Belpop seizoen 11 (2023) met deze artiesten

Belpop seizoen 11 is vanaf woensdag 18 oktober 2023 weer wekelijks op VRT Canvas en VRT MAX te kijken. In het elfde seizoen zijn Soulsister, Ozark Henry, Kris De Bruyne en Admiral Freebee de artiesten die centraal staan. Daarnaast zijn er twee afleveringen in Belpop 2023 die gaan over de Belgische Eurodance artiesten. Bent Van Looy is de nieuwe stem van Belpop.

Belpop

Met tien edities en ruim 60 documentaires op de teller is Belpop stilaan een gevestigde waarde op VRT Canvas en VRT MAX. En dat de Belgische muziekscene garant staat voor steengoede muziek en geweldige verhalen, bewijst ook Belpop seizoen 11 in 2023 waarin weer tal van artiesten worden besproken.

Bent Van Looy: stem Belpop

Tien reeksen lang gidste radio-icoon Luc Janssen de kijker met z’n kenmerkende timbre op licht ironische toon door de Belpop-afleveringen. Hij geeft de fakkel door aan niemand minder dan Bent Van Looy; muzikant, radio- en tv-presentator, schilder, en vanaf nu dus ook de stem van Belpop. Bent Van Looy zagen we recent op tv met Zingen is goud en als deelnemer in Celebrity Masterchef Vlaanderen.

Belpop terugkijken

Belpop is iedere woensdagavond vanaf 18 oktober om 21.20 uur te kijken op VRT Canvas en VRT MAX. Wil je vanuit Nederland (of een ander land dan België) terugkijken naar Belpop, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet, voordat je naar VRT MAX gaat.

Belpop seizoen 11 artiesten

De artiesten die in Belpop seizoen 11 centraal staan zijn: Soulsister, Ozark Henry, Kris De Bruyne en Admiral Freebee. Daarnaast zijn er twee afleveringen over de Belgische Eurodance. Hieronder lees je er in detail meer over.

Hier meer over de afleveringen van Belpop 2023 (seizoen 11):

Soulsister

In 1988 levert Soulsister een wereldhit met The way to your heart. Jarenlang staat de band van Paul Michiels en Jan Leyers bovenaan de nationale en internationale hitlijsten. Karakterieel zijn Leyers en Michiels elkaars tegenpolen, muzikaal de perfecte match. Met getuigenissen van Jan Leyers, Paul Michiels, Ella Michiels, Anne Mie Gils, René Vlaeyen, Marc Kruithof, Bart Peeters, Karel Vingerhoets, Dorien Leyers, Ella Leyers, Guy Brulez, Raf Debraekeleer, Werner Pensaert, Eric Melaerts, Hervé Martens, Maxine Michiels, Roel Michiels, Chris Lord-Alge, Frank Vander linden en Jasper Maekelberg.

Ontdek hier meer over Soulsister.*

Ozark Henry

Sinds zijn succesalbum Birthmarks in 2001 hoort Piet Goddaer, alias Ozark Henry, tot de meest vernieuwende singer-songwriters van de Belpop. Dat vond ook David Bowie die zich outte als fan van het eerste uur. De laatste jaren levert Piet ook naast het podium pionierswerk als ontwikkelaar van immersive sound en 3D-audio. Met getuigenissen van Piet Goddaer, Jan Goddaer, Sabine Dewilde, Piet Bekaert, Jan Theys, Alex Callier, Audrey Riley, Koen Van Bockstal, Dick Descamps, Didier Deruytter, Martin Glover (alias ‘Youth’), Amaryllis Uitterlinden, Laura Groeseneken en Peter Hinssen.

Ontdek hier meer over Ozark Henry* of kijk naar zijn aflevering van Liefde voor Muziek.

Kris De Bruyne

In 2021 overleed Kris De Bruyne na een bewogen leven en een al even hobbelige carrière. De Bruyne tekende voor de allereerste Nederlandstalige rockplaat en liet een indrukwekkend oeuvre liedjes na. Naast Amsterdam behoren ook nummers als Lieve Jacoba, Vilvoorde City en Je suis Gaga tot het collectieve muziekgeheugen. Met getuigenissen van Kris De Bruyne (archiefinterviews), Lieve Van Dijck, Mark Lefever, Klaas De Somer, Firmin Michiels, Chris Peeters, Jan De Smet, Guido Van Hellemont, Wim Bulens, Firmin Michiels, Hanna De Bruyne, Selah Sue, Michel Bisceglia, Patrick Riguelle, Wigbert Van Lierde, Mauro Pawlowski en Jean-Marie Aerts.

Ontdek hier meer over Kris De Bruyne.*

Admiral Freebee

Sinds zijn debuut bij Humo’s Rock Rally in 2000 is Tom Van Laere, alias Admiral Freebee, een vaste waarde in de alternatieve Belpop. Freebee staat bekend om zijn aanstekelijke singles, dito humor en ijzersterke live-reputatie. Zijn repertoire bevat naast stomende rocksongs evenzeer poëtische, doorvoelde ballads. Nummers als Rags ‘n Run en Oh Darkness horen in het rijtje van de Belpop classics. Met getuigenissen van Tom Van Laere, Tim Van Laere, Stijn Van Bouwel, Flip Kowlier, Tim Coenen, Jo Francken, Wilfried Brits, Roland Van Campenhout, John Hanlon, Jesse Tobias, Malcolm Burn, Raymond van het Groenewoud, Hanne Valckenaers, Senne Guns en Rinus Van de Velde.

Ontdek hier meer over Admiral Freebee.*

Belgische Eurodance

In Belpop 2023 gaat aflevering 5 en 6 over de Belgische Eurodance. Deze dubbelaflevering over Belgische Eurodance teleporteert ons naar de dansvloer van de jaren ’90 en nillies waar de elektronische beats hoogtij vieren. Deel 1 met onder anderen Technotronic, 2 Unlimited, 2 Fabiola, Milk Inc., Fiocco en The Mackenzie Feat. Jessy. In deel 2 zien we Deel 2 met onder andere Milk Inc., Sylver, Lasgo, Kate Ryan, Ian Van Dahl en Fiocco.

MTV

In 1989 scoort Technotronic een wereldhit met Pump up the Jam en plaveit de weg naar het buitenland. Een rist Belgische dance-acts volgen en scheren op hun beurt internationaal hoge toppen. Door de opkomst van MTV en de videoclipcultuur moeten acts visueel zijn, dus wordt er vaak beroep gedaan op verdienstelijke zangeressen die de nummers inzingen in de studio en mooie playbackende frontvrouwen die de honneurs waarnemen op het podium.

Ontdek hier meer Technotronic.*

Tien om te zien

Het genre mag in het buitenland dan wel razend populair zijn, door de alternatieve muziekpers en Vlaamse media wordt het stiefmoederlijk behandeld. Met uitzondering van Tien om te zien dat de acts graag ziet komen. Maar wanneer programmator Jos Van Oosterwijck beslist dat playback niet langer is toegestaan en voortaan iedereen live moet performen, dreigt het einde voor menige band.

Deel 2:

Buitenlandse successen

Eind jaren ’90 heeft de Belgische dancescene haar kinderziektes overwonnen. De mooie playbackende frontvrouwen van de beginjaren zijn vervangen door mooie zangeressen met sterke stembanden. Van de UK, US tot Brazilië, overal voeren Belgische dance- en tranceformaties de charts aan. Maar dat buitenlandse succes heeft soms een donkere keerzijde. De druk op de artiesten is verstikkend, zangeressen worden als producten behandeld en het geld blijft vaak aan de verkeerde handen plakken. De Belgische pers volhardt in zijn rol van koele minnaar. De nieuwe gitarist van dEUS is vermeldenswaardiger dan een uitverkocht stadion met 60.000 dance fans.

Milk Inc

Regi Penxten trekt zich niets aan van de tegenkanting en staat in 2006 met een live-bezetting van Milk Inc. in een uitverkocht Sportpaleis. In 2009 stunt hij opnieuw wanneer hij de Werchter Pyramid Marquee laat ontploffen en de criticasters het nakijken geeft. Sinds 2008 heeft het jaarlijkse muziekevenement I love the nineties in de Ethias Arena een ware Eurodance-revival op gang getrokken. Heel wat bands uit de jaren ’90 beleven een tweede jeugd. En inmiddels kunnen we anno 2023 nog steeds niet om Regi Penxten heen.

Ontdek hier meer Milk Inc.

Getuigenissen

Met getuigenissen van Jo Bogaert, Manuela Kamosi, Filip De Wilde, Patrick Busschots, Ray Slijngaard, Pete Waterman, Jean-Paul De Coster, Pat Krimson, Regi Penxten, Zohra Aït-Fath, Jan Vervloet, Geert Sermon, Katia Vlerick, Filip Vandueren, Karen Boelaerts, Jessy De Smet, Miss Bambi en Wout Van Dessel in deel 1. In deel 2: Geert Sermon, Katia Vlerick, Jean-Paul De Coster, Silvy De Bie, Wout Van Dessel, Peter Luts, Kate Ryan, Annemie Coenen, Jessy De Smet, Stefan Wuyts, Ray Slijngaard, Pat Krimson, Regi Penxten en Filip Vandueren.

Foto: VRT

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

1 november 2023 /