Dossier Opgelicht?! met Hila Noorzai over deze oplichters

Dossier Opgelicht?! is vanaf maandag 25 september om 21.15 uur te kijken bij AVROTROS op NPO3. Ontdek hier alles over het programma over oplichters dat door Hila Noorzai wordt gepresenteerd. Met zaken als een Nederlandse ‘Tindler Swindler’, een oplichtende jurist, een prutsklusser met jetset leven en een bende, die de identiteit van een BN’er heeft gestolen.

Voor de liefhebbers van Kees Van Der Spek: Oplichters Aangepakt en Zeeman Confronteert.

Dossier Opgelicht?!

De meest onthutsende praktijken van geraffineerde oplichters worden ontrafeld in het programma Dossier Opgelicht?! dat gepresenteerd wordt door Hila Noorzai. Aan de hand van verdrietige verhalen van hun strijdbare slachtoffers onderzoeken we: Wat drijft hen? Waar zijn ze? En hoe stoppen we ze?

Zaken Dossier Opgelicht?!

Dossier Opgelicht?! telt vier aflevering. Hierin staan verschillende zaken centraal. Zo is het vizier gericht op een Nederlandse ‘Tinder Swindler’, een jetset-ondernemer met een dubbelleven en een bende die de identiteit van een BN-er steelt en diens fans op hondsbrutale wijze berooft. In de reeks zien we verder hoe een veroordeelde oplichter als jurist opnieuw vele nieuwe slachtoffers maakt. Zelfs slachtoffers van de toeslagenaffaire werden door deze ‘hulpverlener’ weer opgelicht. 

Dossier Opgelicht?! terugkijken

Dossier Opgelicht?! kijken kan iedere maandag om 21.15 uur bij AVROTROS op NPO3. De afleveringen zijn daarnaast terug te kijken op NPO Plus (waar je ook vooruit kunt kijken) en NPO Start. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet, voordat je naar NPO Start gaat.

Malafide jurist

In de laatste aflevering van Dossier Opgelicht?! (die uitgezonden wordt op 16 oktober 2023) staat een malafide jurist centraal. De schok is groot als Hila Noorzai en haar collega’s ontdekken wie ze voor zich hebben. Het blijkt een oude bekende te zijn. Slachtoffers van deze malafide jurist vertellen wat hen is overkomen.

ID-fraude van BN’ers

Steeds meer artiesten zijn slachtoffer van ID-fraude: Oplichters maken valse social media accounts aan op naam van een BN-er en troggelen zo fans veel geld af. Ria (75) werd benaderd door de sympathieke Nederlandse volkszanger Jannes, dacht ze. Hij vroeg haar via chats na een tijdje om een ton, omdat hij bedreigd zou worden. Ria was er volkomen van overtuigd dat ze met haar favoriete artiest te maken had en stemde toe in een lening. Ze moest het geld in twee dozen opsturen, naar adressen in Amsterdam en Rotterdam. Als Dossier Opgelicht?! een onderzoek start blijkt meteen dat de zanger niets met de zaak te maken heeft. Zijn identiteit wordt gebruikt door een bende oplichters, die, zo wijst onderzoek van de berichtjes uit, vermoedelijk uit Engelstalige mensen bestaat. Maar Dossier Opgelicht?! ontdekt meer. De bende blijkt uiteindelijk nog meer slachtoffers te maken. Je ziet het in de derde aflevering.

Nederlandse Tindler Swindler

In de tweede aflevering zien we de Nederlandse ‘Tindler Swindler’. We zien de ellende die voormalig DJ en accountmanager Zowie (29) aanrichtte. Tenminste vijf vrouwen die hij via internet leerde kennen, troggelde hij duizenden euro’s af. Hij tankte zonder te betalen en voldeed hotelrekeningen niet. Via ex-vriendinnen komen heftige details aan het licht. Een vriendin leende hem 8.000 euro en deed toen een treurige ontdekking: Zowie staat onder financieel bewind. Hoe kan deze man, die door een werkgever wordt omschreven als ‘pathologische idioot’ nog steeds ongestraft nieuwe slachtoffers maken? Hoe kan hij zijn luxe leventje volhouden terwijl hij 50 euro per week van zijn bewindvoerder ontvangt?

Prutsklusser

In de eerste aflevering het verhaal van de 27-jarige deejay Indy. Indy bestiert een eigen modemerk: Greg Noise. Online is zijn leven jaloersmakend en bestaat uit feesten op Ibiza, dure auto’s en mooie vrouwen. In realiteit speelt zich een drama af; Indy doet zich ook voor als aannemer met rampzalige gevolgen voor zijn klanten. Ook investeert een aantal profvoetballers in Indy’s modebedrijf. Heeft hij het geld van alle gedupeerden nog in zijn bezit of is het verbrast? 

Foto: AVROTROS – Ruud Baan

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

16 oktober 2023 /