Documentaire Twee mannen over Ivo van Hove & Jan Versweyveld

De wereldwijd bekende Vlaamse regisseur Ivo van Hove zie je samen met zijn partner én scenograaf Jan Versweyveld in de documentaire Twee mannen. De twee grootheden van het Nederlandse theater worden gevolgd tijdens het maken van de spektakelvoorstelling Age of Rage. De documentaire over Ivo van Hove en Jan Versweyveld zoomt in op hun professionele en persoonlijke relatie. Twee mannen is te kijken op dinsdag 12 september 2023 om 23.10 uur bij VRT CANVAS. De documentaire over Ivo van Hove en Jan Versweyveld zag je eerder in Nederland en werd destijds uitgezonden in Het Uur van de Wolf bij de NTR.

Dit bericht verscheen voor het eerst op VlaamsKijken op 21 juni 2022 en heeft een update gekregen op dinsdag 12 september 2023.

Documentaire Twee mannen

Ivo van Hove* is een wereldster. Hij weet iedere keer weer zijn publiek te verbazen. Zo maakte hij al topproducties op Broadway en West End. En werkte samen met sterren als David Bowie*, Jude Law en Isabelle Huppert. En laten we zijn spraakmakende producties bij Internationaal Theater Amsterdam niet vergeten. Minder bekend in dit succes is de rol van partner en scenograaf Jan Versweyveld. Hij prefereerde tot nu toe de schaduw boven het voetlicht. In de documentaire Twee Mannen zien we ze samen aan het werk.

Ivo van Hove en Jan Versweyveld

Als Ivo van Hove en Jan Versweyveld elkaar begin jaren ’80 in Antwerpen ontmoeten, is dat het begin van een intense, stormachtige liefdesrelatie, die pas toekomst krijgt als ze besluiten samen theater te gaan maken. Inmiddels delen de twee mannen ruim veertig jaar leven en werk en is er in hun theater een symbiose ontstaan waarbij ze soms niet meer weten welk idee van wie afkomstig is. Ivo van Hove zegt: “Ik wil het beste toneel ter wereld maken, en dat wil Jan ook. Ik hou ervan dat het van ons samen is.”

Suzanne Raes

Voor de film Twee Mannen volgt filmmaker Suzanne Raes de twee theatermakers tijdens het slopende productieproces van Age of Rage, een zintuigelijke voorstelling over hoe geweld en wraak een familie ten gronde richt. Vuur, moord, dans, muziek en heel veel bloed. De theatermaker schuwen geen middel in deze ambitieuze ruim 3,5 uur durende voorstelling.

Age of Rage

In Age of Rage moet alles bij elkaar komen wat ze de afgelopen veertig jaar hebben uitgevonden. Jan Versweyveld vertelt: “Er kunnen zoveel dingen in toneel: je kunt mensen vermoorden en liefhebben, laten vechten en gelukkig laten zijn. Als het lukt om een wereld te creëren waarvan mensen een paar uur echt geloven dat dat de wereld is, kan je blij zijn.”

Frénk van der Linden

Journalist Frénk van der Linden* onderwerpt ondertussen beide mannen in hun repetitiestudio aan een aantal persoonlijke interviews waarin de theatermakers ongekende kanten van zichzelf laten zien. Raes vervlecht al dit unieke materiaal tot een spannende film over een theaterliefde. Een verhaal van een liefde, die kan bestaan door samen groots theater te maken.

Foto: Docmakers

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 september 2023 /