voor Panorama. Hij bouwde zijn carrière internationaal uit en schoot onder meer oorlogsbeelden voor BBC, ITN, NBC en Al Jazeera. In 2003 was Demoustier wereldnieuws toen hij als enige van een vierkoppige reportersploeg het ‘friendly fire’ van de Amerikanen overleefde in Basra, Irak. 

Eddy van Wessel

Eddy van Wessel (58) is een veel gelauwerde Nederlandse fotograaf. Zijn foto’s werden gepubliceerd in bladen als Stern, Paris Match, Le Monde en The Washington Post. Van 1994 tot 2004 verdiepte hij zich in de Tsjetsjeense oorlogen. In zijn fotobloemlezing The edge of civilization bundelde hij onder meer de conflicthaarden van Bosnië, Gaza, Irak, Afghanistan en Syrië. ​ 

Marleen Daniëls

Vanaf de Roemeense revolutie in ’89 bezocht fotografe Marleen Daniëls (64) diverse oorlogsgebieden in Ex-Joegoslavië en het Midden-Oosten. Ze werkte onder meer voor het befaamde Franse agentschap Gamma. Haar foto’s verschenen in Paris Match, Newsweek, Time, El País, Max, National Geographic en New York Times. Vandaag specialiseert ze zich in modefotografie.

Afleveringen Oorlogsreporters

 • Aflevering 1: Oorlog voor beginners – De reporters keren terug naar hun eerste oorlog. Hoe beleefden ze die? Welke beginnersfouten maakten ze? Wat zijn de basisvereisten om in het vak te stappen? Vanwaar komt de drang om naar oorlogsgebied te trekken? Wat is de handleiding om te overleven? Welke offers brengen de reporters voor hun job? 
 • Aflevering 2: Horror en hoop – Elke oorlog heeft een bloedige signatuur van geweld en gruwel. Welke extreme momenten hebben de reporters beleefd? Wanneer kwam de dood dichtbij? Wat hebben ze ervan geleerd? Hadden ze nood aan nazorg? Hebben de reporters ook vreugde of verlossing meegemaakt? 
 • Aflevering 3: Journalist of activist? ​ ​– Te midden van chaos, geweld en propaganda stoten de reporters op morele dilemma’s. Hoe kijken ze naar het media-opbod om het ergste leed en de hardste beelden? Welke smeekbedes krijgen ze in oorlogszone? Draaien ze eerst hun reportage, of bieden ze eerst hulp aan slachtoffers? 
 • Aflevering 4: Vizier op de wereld – Oorlogsreporters zitten op de eerste rij van de geschiedenis. Welke conflicttrends zien zij de komende jaren? Hoe kijken ze naar klimaatoorlogen, eindeloze vluchtelingenstromen en nucleaire dreiging? En hoe kijken de reporters naar zichzelf: heeft de job hen veranderd? Welk mensbeeld houden ze over na talloze oorlogen?

Oorlogsreporters of War junkies?

Zelf ben ik een liefhebber van documentaires, dus ik heb War junkies destijds meteen gekeken toen-ie op Streamz kwam. Ook met Oorlogsreporters ben ik inmiddels begonnen. Ik vind het als Nederlandse natuurlijk leuk dat er ook Nederlanders geïnterviewd zijn voor Oorlogsreporters (ik vermoed dat de reeks nog wel aangekocht wordt door een Nederlandse omroep of streamingdienst – als dat nog niet is gedaan). Daarnaast is er maar één deelnemer die zowel in Oorlogsreporters als War junkies te zien is, dus de inhoud is voor mij ook divers genoeg. En Gilles De Coster heeft natuurlijk veel ervaring met dit soort interviews. Ik vind het dus een mooie aanvulling op wat ik al over het werk van oorlogsjournalisten hoorde in War Junkies.

Foto’s VRT Canvas

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

23 januari 2024 /