Gasten College Tour: Marc Van Ranst, Sarina Wiegman, Margaret Atwood

Marc Van Ranst, Sarina Wiegman, Chan Santokhi, Jan Terlouw, Monic Hendrickx, Evan Spiegel en Margaret Atwood zijn dit seizoen te gast in College Tour bij Twan Huys. De nieuwe afleveringen zijn te kijken vanaf 31 augustus 20.35 uur bij KRO-NCRV op NPO2. Je leest alles over deze gasten in het onderstaande artikel.

College Tour

College Tour wordt voor de tweede keer door de KRO-NCRV uitgezonden. In het vorige seizoen waren onder andere Ilse DeLange, Femke Halsema en Svetlana Tichanovskaja te gast. En ook de gasten in het najaar van 2021 liegen er niet om. Als eerste gaan de studenten in gesprek met Sarina Wiegman. De week daarna volgt Marc van Ranst op 7 september. Op 14 september Chan Santokhi. Gevolgd door Jan Terlouw (21 september) en Monic Hendrickx (28 september). En op maandag 4 oktober Evan Spiegel. Later komt ook Margaret Atwood langs.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer kijktips op Guidinc.

Sarina Wiegman

Sinds een aantal jaar staat het vrouwenvoetbal in Nederland écht op de kaart en kan niemand meer om onze Oranje Leeuwinnen heen. Dat succes komt geheel op het conto van bondscoach Sarina Wiegman (51), die deze zomer de overstap maakt naar het Engelse nationale vrouwenelftal. Na periodes als assistent- en interim-bondscoach, kreeg Wiegman in 2017 de leiding over de Nederlandse vrouwen.

Daar behaalde ze veel successen mee: voor het eerst Europees Kampioen, de eerste keer in de finale op het WK én deze zomer stond ze voor het eerst in de geschiedenis met Oranje op de Olympische Spelen. Op haar laatste werkdag als bondscoach van het Nederlands elftal is stadion Galgenwaard in Utrecht het toneel voor College Tour met Sarina Wiegman – dé plek waar de weg naar dat Europees kampioenschap begon.

 • Opname: vrijdag 27 augustus, Stadion Galgenwaard in Utrecht
 • Uitzending: dinsdag 31 augustus, om 20.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2

Marc Van Ranst

Door de voortslepende coronapandemie geniet menig viroloog nationale bekendheid. De Vlaamse hoogleraar virologie Marc van Ranst (56), die al prominent adviseur van de Belgische regering was tijdens de vogelgriep in 2007 en tijdens de Mexicaanse grieppandemie in 2009, kent inmiddels de keerzijde van die bekendheid. Toen in mei van dit jaar bleek dat de extreemrechtse en gewapende ex-militair Jürgen Conings het op hem gemunt had, moest Van Ranst met zijn gezin onderduiken in een safehouse.

Maar ondanks overgebleven Conings-sympathisanten en vele luidruchtige coronasceptici, laat Van Ranst zich niet de mond snoeren. Op sociale media zoekt hij actief de confrontatie met criticasters. Dat leidde tot een rechtszaak met de bekendste coronacriticus van Nederland, Willem Engel, die Van Ranst beschuldigt van laster. Hij is vlak voor de uitspraak in deze rechtszaak te gast in College Tour. Zelf zag ik ‘m voor het eerst in Helden Van Hier: Corona en ik vind hem echt heel duidelijk vertellen; dus ben heel benieuwd naar de vragen van de studenten in College Tour voor Marc Van Ranst.

 • Opname: vrijdag 3 september,in Rotterdam
 • Uitzending: dinsdag 7 september, om 20.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2

Chan Santokhi

Chan Santokhi volgde ruim een jaar geleden Desi Bouterse op als President van Suriname. Zijn aanstelling werd met luid gejuich ontvangen na de jaren onder Bouterse. Maar wat Santokhi aantrof was een land aan de bedelstaf, vastgeroeste corruptie en miljarden aan staatsschuld. De coronacrisis verslechterde de economische situatie in Suriname nog verder. Aan Santokhi nu de zware taak om het land er weer bovenop te helpen. In de jaren ’80 studeerde Santokhi in Apeldoorn aan de politieacademie. Terug in eigen land groeit hij al snel uit tot dé crime fighter van Zuid-Amerika. Menig bolletjesslikker en drugsbaron eindigt bij hem achter de tralies. Als politiecommissaris en Minister van Justitie en Politie was Santokhi nauw betrokken bij het onderzoek naar de Decembermoorden, met als hoofdverdachte zijn voorganger Desi Bouterse. Van hem kreeg hij de illustere en inmiddels tot geuzennaam uitgegroeide bijnaam: ‘sheriff’.

 • Opname: zaterdag 11 september, om 15:00 uur, de Beurs van Berlage in Amsterdam.
 • Uitzending: dinsdag 14 september, om 20:35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Jan Terlouw

‘Eminence’ grise van de nationale politiek, Jan Terlouw, is te gast in College Tour bij KRO-NCRV op het moment dat de formatie muurvast zit: “Waar blijft in vredesnaam een nieuw kabinet?” liet Terlouw zich onlangs ontvallen. Hoe kijkt hij naar de toekomst van de democratie, de volwassenheid van de politieke leiders en de immense problemen waar jongeren mee worden geconfronteerd? Jan Terlouw – schrijver, natuurkundige en politicus – schreef tientallen bestsellers, waaronder het later verfilmde boek Oorlogswinter. Als politicus is hij verbonden aan D66. In twee kabinetten-Van Agt diende Terlouw als minister van Economische Zaken en als vicepremier. Vandaag de dag zet Terlouw zich actief in tegen klimaatverandering. De generatie die daar het meest mee te maken krijgt, studenten, gaat met Terlouw in gesprek in College Tour.

 • Opname: maandag 20 september om 12:00 uur, Museum Prinsenhof in Delft.
 • Uitzending: dinsdag 21 september, om 20.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Monic Hendrickx

De misdaadkoningin van de Nederlandse onderwereld. Althans, voor wie vijf seizoenen lang de Nederlandse KRO-NCRV-hitserie Penoza volgde. Hendrickx kreeg veel lof voor haar rol als Carmen van Walraven, die moest balanceren tussen huisvrouw en ‘godmother’ van een crimineel imperium. Monic Hendrickx studeerde in Eindhoven aan de Toneelschool. Ze kreeg de hoofdrol in films als ‘De Poolse Bruid’ en ‘Kenau’. Voor haar acteerprestaties won ze vier Gouden Kalven en tal van binnen-en buitenlande prijzen. Vanaf december is Monic Hendrickx te zien in de psychologische horrorfilm De Openbaring, een film die zich afspeelt tijdens de eerste corona-lockdown.

Monic Hendrickx heeft het onder andere over het feit dat de Gouden Kalveren genderneutraal zijn gemaakt. “Er is geen prijs voor beste mannelijke of vrouwelijke regisseur”, vervolgt Hendrickx haar betoog. “Waarom zou je dan onderscheid maken, als je daarmee mensen uitsluit? Non-binaire acteurs zouden zich enorm beledigd voelen als ze worden genomineerd. Acteren heeft niets te maken met man of vrouw zijn.” Maar, met alleen een genderneutraal Kalf ben je er nog lang niet, meent Hendrickx. Ze vindt bovendien dat er ‘meer interessante vrouwenrollen’ moeten komen. “Het probleem ligt in de basis, bij de scriptschrijvers en de producenten. Welke verhalen willen we vertellen?” 

Wij schreven al vaker over Monic Hendrickx – klik hier voor het overzicht.

 • Opname: dinsdag 21 september om 15:30 uur, Westerliefde (Westerpark) in Amsterdam.
 • Uitzending: dinsdag 28 september, om 20.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Margaret Atwood

The Handmaid’s Tale: voor miljoenen kijkers wereldwijd een televisieserie die je alleen maar kunt binge watchen. Maar de inmiddels wereldberoemde vrouwen in rode mantel en witte kap komen uit de pen van Margaret Atwood (81), die het gelijknamige boek schreef in 1985. Atwood, geboren in Canada, is internationaal bekend als romanschrijfster, dichter, feminist, politiek activist en literair criticus. Voor haar werk won ze vele prijzen, waaronder twee keer de prestigieuze Booker Prize en ieder jaar wordt haar naam genoemd voor de Nobel prijs voor de literatuur.

Sinds het grote succes van de televisieserie zijn de kostuums uit The Handmaid’s Tale regelmatig door vrouwen ingezet bij protesten als symbool tegen het inperken van vrouwenrechten. De Posthoornkerk in Amsterdam vormt het decor voor College Tour met Margaret Atwood. Tijdens het gesprek vertelt ze dat ze werkt aan een nieuw boek. “Het is geen roman, maar een verzameling korte verhalen.”

 • Uitzending: dinsdag 5 oktober om 20.35 uur op NPO2.

Evan Spiegel (Snapchat)

Evan Spiegel – oprichter en CEO van Snapchat – is op maandag 4 oktober te gast in een speciale aflevering van College Tour. Deze uitzending staat gepland in het kader van de NPO-brede viering van 70 jaar Nederlandse televisie. Studenten gaan met hem in gesprek over het veranderende medialandschap, de toekomst van televisie, original content en de steeds groter wordende invloed van social media.

Evan Spiegel is de oprichter en CEO van een van de populairste apps ter wereld: Snapchat. Snapchat heeft wereldwijd 293 miljoen dagelijkse gebruikers en bereikt in Nederland maandelijks 4,5 miljoen gebruikers. Daarmee behoort Snapchat tot de absolute top van de techbedrijven. Sinds een aantal jaar maakt Snapchat eigen programma’s: er worden dramaseries, documentaires en realityseries geproduceerd, die vaak worden gedragen door grote sterren zoals Will Smith en Ryan Reynolds. De NPO en Talpa Network publiceren sinds kort fragmenten van hun televisieprogramma’s op Snapchat.

Evan Spiegel wordt in het invloedrijke zakenblad Business Insider ‘de Picasso van de techwereld’ genoemd. Die erenaam krijgt hij vanwege zijn grote creativiteit. Facebook-topman Mark Zuckerberg deed in 2013 een bod van 3 miljard op Snapchat. Spiegel sloeg het aanbod af. Velen verklaarden hem voor gek, maar achteraf bleek het een meesterlijke zet: Snapchat groeide in de jaren daarna als kool. Op zijn 25ste was Evan Spiegel de jongste selfmade-miljardair ter wereld. Forbes schat zijn huidige vermogen op 13,2 miljard dollar.

Toekomst van tv

In de week dat de NPO het zeventigjarig bestaan van televisie in Nederland viert, is Spiegel te gast bij College Tour in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum. Presentator Twan Huys: “Evan Spiegel stond al jaren op onze radar. Hij past in het rijtje Bill Gates, Mark Zuckerberg en Steve Jobs. Met Spiegel hebben we de ideale gast voor deze speciale aflevering van College Tour.”

Op 2 oktober 1951 werd de eerste officiële Nederlandse televisie-uitzending vanuit Bussum uitgezonden. Precies 70 jaar later viert de NPO de spraakmakende programma’s die Nederland geïnformeerd, ontspannen en verbonden hebben. Kijk van vrijdag 1 tot en met maandag 4 oktober naar 70 jaar Nederlandse televisie. Op alle NPO-netten, NPO Start en de online kanalen zijn tal van nieuwe, speciale programma’s te zien. Naast 70 uur aan nieuwe programma’s is ook een schat aan de beste programma’s van de afgelopen 70 jaar te zien. Frans Klein, Directeur Video bij de NPO, is blij met de komst van Evan Spiegel: “Ik vind het belangrijk dat we niet alleen terugblikken op wat tv vroeger was, maar dat we ook onze blik op de toekomst richten. Een mediavisionair van wereldformaat als Spiegel is daarom de passende gast voor College Tour in dit jubileumweekend, naast de 70 uur aan andere nieuwe programmering die de NPO biedt.”

De speciale uitzending van College Tour is te zien op maandag 4 oktober om 20:35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Foto: KRO-NCRV

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

27 augustus 2021 /