College Tour met o.a. Klaus Mäkelä (Concertgebouworkest)

College Tour ontvangt in het najaar van 2023 weer bijzondere gasten in het nieuwe seizoen. De nieuwe afleveringen zijn te kijken vanaf zondag 10 september om 20.20 uur bij KRO-NCRV op NPO2. Het College Tour interview met Esther Ouwehand (aflevering 17 september) is zelfs zo actueel dat het nog voorafgaand aan uitzending op NPO Start werd geplaatst. Ontdek hier alles over College Tour najaar 2023 met gasten Klaus Mäkelä, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, Ali Niknam en Esther Ouwehand.

College Tour najaar 2023

Vanaf zondag 10 september is het nieuwe seizoen van College Tour te zien bij KRO-NCRV op NPO 2. Samen met de studenten interviewt presentator Twan Huys vier bijzondere gasten. Dit seizoen zijn de nieuwe lijsttrekker van de VVD en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius, partijleider van de Partij voor de Dieren (PvdD) Esther Ouwehand, oprichter van de online bank Bunq Ali Niknam* en de aankomende chef-dirigent van het Concertgebouworkest Klaus Mäkelä te gast. 

College Tour kijken

Op zondagavond kun je om 20.20 uur bij KRO NCRV op NPO2 kijken naar College Tour. De afleveringen zijn ook terug te kijken via NPO Start en NPO Plus. Hier is de College Tour opname van Esther Ouwehand al te vinden. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet, voordat je naar NPO Start gaat.

Afleveringen die er aan komen:

Klaus Mäkelä 

Klaus Mäkelä* is de Max Verstappen van de klassieke muziek. Het 27-jarige Finse natuurtalent wordt in 2027 de nieuwe chef-dirigent van het wereldberoemde Concertgebouworkest. Nu al leidt hij grote orkesten in Parijs en Oslo en staat hij overal ter wereld op de bok. De piepjonge maestro wordt beschouwd als een wonderkind. Samen met negentig musici van het Concertgebouworkest is Mäkelä het slotakkoord van deze reeks College Tour. En natuurlijk vertoont hij dan zijn meesterschap ook op het podium. In de voetsporen van voorganger Bernard Haitink staat Mäkelä een zware klus te wachten: op zeer jonge leeftijd een van de beste orkesten ter wereld leiden. 

Het interview wordt opgenomen op 27 september in Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Het resultaat zie je op  1 oktober, om 20.20 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Al uitgezonden in de reeks van College Tour najaar 2023:

Ali Niknam

Ali Niknam* is de oprichter van Bunq bank. Zakenblad Quote schat hem op een vermogen van 1,6 miljard euro en hij stond nog voor zijn veertigste verjaardag aan de wieg van drie miljardenbedrijven. Niknam is een rasondernemer met lef. Bij Bunq verhoogde hij als eerste bank in Nederland fors de spaarrente. Op zijn zevende vluchtte hij met zijn ouders van Iran naar Nederland en als tiener deed hij niets liever dan programmeren en ondernemen. De Nederlandse versie van Apple oprichter Steve Jobs, Ali Niknam bijt het spits af van deze serie van College Tour. 

Esther Ouwehand

Onder Ouwehand groeit de Partij voor de Dieren (PvdD) als kool. Ze zitten nu met zes zetels in de Tweede Kamer, maar in de peilingen zijn dat er al 10. Haar partij zet de onderwerpen op de kaart waar ook jongeren zich grote zorgen om maken: klimaatverandering, het milieu en dierenwelzijn. Ze voelt zich meer activist dan politicus. Desondanks is Esther Ouwehand een van de langstzittende en meest ervaren parlementariërs van ons land. Ouwehand zelf groeide op in Katwijk, waar ze bij haar ouders elke dag vlees en vis te eten kreeg. Op haar 16e zag ze een reportage over een veetransport en dat hakte er zo in dat ze sindsdien door het leven gaat als veganist. In haar vrije tijd gaat Ouwehand het liefst naar rock- en metal concerten en ze is een groot fan van de Zwarte Cross. 

Maar vlak voor de opnames van College Tour met Esther Ouwehand veranderde de situatie binnen haar partij. Het is dan ook een heel actuele uitzending geworden, die zelfs al voor uitzending op NPO Start te kijken was.

College Tour Esther Ouwehand

Esther Ouwehand* heeft in het conflict met het Partij voor de Dieren-partijbestuur voor het eerst in haar leven advocaten ingeschakeld. Dat zegt ze in het KRO-NCRV programma College Tour. Het bestuur zou volgens Ouwehand de leden monddood hebben gemaakt door haar niet als tegenkandidaat op het partijcongres toe te laten. Ouwehand kijkt met gemengde gevoelens naar het opstappen van het partijbestuur voorafgaand aan de College Tour-opnames: “We kunnen door, maar ik weet nog steeds niet waar ik van beschuldigd word.”

Esther Ouwehand: Partij voor de dieren

Ouwehand reageert voor het eerst op de beschuldigingen van integriteitskwesties, waardoor het bestuur van de Partij voor de Dieren zaterdagmiddag besloot om haar niet langer voor te dragen als lijsttrekker. “Dat kwam voor mij totaal onverwachts. Ik weet niet waar de beschuldigingen over gaan. Dat vind ik heel lastig, want ik kan me er niet tegen verdedigen.” Vrijdagavond stuurde Ouwehand een brief aan meerdere partijprominenten met felle kritiek op het functioneren van het bestuur. Ouwehand zag die brief als laatste strohalm. “Ik brand op. En ik voel dat nu weer gebeuren. Het bestuur wist dat ik eerder ben opgebrand, en daar speelde dit interne gevecht een grote rol bij. Dit was de allerlaatste poging.” 

Bestuur Partij voor de dieren

Reden van het conflict is volgens Ouwehand haar kritiek op het net opgestapte partijbestuur. Ouwehand: “Ik vind dat we een bestuur nodig hebben die de ontwikkeling doormaakt die nodig is. Democratische principes moeten daarin leidend zijn. Het bestuur moet een onafhankelijke positie innemen ten aanzien van de oprichters van de partij. Het bestuur moet handelen in het belang van de partij. Dat deed het bestuur niet en daar heb ik ze op aangesproken.”

Dilan Yeşilgöz-Zegerius

Dilan Yesilgöz-Zegerius* heeft een komeetachtige politieke carrière. De Amsterdamse gemeenteraad is haar springplank naar Den Haag. Tweede Kamerlid voor de VVD, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, demissionair minister van Justitie en Veiligheid en nu wil ze als lijsttrekker van de VVD in de voetsporen te treden van Mark Rutte en hoopt ze de eerste vrouwelijke premier van Nederland worden. Op zevenjarige leeftijd vlucht ze met haar familie van Turkije naar Nederland. In haar jonge jaren is ze actief bij de SP, maar uiteindelijk vindt ze haar thuishaven bij de VVD. Als raadslid in Amsterdam is ze vaker op de landelijke tv te zien dan menig Kamerlid en wordt ze al snel een mediafenomeen. 

Het interview voor College Tour met Dilan Yeşilgöz-Zegerius wordt opgenomen op 22 september in de Pieterskerk in Leiden. Op 24 september zie je het gesprek om 20.20 uur bij KRO-NCRV op NPO2.

Eerder schreven we over College Tour:

Foto: KRO-NCRV – Roy Borghouts

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

1 oktober 2023 /