Ideeën voor verbouwing door Extreme Makeover Vlaanderen?

De afgelopen weken kon je op Play4 kijken naar de Vlaamse versie van Extreme Makeover: Home Edition. James Cooke, het team van experts en vele vrienden en familie van de deelnemers namen in Extreme Makeover Vlaanderen verschillende huizen grondig onder handen. Woningen waarvan je dacht ‘hoe kunnen mensen hier in wonen’, werden zo omgetoverd tot de mooiste huizen waar het betreffende gezin weer alle ruimte had om fijn, veilig en gezond te kunnen wonen.

Kluskriebels

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik naar programma’s als Extreme Makeover Vlanaderen kijk, dan doe ik volop ideeën op voor mijn eigen woning. Nu hebben wij zelf ons huis gebouwd, dus veel zaken zijn al precies naar onze wens. Maar zo’n programma zorgt wel voor kluskriebels. En daar ben ik volgens mij niet de enige in.

Hoe die kluskriebels zich uiten? Nou, na het kijken van zo’n programma struin ik bijvoorbeeld sites af op zoek naar mooie kozijnen (die ze bijvoorbeeld bij ALKU hebben, weet ik door zo’n zoektocht). Of ik breng opeens weer lange tijd door op woonblogs en Pinterest om te zoeken naar inspiratie op het gebied van kleuren verf. Tja, en als je dan in een wijk woont waar nog steeds wordt gebouwd, kijk je natuurlijk ook nieuwsgierig naar wat de andere bouwvakkers en zelfbouwers aan het doen zijn. Zo staat er al één ding hoog op ons wensenlijstje als we nog eens gaan bouwen: een kelder.

Ramen

Wat de kelder betreft, heb ik het dan niet over zo’n verborgen ruimte die je vanaf de buitenkant van de woning niet ziet. Nee, in onze wijk staat een prachtig modern pand, waarbij de zelfbouwers hun smalle kozijnen plaatsen net boven de grond en dat over de hele lengte. Zo valt er dus veel daglicht binnen en is ook de kelder echt verbonden met de omgeving om je heen.

Sowieso zou ik bij een volgend bouwproject nog wel meer ramen willen (natuurlijk allemaal met kunststof kozijnen, want daar wil je echt geen onderhoud aan hebben). Het is toch fantastisch als je leefruimte alleen maar met glas met de buitenruimte is verbonden. Zeker als je op zo’n plek dan ook nog eens een fantastisch uitzicht hebt.

Ideeën uit Extreme Makeover Vlaanderen

Maar er zijn me ook heel veel leuke kleine dingen opgevallen in het door James Cooke gepresenteerde Play4-programma Extreme Makeover Vlaanderen. Zaken waar ik in mijn eigen huis niet meteen mogelijkheden voor heb. Dingen die misschien niet bij onze (levens)stijl passen, maar die ik wel heel inventief vond. Denk bijvoorbeeld aan.

  • Een dakraam in de slaapkamer, waardoor je vanuit bed effectief naar de sterren kunt kijken.
  • Het realiseren van een boomhut in de tuin.
  • Dankzij modulair bouwen kun je vliegensvlug een huis realiseren; een soort LEGO voor volwassenen.
  • Als je in een oude woning gaat verbouwen, bewaar dan ook zaken. Hoe leuk is het om een stukje geschiedenis in je nieuwe woning te verwerken. Het zorgt meteen voor meer beleving.
  • Zorg voor vrije ruimte in de woning; zo creëer je namelijk plek om te kunnen ordenen, bewegen, rusten, denken, dromen en van het dagelijks leven te genieten van je gezin. Wat dat betreft is de uitspraak ‘een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd’ echt waar.

Zelf inspiratie op doen, kijk dan alle afleveringen van Extreme Makeover Vlaanderen terug. Wil je vanuit Nederland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, waarbij je de server op België kunt zetten.

29 november 2022 /