Documentaire Maestro Ton Koopman: dirigent en barok musicus

De documentaire Maestro Ton Koopman: Gedreven door muziek over dirigent en barok musicus Ton Koopman is vanavond (vrijdag 29 december 2023) om 20.25 uur te kijken bij MAX op NPO2. Wereldwijd wordt deze musicus op handen gedragen, maar in Nederland is hij bij het grote publiek minder bekend. Maak hier alvast kennis met Ton Koopman.

Documentaire Maestro Ton Koopman

Hoewel dirigent en barokmusicus de tachtig nadert, weet hij nog van geen ophouden en reist hij de wereld over om zijn bijzondere talent met zijn publiek te delen. Maar niet zonder de steun van zijn vrouw en grote liefde Tini, waarmee hij niet alleen een huishouden, maar ook het podium deelt.

Ton Koopman documentaire MAX

Prof. dr. Ton Koopman * reist, ondanks zijn hoge leeftijd, nog de hele wereld over en MAX reist voor deze documentaire met hem mee. Ton is te zien op het podium in zijn verschillende rollen; als dirigent en als musicus in onder meer Japan, Duitsland, Italië, België en Spanje. Maar we zien de barokmusicus ook in de privésfeer, met zijn vrouw/collega Tini Mathot en als vader en opa voor zijn dochters en kleinkinderen. En dat alles in hun bijzondere huis in Bussum.

Tini Mathot

Ton Koopman en Tini Mathot leerden elkaar kennen als muziekleraar en leerling, en hebben elkaar gevonden in de muziek én de liefde. Dat is al die jaren zo gebleven. Een documentaire over Ton is dan ook niet te maken zonder Tini. Tijdens zijn muziekstudies concentreerde Ton zich op barokmuziek, met speciale aandacht voor zijn held: Johann Sebastian Bach. Tons vrouw en gezin zijn enorm belangrijk voor hem, maar Bach was toch echt zijn eerste liefde. 

Amsterdam Baroque Orchestra & Choir

Ton wordt door alle collega’s en vrienden omschreven als een bijzonder mens. Bijzonder aardig, bijzonder bescheiden en bijzonder gedreven. Maar ook als digibeet, eigenzinnig, een man met verstand van vrouwenkleding en met een diepe bewondering voor Bach. Een man met een niet aflatende energie voor al zijn passies! De leden van Tons orkest en koor, het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir *, kunnen dit beamen.   

Maestro Ton Koopman: Gedreven door muziek

De documentaire Maestro Ton Koopman: Gedreven door muziek is te kijken op vrijdag 29 december 2023 om 20.25 uur bij MAX op NPO2. Je kunt ‘m terugkijken via NPO Plus en NPO Start. Als je een VPN Verbinding gebruikt, die je op Nederland zet, kun je ook uit het buitenland kijken naar dit programma. Voor de liefhebbers van documentaires als Lucas en Arthur Jussen op wereldtournee. En liefhebbers van bijvoorbeeld De Kerstmatinee 2023 vanuit Concertgebouw.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

29 december 2023 /