De Beul van Twente over Rudolf K, die dieren mishandelde

De driedelige documentaire reeks De Beul van Twente gaat over de gruwelijke misdaden, die twintig jaar geleden werden gepleegd in de regio Twente door Rudolf K. Jarenlang mishandelde hij mensen en dieren zonder dat iemand het door had. De Beul van Twente is te kijken sinds 30 augustus 2023 op woensdagavond om 21.15 uur bij AVROTROS op NPO3.

Een kijktip voor liefhebbers van True Crime, zoals Schellebellemoord en De regenboogmoorden.

De Beul van Twente

Twintig jaar geleden werd de regio Twente geteisterd door een reeks gruwelijke misdaden, gepleegd door een meedogenloze psychopaat die bekendstond als De Beul van Twente. In een driedelige serie van AVROTROS wordt nieuw licht geworpen op de werkwijze van de psychopaat Rudolf K. De serie onthult nooit eerder vertoonde brieven die hij vanuit de gevangenis schreef aan een van zijn slachtoffers. De brieven geven een onthutsend inzicht in zijn geest en werkwijze. Door diepgaand onderzoek en interviews met sleutelfiguren, die destijds bij de zaak betrokken waren, wordt het verhaal vanuit verschillende perspectieven belicht.  

Brute dierenmishandelingen

In het normaal zo rustige en idyllische Twente vindt tussen 2000 en 2005 een reeks brute dierenmishandelingen plaats. Paarden, pony’s en schapen worden op gruwelijke wijze verminkt. De dieren worden niet alleen neergestoken maar ook geslachtsdelen worden afgesneden en meegenomen. De walging onder de bevolking is groot en de boeren vrezen voor hun vee.

Burgerwacht met Henk ten Napel

Geschokte burgers nemen het heft in eigen handen om de dader te ontmaskeren. Nadat het paard van dierenliefhebber Henk ten Napel ook wordt mishandeld, is hij vastberaden en richt een speciale burgerwacht op. Nachtenlang patrouilleert hij samen met zo’n 20 man over de velden, maar zelfs onder hun wakend oog ziet de beul kans om toe te slaan. Als Henk en zijn burgerwacht de dader steeds vaker op de hielen zitten en kunnen voorspellen waar hij zich bevindt, wordt Henk opeens zelf verdacht. Toch tast de politie nog steeds volledig in het duister en de onrust in de samenleving neemt toe als ook mensen het slachtoffer worden. 

Brute moord

De daden van De Beul volgen zich in rap tempo op en worden steeds gruwelijker. De mishandelingen op dieren gaan onverminderd door en slaan zelfs over op mensen. Drie steekpartijen en een brute moord lijken ook te behoren tot zijn daden.

Rudolf K. De Beul van Twente

De recherche komt dan een oud TBS-er op het spoor: Rudolf K. Hij wordt nauwlettend in de gaten gehouden en uiteindelijk gearresteerd. Al snel legt Rudolf K. een bekentenis af en blijkt de lang gezochte Beul van Twente te zijn. Tijdens de rechtszaak die volgt, wordt pas goed duidelijk wat er zich allemaal heeft afgespeeld. Wil je meer weten over TBS, kijk dan zeker ook In de TBS met Hans Faber. Deze documentaire reeks is begin deze week van start gegaan.

De Beul van Twente kijken

De Beul van Twente telt drie afleveringen, die wekelijks (vanaf woensdag 30 augustus 2023) te kijken zijn om 21.15 uur op NPO3. Je kunt de reeks ook terugkijken via NPO Start en NPO Plus (hier vind je zelfs al alle afleveringen) Vanuit het buitenland kijken, doe je via een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Foto: AVROTROS

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

30 augustus 2023 /