Jean-Pierre Van Rossem documentaire bij VTM en VTM GO

VTM zendt vanaf 28 september iedere donderdag om 21.40 uur een documentaire over Jean-Pierre Van Rossem uit. Van vader en intellectueel tot showman en crimineel: nieuwe docureeks Van Rossem vertelt het ophefmakende verhaal van ‘de man van negen levens’. Ontdek hier alles over de Jean-Pierre Van Rossem documentaire.

Jean-Pierre Van Rossem documentaire

Jean-Pierre Van Rossem is de man van negen levens. De vader, de zoon, de echtgenoot, de politicus, de intellectueel, de zakenman en de kunstenaar, maar ook als de crimineel en de showman. In de nieuwe documentaire serie Van Rossem vertellen exclusieve eerstelijnsgetuigen zoals zonen Youri en Nicolas, stiefdochter Samantha, Goedele Liekens en vrienden Herman Brusselmans en Frank Verstraeten in primeur over dat deel van zijn leven dat aan het publieke oog ontsnapte. Over hoe de illustere zakenman en inspirerende leider zichzelf telkens opnieuw uitvond, maar ook over hoe Ferrari’s en gegoochel met Moneytron-deals zijn persoonlijke tragiek maskeerden. 

Documentaire van Ilse Beyers

Van Rossem is een openhartige docureeks van de hand van Ilse Beyers (die je kent van Mijn Slechtste Beste Vriendin) over de beruchte cultfiguur die iedereen kent, maar die tegelijk niemand écht kent. De man die, immer geflankeerd door een resem bloedmooie vrouwen, elke camera naar zich toe zoog. Een man die zijn katholieke jeugd vervloekte en zichzelf tot atheïst bombardeerde, terwijl hij kettingrokend zijn einde vreesde. Die in zijn hoog populaire jaren omarmd werd door het publiek, maar op zijn sterfbed volledig vereenzaamd en verpauperd voor het eerst zijn eigen zonen knuffelde. Van Rossem vertelt het levensverhaal van Jean-Pierre Van Rossem aan de hand van getuigenissen van experten, maar ook van persoonlijke verhalen van kennissen, vrienden en familieleden. In de reeks zijn ook exclusieve beelden uit het privéarchief van Van Rossem zelf te zien.

Documentaire Jean-Pierre Van Rossem kijken

De documentaire Van Rossem is iedere donderdagavond om 21.40 uur te kijken bij VTM en VTM GO. Daar kun je ook terugkijken. Wil je de documentaire vanuit het buitenland terugkijken, dan kan dit via VTM GO. Hier lees je hoe je het kunt doen als je tegen een landbeperking oploopt: Vlaamse tv: VRT MAX, GoPlay, VTM Go, Streamz kijken Nederland.

Kinderen Jean-Pierre Van Rossem

“Mijn broer heeft een andere soort papa meegemaakt dan ikzelf. Hij heeft me ooit in een vuilniszak buiten gezet, gewoon omdat ik niet tot tien kon tellen”, getuigt Jean-Pierres oudste zoon Nicolas. “Dat hij verbaal heel actief was en zei dat ik de stomste mens op aarde was, ja, dat is waar. Maar hij heeft mij nooit iets aangedaan”, vertelt jongste zoon Youri. “Sinds Jean-Pierre en mijn mama samen waren is alles veranderd. Sindsdien kon ik niet meer zo lachen”, klinkt het bij stiefdochter Samantha.

Vrienden als Herman Brusselmans

“Wat ik had met Jean-Pierre was een soort van mededogen. Dat was een deel van onze vriendschap. Alles wat hij deed had te maken met een vorm van frustratie die waarschijnlijk ook uit zijn jeugd kwam. Ik herken dat ook bij mezelf”, aldus Jean-Pierres vriend Herman Brusselmans*. Maar ook Goedele Liekens en Frank Verstraeten (die je kent van Zillion) komen voorbij in deze documentaire over Jean-Pierre Van Rossem op VTM.

Leven Jean-Pierre Van Rossem

In de VTM documentaire Van Rossem wordt het leven van de excentriekeling* verteld aan de hand van verschillende thema’s. De reeks werpt een blik op zijn liefdesleven, met drie huwelijken, twee kinderen, een stiefdochter en een onthutsende getuigenis. Gebeurtenissen uit het verleden worden opgerakeld, zoals de zestigjarige ruzie met zijn vader en het verlies van zijn broer Paultje, die hij op jonge leeftijd zag verongelukken. Getuigen vertellen over de zelf gecreëerde mythe over ‘duizenden beminde vrouwen’, maar slechts één wil praten. 

Crimineel

Ook het professionele leven van Van Rossem komt aan bod, met een financieel kluwen van ups en downs, vermeende miljarden en faillissementen. Fraudeprocessen en gevangenisstraffen bepaalden zijn leven. Van Rossem liet een waas van constructies en gedupeerden na en verkocht in de laatste jaren van zijn leven zijn eigen schilderijen om de poetsvrouw te betalen. Op politiek vlak bewandelde hij een weg met veel branie, een rebelse kreet bij de eedaflegging en een exit met stille trom.

Entertainment

Jean-Pierre Van Rossem leidde daarnaast een glamourleven met actes de présences in discotheken en entertainmentprogramma’s, jachten en privéjets, confrontaties in talkshows, een verblijf in het Big Brother-huis en een platonische relatie met een bekende Vlaming die hem finaal zijn derde huwelijk kostte.

Meer over de inhoud van de afleveringen:

Zoon Jean-Pierre Van Rossem

In aflevering 1 vertellen Jean-Pierres jongste zoon Youri en oudste zoon Nicolas voor het eerst over de verschillende opvoeding die ze van hun vader kregen. “Mijn broer heeft een andere soort papa meegemaakt dan ik”, klinkt het bij Nicolas. “Ik denk niet dat ik ooit een knuffel van mijn vader heb gekregen. Buiten op zijn sterfbed.” Youri vertelt: “Ik ben trots op de achternaam die ik van hem heb geërfd. We hebben slechte momenten gehad, maar ik herinner mij vooral de topmomenten met hem. Dus enkel en alleen maar trots.” Een heel ander verhaal klinkt bij Jean-Pierres stiefdochter Samantha en haar vader René. Zij vertellen over de donkere stempel die Van Rossem op hun leven heeft gedrukt. “Sinds Jean-Pierre en mijn mama samen waren is alles veranderd. Sindsdien kon ik niet meer zo lachen”, aldus Samantha. 

Verlies broertje Paul

Op jonge leeftijd wordt het leven van Van Rossem getekend door het verlies van zijn broertje Paul, die als 5-jarige werd aangereden door een vrachtwagen. “Dat is iets wat hem heeft getekend”, aldus Jean-Pierres vriend Herman Brusselmans. “Ik ben ervan overtuigd dat dit een kernpunt in zijn leven is geweest, waarop er van alles is veranderd”, vult Nicolas aan. Een levenslang schuldgevoel, de verzonnen moord op zijn konijn Kaduin en een breuk met zijn ouders zijn het gevolg. 

Womanizer

En dan was er ook de mythe dat Van Rossem het bed deelde met 3.000 vrouwen. Onder andere Goedele Liekens en Frank Verstraeten – die Van Rossem goed hebben gekend – werpen hun licht op de feiten. “Er werd gezegd dat hij zoveel vrouwen kon krijgen, maar ik heb daar nooit iets van gezien”, geeft Goedele aan. “Jean-Pierre was de womanizer, hij kon ze allemaal krijgen. Maar ik zag ze nooit kussen. Ze liepen op een afstand van hem”, klinkt het bij de ex-Zillion-baas.

Aflevering 2

‘Dan ontploft de zaak’

Op donderdag 5 oktober graaft de docureeks Van Rossem verder in het leven van excentriekeling Jean-Pierre Van Rossem. Tv-coryfee Bart Peeters, vriend Herman Brusselmans, financieel journalist Ludwig Verduyn en communicatiestrateeg Joris Mateusen belichten het intellect van Van Rossem en schetsen hoe het schrijven van 80 thesissen en 7 doctoraten tegen betaling uiteindelijk in oplichting uitmondde. “Hij was een geniale schrijver”, legt Verduyn uit. “Dat heeft hem in aanraking gebracht met rijkere kringen en zijn Moneytron-concept gemaakt. Het was te vergelijken met een klassiek oplichtingssysteem waarbij je het geld van de ene belegger gebruikt om de andere terug te betalen, maar waarbij je altijd een stuk te kort hebt. Dan ontploft de zaak.” 

Partij R.O.S.S.E.M.

Terwijl Van Rossem zich ontpopt als zelfverklaarde ‘beursgoeroe’, gaat zijn echtgenote Nicole ten onder aan zijn overspel. Zoon Nicolas getuigt over haar drank- en drugsmisbruik dat een tragische afloop kende. In de aanloop naar een derde, gemediatiseerd huwelijk belandt Van Rossem in de gevangenis. Hij gaat in de politiek en richt zijn partij R.O.S.S.E.M. op. “Vooral voor de parlementaire onschendbaarheid, om niet in de bak te geraken” licht vriend en kunstenaar Olivier Ameye toe. 

Goedele Liekens en Herman Brusselmans willen niet

“Opeens ding dong, Van Rossem hier”, vertelt Goedele Liekens. “Hij vroeg of ik wilde opkomen voor zijn partij. Je verdient zoveel en krijgt zoveel onkostenvergoeding, dat waren zijn argumenten. Ik was toen leading lady bij VTM en één van de best betaalde tv-mensen van Vlaanderen. Dus ik weigerde, vooral uit angst voor onnodige controverse. De relschopperij om de relschopperij.” Ook Herman Brusselmans kreeg een aanbod: “Hij had mensen nodig en ik wilde dat niet. Ik ben vaak gevraagd om aan politiek te doen, de VLD heeft me ook nog gevraagd. Zijn programma was een halve grap. Hij had een paar slogans waarvan ik zei: ‘Dit slaat nergens op als je het au sérieux wil nemen’. Maar dat wilde hij niet.”

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

5 oktober 2023 /