Alles over Extreme Makeover Vlaanderen seizoen 2 (2023)

Extreme Makeover Vlaanderen seizoen 2 is vanaf donderdag 7 september 2023 om 21.00 uur op Play4 en GoPlay te kijken. James Cooke doorkruist met de welbekende bus en zijn team van experten weer Vlaanderen. Samen met familie, vrienden en buren nemen ze het huis onderhanden van verschillende gezinnen die het moeilijk hebben. In totaal telt het tweede seizoen zes afleveringen. Ontdek in dit artikel alles over Extreme Makeover Vlaanderen seizoen 2 en de deelnemers die we in 2023 zien.

Extreme Makeover Vlaanderen

James Cooke geeft samen met experten, familie, vrienden en buren gezinnen met een hartverwarmend verhaal een duwtje in de rug met Extreme Makeover Vlaanderen. Simpelweg omdat ze niet het geld, de mogelijkheid of de tijd hebben om hun huis om te toveren tot die perfecte droomwoning. Met de hulp van hun achterban, James en de experten hoeft de familie helemaal niets te doen. In een race tegen de klok gaan ze de bijna onmogelijke uitdaging aan om een compleet huis in een kort tijdsbestek geheel te renoveren. Een gigantische klus, die onder normale omstandigheden maanden in beslag zou nemen. Ze hebben maar één doel voor ogen: het gezin in kwestie eindelijk hét geluk bezorgen dat ze verdienen door middel van een totale makeover van hun huis. Want voor die gezinnen betekent een nieuw huis de start van een nieuw leven.

James Cooke zal binnenkort ook te zien zijn in James de Musical seizoen 3.

Extreme Makeover Vlaanderen kijken

Extreme Makeover Vlaanderen seizoen 2 kijken, kan iedere donderdag vanaf 7 september 2023 om 21.00 uur op Play4 en GoPlay. Op GoPlay kun je ook alle afleveringen terugkijken. Daar vind je ook de aflevering uit seizoen 1. Wil je Extreme Makeover Vlaanderen vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet en ga dan naar de GoPlay site.

Extreme Makeover Vlaanderen seizoen 2

In de zesde en laatste aflevering van seizoen 2 strijkt de Extreme Makeover-bus neer in Deurne. Leerkracht Nele woont er met haar twee kinderen Emma en Louis in hun onafgewerkte woning. Vier jaar geleden namen ze afscheid van echtgenoot en papa Bart. Gelukkig staan familie, vrienden en collega’s klaar om het gezin een nieuwe start te bieden.

Overleden echtgenoot Bart

Het leven heeft Bart nooit gespaard. Al toen hij vier jaar oud was, kampte hij met nierproblemen. Door de medicatie ontwikkelde hij dan weer hartproblemen met een harttransplantatie tot gevolg. Optimistisch ging Bart verder, maar uiteindelijk werd hij getroffen door huidkanker. In het huis van Nele en de kinderen leven tal van mooie herinneringen. “Bart stond gewoon tot het eind positief in het leven. En dat moeten we in ere houden.”

Nele, Emma & Louis

Symbool voor die levenslust is de vlinder die af en toe terugkeert in het leven van Nele, Emma en Louis. Zo plantte het hele gezin nog een vlinderstruik in de tuin, liet Nele een vlinder tatoeëren als eerbetoon aan Bart en leek het alsof op de begrafenis van Bart een vlinder meekeek over de schouder van de aanwezigen. De vlinder geeft het gezin dus kracht en dat is te merken aan de ingesteldheid van Nele. “Nele, dat is geven, geven, geven”, zo zeggen haar familie en vrienden. “Nu is het onze beurt om iets terug te doen.”

Helpende handen

Want er ligt effectief werk op de plank. Het huis waarin ze wonen, raakte niet afgewerkt en Nele moet de volledige lening op haar eentje dragen. Niet evident dus. Bovendien is de isolatie van de woning gebrekkig, met een hoge energiefactuur tot gevolg. Tijd dus om erin te vliegen. Tom, Anneke en Dieter ontvouwen hun plannen en dan is het action time. Met de schoolcollega’s van Nele, de scoutsvrienden van Emma en de turnmakkers van Louis is er naast de familie voldoende volk om de handen uit de mouwen te steken. Iedereen gaat aan de slag. Nele, Emma en Louis mogen de werken niet zien, wat niet evident is als je recht tegenover de school woont waar je les geeft…

Plek voor nieuwe herinneringen

Wordt er een record gebroken voor het Guinness Book of Records? Wat was het favoriete momentje van James alweer in dit programma? Wat gebeurt er met de overbodige spullen in het huis? En krijgen ook de oude kleren van Bart straks een bijzondere plek in huis? Maar vooral: kan de woning van Nele, Emma en Louis straks omgetoverd worden tot een plek waar nieuwe herinneringen kunnen ontstaan. Je ontdekt het allemaal in de zesde en laatste aflevering van Extreme Makeover Vlaanderen.

Aflevering 4 Extreme Makeover Vlaanderen seizoen 2

In de vijfde aflevering van dit seizoen strijkt de Extreme Makeover-bus neer in Ravels. ​Leerkracht Tine woont er samen met haar partner Nele en de vijf kinderen in een half afgewerkt huis. Half afgewerkt, want een auto-immuunziekte gooide jaren geleden serieus roet in het eten van Tine en Nele.

Tine en Nele in Ravels

Het kan verkeren, zei Bredero. Jaren geleden zag het er heel goed uit voor Tine. Ze had een heel leuke job in het buitengewoon onderwijs, sportte tot 10 uur per week en vond opnieuw de liefde bij Nele. Samen vormen ze intussen een nieuw samengesteld gezin met vijf kinderen.

Auto-immuunziekte

Tot bij Tine een auto-immuunziekte werd vastgesteld. Ze reageert sindsdien overgevoelig op eten en kent hartritmestoornissen. Zelfs in de buurt komen van eten doet haar vaak opzwellen. “Alsof ik permanent griep heb”, zo omschrijft Tine haar ziektebeeld. Tine heeft nog 1 droom: oma worden in een mooi huis.

Enzymenvrije keuken

Door die serieuze hypotheek op hun leven, raakte de woning van Tine en Nele nooit helemaal afgewerkt. Tot dochter Amber het heft in handen neemt en het gezin inschrijft voor Extreme Makeover Vlaanderen. Meteen komt een ganse ploeg van vrienden, buren en familie in gang en dat onder de deskundige leiding van Tom, Anneke en creatieveling Dieter. Zij vormen zich al snel een idee van wat moet komen. Kern van het huis moet onder meer de enzymenvrije keuken voor Tine worden.

Allergievrij dineren

Want Tine kan al jaren niet meer op restaurant. Bij wijze van ontspanning wil James daar nu verandering in brengen. Het hele gezin gaat nog eens zorgeloos allergievrij dineren. Een verademing die hopelijk beter afloopt als die keer toen Tine na een etentje in het ziekenhuis belandde.

Mentale rust

Intussen zet de bende vrijwilligers zijn tanden in dit project. De keuken wordt onder handen genomen, een nieuwe zetel krijgt een centrale plaats in het huis. En Dieter, die zit met een cocktail in de hand in de tuin… Komt dat wel goed met die tuin? Waarom zaagt nonkel Ronny dat glasraam uit die deur? Zullen Tine en Nele wel fan zijn van al die kleuren in huis? Wat zal de kleine Willem vinden van zijn drakennest? En vooral: zal Tine eindelijk de nodige mentale rust vinden in haar gerenoveerde huis?

Aflevering 4 Extreme Makeover Vlaanderen seizoen 2

In de vierde aflevering van dit seizoen strijkt de Extreme Makeover-bus neer in De Panne. Thuisverpleegster Ines woont er samen met haar zoon Xyanu in een rijwoning die twee jaar geleden geteisterd werd door een hevige woningbrand. Haar ex-man Geert neemt nu het heft in handen…

Ines en Xyanu in De Panne

Ines is een ‘mensen-mens’. Elke dag is ze als thuisverpleegster bij het Wit-Gele Kruis in de weer voor anderen en ook in haar privé-leven is ze geëngageerd. Samen met haar zoon Xyanu woont ze in een rijhuis in De Panne. Twee jaar geleden brandde hun huis af. Een zware klap voor Ines en haar zoon die ADHD en autisme heeft.

Brandpreventiebezoek

Gelukkig kunnen ze rekenen op een ruime vriendenkring. Maar er zijn ook de broer en zus van Ines, de collega-thuisverpleegsters en de klasgenoten van Xyanu van het Technisch Instituut. En dat zijn duidelijk handige Harry’s. Zij krijgen alvast een uitdagende opdracht bij de verbouwing. Na een brandpreventiebezoek dat heel wat nuttige tips oplevert, gaan ze met man en macht aan de slag. Eerste werk is het installeren van een trap in het huis, want nu moeten Ines en Xyanu zich behelpen met een ladder.

Rust in het hoofd

Bij Ines en Xyanu is er intussen wat tijd voor ontspanning. Ines is een rallyliefhebster en is dit weekend veiligheidschef op de rally van Oostrozebeke. James gaat bij hen op bezoek en wordt getrakteerd op een ‘rustig’ ritje in de rallywagen. Als dat maar goed afloopt… De werken gaan duidelijk goed vooruit en binnenkort kunnen Ines en Xyanu opnieuw hun intrek nemen in hun woning. Wat is dat met die lichtgevende deur in Xyanu’s kamer? Kan hij straks vaarwel zeggen aan zijn zilverpapieren plafond? Waarom is een huisnummer zo belangrijk? En vooral: zal de gerenoveerde woning rust brengen in het hoofd en het leven van Ines en Xyanu?

Aflevering 3 Extreme Makeover Vlaanderen seizoen 2

In de derde aflevering van dit seizoen strijkt de Extreme Makeover-bus neer in Kapellen. ​ ​ Kevin raakte bij een zwaar arbeidsongeval zijn beide benen kwijt. Zijn huis is niet langer aangepast aan zijn fysieke beperking. En nochtans wil hij er zo graag zijn als vader voor zijn twee opgroeiende dochters…

Kevin in Kapellen

Het leven heeft Kevin nog niet gespaard. Op korte tijd verloor hij als kind zijn beide ouders en nog geen jaar geleden kwam daar dat zware arbeidsongeval bij. In de haven van Antwerpen, waar Kevin aan de slag was, werd hij gegrepen door een stacker waardoor hij zijn beide benen verloor. Na zijn ontwaken uit een coma verblijft hij nu al tien maanden in een revalidatiecentrum. Zelf heeft hij de ambitie om binnen twee maanden terug thuis te zijn, want dan zal hij maar één jaar geen vader kunnen geweest zijn in het leven van zijn dochters.

Beide benen verloren

Zijn huis heeft een serieuze make over nodig nadat Kevin beide benen verloor. Maar gelukkig staat Kevin er niet alleen voor. Chrisje, zijn gewezen schoonmoeder heeft hem ingeschreven, maar ook zijn werkmakkers tekenen massaal present. Zelf vinden ze het moeilijk om bij hem op bezoek te gaan in het revalidatiecentrum, dat is te emotioneel. Maar hun steun tonen ze met alle warmte door de handen uit de mouwen te steken.

Havenarbeiders

Met man en macht trekken ze ten aanval. Aannemer Tom keert de rollen nu eens om en stelt architecte Anneke voor een voldongen feit. Het is nu eens aan haar om flexibel te zijn, zo lacht hij. De vrienden en familie van Kevin tonen het beste van zichzelf. De havenarbeiders nemen de tuin onder handen en ook dochters Yoemi en Ella-June weten heel goed wat zij willen en steken de handen uit de mouwen. Een gewezen collega focust zich om de oude muziekinstallatie die Kevin zo dierbaar is, weer aan de praat te krijgen.

Handbiken met James Cooke

Terwijl de manschappen er voluit voor gaan, is er voor Kevin wat tijd voor ontspanning tijdens zijn harde revalidatieproces. Samen met zijn fietsbuddy en James gaat hij met een elektrische handbike fietsen. Iedereen vindt het leuk; alleen James vindt het wat te lastig…

Aangepast huis voor Kevin

Zal de ploeg erin slagen de woning rond te krijgen in twee maanden tijd? Waarom is dat naambordje aan de gevel zo belangrijk? Waarom kwam er post uit Canada? En waar haalt Tom die graffiti-skills vandaan? Maar vooral, zal Kevin zich weer thuis voelen met zijn twee dochters aan zijn zijde?

Aflevering 2 Extreme Makeover Vlaanderen seizoen 2

In de tweede aflevering van dit seizoen strijkt de Extreme Makeover-bus neer in Merchtem. Na het onverwachts overlijden van Joren blijft Dagmar er met haar zoontje Lowie achter in hun onafgewerkt huis. Gelukkig snellen familie en vrienden hen te hulp.

Dagmar en Lowie (Merchtem)

Joren en Dagmar waren een fijn en gelukkig koppel. Beiden levensgenieters, altijd onder vrienden, altijd in voor een leuke drink of feestje. Samen hebben ze ook een zoontje Lowie. Tot het noodlot ongenadig hard toeslaat. Amper vier dagen nadat Joren wat ziekjes van zijn werk was thuis gekomen, wordt een heel acute vorm van leukemie hem fataal. ​ Op drie dagen van zijn dertigste verjaardag…

Weduwe in bouwval

Dagmar blijft achter in het huis dat Joren al twee jaar aan het verbouwen is, maar nog niet kon afwerken. Losliggende kabels liggen nog her en der bloot in de kamers, allesbehalve een veilige omgeving voor een kind van anderhalf jaar oud. Daar moet iets aan gedaan worden, zo besluit onder meer Brent, de broer van Joren. Hij heeft bewondering voor hoe sterk Dagmar in het leven staat na het verlies van Joren. En dat verdient een duwtje in de rug. In de familie en vriendenkring van Joren en Dagmar zitten heel wat handige Harry’s. Broer Axel neemt de broodnodige trapleuning onder handen en twee van zijn beste vrienden toveren de tuin om tot een groen paradijs.

Ontspanning op de kermis

Creatieveling Dieter broedt intussen op een plan: waarom geen heuse zomerbar inrichten bij de woning? Het idee wordt stilaan werkelijkheid… Terwijl er hard gewerkt wordt in het huis, vindt James dat Dagmar en Lowie wat ontspanning verdienen. Samen gaan ze naar de kermis, een van de favoriete bezigheden van Joren en Dagmar. Lowie ontpopt er zich tot een professionele eendenvanger…

Metamorfose woning

Intussen gaat de metamorfose van het huis verder. Waar gaat die discussie tussen interieurvormgever Anneke en de vrijwilligers over? Waar komt de naam Café Blaffetuurken eigenlijk vandaan? En zou Joren ook voor gewaagd groen gegaan zijn? 

Aflevering 1 Extreme Makeover Vlaanderen seizoen 2

In de eerste aflevering van seizoen 2 van Extreme Makeover Vlaanderen neemt James Cooke samen met een team van experten, familie, vrienden en buren het huis van Jean Pierre en Sharon in Opoeteren onder handen. Jean Pierre heeft nierkanker waardoor hij de renovatie van zijn huis niet op eigen kracht kan verder zetten.

Jean Pierre en Sharon (Opoeteren)

Jean Pierre en Sharon leerden elkaar kennen op Cyprus. De vonk sloeg ondanks het leeftijdsverschil meteen over. Intussen hebben ze samen drie kinderen Bryan, Aaron en Chloe. En een hele nest vrienden en familie, want Jean Pierre en Sharon, dat zijn sociale dieren. Sharon, van Indische afkomst, richtte haar eigen dansgroep de Funbees op. En Jean Pierre, die ademt voetbal, net als zijn zonen. Hij is niet alleen fervent KRC Genk-supporter, hij is ook actief in het jeugdvoetbal van Niel. Die grote vriendenkring, dat merkt James meteen als hij onder de begeleiding van heus Bengaals vuurwerk met de bus neerstrijkt in Opoeteren. 

Goede thuis achterlaten

Samen met Anneke, Dieter en nieuw gezicht Tom ontmoet hij er onder meer Melissa en Kim, buren en intussen beste vrienden van Jean Pierre en Sharon. Het zijn zij die hen inschreven voor het programma. “Niks is Jean Pierre en Sharon ooit teveel, dus verdienen ze het even hard om nu zelf uit de nood geholpen te worden.” En die nood is er sinds op 14 juli 2021 een tumor is vastgesteld bij Jean Pierre. Hij heeft een vergevorderde vorm van nierkanker, wat hem sterk beperkt in zijn fysieke mogelijkheden. Zo kon hij de renovatie van zijn gezinswoning niet afmaken. Gevraagd naar zijn grootste zorg, antwoordt Jean Pierre (niet de grootste prater over gevoelens): “Dat ik een goede thuis kan achterlaten voor mijn vrouw en kinderen.”

Uitdagingen aflevering 1

Samen met een enthousiaste menigte vrijwilligers gaan James, Anneke, Dieter en Tom het huis te lijf. Er zijn dan ook heel wat uitdagingen aan te pakken. Wat is het verhaal achter de luster in de inkomhal? Hoe moet het verder als de werkmannen plots vaststellen dat er geen beton onder de vloer ligt? Wat is het verhaal achter de locker van Wesley Sonck in de slaapkamer van de kinderen? En waarom verschijnt de lijnschilder van KRC Genk in de tuin van het gezin? Je ontdekt het allemaal in de eerste aflevering van Extreme Makeover Vlaanderen.

Extreme Makeover Vlaanderen experten

In Extreme Makeover Vlaanderen seizoen 2 mogen ook experten niet ontbreken. Vorig jaar kon iedereen al kennis maken met de enthousiaste en gedreven interieurarchitecte Anneke Crauwels, en creatieve duizendpoot Dieter Meul. Daar komt dit jaar ook aannemer Tom Van Doninck bij.

Anneke Crauwels

Interieur designer Anneke Crauwels vertelt: “Huizen gewoon mooier maken is niet mijn ambitie. Ik wil mensen laten thuiskomen in hun eigen huis. Bij Extreme Makeover Vlaanderen zijn dat stuk voor stuk prachtige mensen die het om allerlei redenen even wat moeilijker hebben. Hen een plekje geven om tot rust te komen is nu belangrijker dan wat dan ook.”

Dieter Meul

Vakman Dieter Meul zegt: “Mijn creatief proces kan ik het best vergelijken met een droom… de hele rit zijn het project en ik 1. En net zoals uit je bed stappen, stap ik op het einde ook uit om mijn creatie voor het eerst te aanschouwen. Hiermee iemand z’n dromen kunnen vervullen is de brandstof die mijn motor draaiende houdt!”

Tom Van Doninck

De oplettende kijker had de nieuwe Extreme Makeover Vlaanderen expert Tom Van Doninck al gespot in het eerste seizoen, toen hij bij enkele werven over de vloer kwam. Toen hij gevraagd werd, twijfelde hij geen moment om één van de experten van Extreme Makeover Vlaanderen 2023 te worden. Hij zegt: “Extreme makeover Vlaanderen = zuurstof! Een waanzinnige 6 maanden durende rollercoaster waar alle emoties zich aan een sneltempo afwisselden: ​ hondsvermoeiend zowel fysiek als mentaal maar je krijgt er zoveel energie, liefde, vriendschap en dankbaarheid voor in de plaats en net dat maakt het voor mij met stip het mooiste project waar ik ooit aan heb meegewerkt.”

Foto:Play4

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

17 oktober 2023 /