Sporen van Slavernij gemist? Hier lees je alles over reeks van MAX

Omroep MAX gaat in Sporen van Slavernij op zoek naar het verleden van de voorouders van bekende Nederlanders ten tijde van de slavernij in Suriname en op de Caribische eilanden. Heb je de documentaire reeks Sporen van Slavernij gemist, dan lees je hier er meer over én ontdek je hoe je ‘m kunt terugkijken. Je ziet de reeks iedere vrijdag – vanaf 12 januari – rond 22.10 uur bij MAX op NPO2. Daarnaast is er ook een podcast.

Sporen van Slavernij

In vier afleveringen volgen prominente Nederlanders de sporen van hun voorouders en gaan langs plekken waar zij hebben geleefd ten tijde van slavernij in Suriname en de Caribische eilanden. Voorouders die eerst namen zijn in het slavenregister worden door de zoektocht ineens mensen van vlees en bloed. Tijdens de reis langs archieven en gesprekken met historici, experts en familieleden wordt vaak pijnlijk duidelijk hoe de levens van deze voorouders nu nog steeds doorwerken in hun eigen leven.

Sporen van Slavernij documentaire

In elke aflevering van Sporen van Slavernij staat het verhaal van een prominente Nederlander centraal. Zo ontdekt strafrechtpleiter Natacha Harlequin informatie over de relatie van haar Schotse voorvader, een plantage-eigenaar, met haar tot slaaf gemaakte voormoeder. Acteur Everon Jackson Hooi * duikt in het leven van zijn tot slaaf gemaakte voorouders op Bonaire en Curaçao en ziet zichzelf terug in hun levensverhaal. Muzikant Jeangu Macrooy * ontmoet nazaten van zijn voorouders diep in de binnenlanden van Suriname. En presentatrice Dolores Leeuwin *  bedankt haar tot slaaf gemaakte voorouders met een plengoffer voor de kracht die ze hebben gehad om door te gaan zodat zij er nu is. Hieronder ontdek je meer over hun aflevering van Sporen van Slavernij.

Leestips*: recente boeken als

Familiegeschiedenis

Sporen van Slavernij is actueel en urgent. Wat leeft er in de samenleving en bij de nazaten waar je nog steeds sporen van slavernij kunt ontdekken? Waarom is de maatschappij zo verdeeld rondom dit onderwerp? Hoe gaan we om met schaamte en trauma en hoe kunnen we ervoor zorgen dat toekomstige generaties hier op een nieuwe manier over praten en mee omgaan?

Sporen van Slavernij gemist?

Sporen van Slavernij kijk je vanaf vrijdag 12 januari 2024 iedere week om 22.10 uur bij MAX op NPO2. Heb je het programma gemist, ga dan naar NPO Plus of NPO Start (vanuit het buitenland kun je dat kijken met een VPN Verbinding. Zet die eerst op Nederland, voordat je naar NPO Start gaat)…

Meer over de afleveringen van Sporen van Slavernij, die je mogelijk hebt gemist. Onderaan het artikel lees je meer over de podcast.

Natacha Harlequin

In de eerste aflevering (12 januari 2024) van Sporen van Slavernij reist strafrechtpleiter Natacha Harlequin naar Suriname. Natacha is nazaat van een Schotse plantage-eigenaar die een relatie heeft gehad met haar tot slaaf gemaakte voormoeder. Natacha wil weten of het echte liefde was tussen haar voorouders.

Everon Jackson Hooi

In de tweede aflevering (19 januari 2024) vindt acteur Everon Jackson Hooi * de sporen van zijn tot slaaf gemaakte voorouders terug op een plantage op Curaçao. En hij doet een bijzondere ontdekking over zijn roots op Bonaire.

Jeangu Macrooy

Singer-songwriter Jeangu Macrooy * gaat in de derde aflevering (26 januari 2024) op zoek naar de verhalen van zijn tot slaaf gemaakte voorouders in Suriname. Van historici en experts hoort hij over opstanden op plantages, gevluchte voorouders en een inheems dorpshoofd. Jeangu gaat de binnenlanden van Suriname in om dichter bij het leven van zijn voorouders te komen.

Dolores Leeuwin

In de laatste aflevering (2 februari 2024) gaat presentatrice Dolores Leeuwin op zoek naar het verhaal achter haar voormoeder die dwangarbeid heeft moeten verrichten op plantage Jagtlust. En ze ontdekt waar haar Aziatische roots vandaan komen.

Podcast Sporen van Slavernij: de erfenis

In de podcast Sporen van Slavernij: de erfenis zoekt presentatrice Dolores Leeuwin antwoord op de vraag: wat is de erfenis van ons slavernijverleden? Nederland is inmiddels één van de rijkste landen ter wereld, maar een deel van deze rijkdom hebben we te danken aan de WIC- en de VOC-tijd. Dé tijd waarin slavernij in landen buiten Nederland floreerde. Volgens de Europese wet was slavernij hier verboden, maar buiten de grenzen in de Nederlandse koloniën golden andere regels.

Erfenis van slavernijverleden

Op de vele plantages werkten duizenden tot slaaf gemaakte arbeiders om te zorgen dat er door Nederland goed geld verdiend kon worden met producten zoals suiker, koffie, thee, katoen en specerijen. Zo ook de voorouders van Dolores. Zelf is de presentatrice geboren en opgegroeid in Nederland. Suriname was altijd het geboorteland van haar ouders, totdat ze er vorig jaar op zoek ging naar de sporen van slavernij van haar voorouders.Toen ze terugkwam in Nederland vielen alle ontbrekende puzzelstukjes op zijn plek. Want ook zij draagt de erfenis mee van het slavernijverleden van haar voorouders. En sterker nog: heel Nederland draagt deze erfenis met zich mee. Dus gaat ze in Nederland op zoek naar deze erfenis. Hoe zit het met de verdiensten van de banken? Wat was de rol van de stadsbesturen? En hoe werkt deze periode mentaal nog steeds door bij nazaten van tot slaaf gemaakten?

Foto: Everon Jackson Hooi | © MAX

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

19 januari 2024 /