Hoog Spel in de Oost: bijna Derde Wereldoorlog door Nederland

Hoog Spel in de Oost met presentator Diederik van Vleuten is vanaf vanavond – woensdag 23 augustus – drie weken lang om 22.10 uur te kijken op NPO2 bij BNNVARA. Je ziet in de documentaire reeks Hoog Spel in de Oost hoe Nederland bijna de Derde Wereldoorlog veroorzaakte. Lees er hier alvast meer over.

Nederlands Nieuw-Guinea

In 1949 tekenen Nederland en Indonesië de overdracht van de kolonie Nederlands-Indië, maar Nederland houdt de eilanden Nieuw-Guinea en noemt het Nederlands Nieuw-Guinea*. Want Nieuw-Guinea is volgens Nederland nog lang niet toe aan zelfstandigheid en moet het land eerst van het stenen tijdperk naar de moderne atoomtijd helpen. Wat Nederland toen nog niet wist, is dat dit besluit bijna zorgt voor een catastrofale oorlog met Indonesië. En wanneer Rusland erbij betrokken wordt, een mogelijke aanleiding wordt voor een Derde Wereldoorlog. Hoe blikken de Nederlandse – veelal dienstplichtige – soldaten terug op deze periode? En wat betekent dit nog voor de Papoeaas tot op de dag van vandaag?

Hoog Spel in de Oost

In de documentaire reeks Hoog Spel in de Oost – gepresenteerd door Diederik van Vleuten. – zien we de kleurrijke en excentrieke Indonesische leider Soekarno*. Hij doet er alles aan om de gehate koloniale Hollanders uit Azië te verdrijven. In 1962 organiseert hij een invasiemacht met Russische steun. Zijn tegenhanger, de ambitieuze minister Joseph Luns*, wil niets liever dan dat Nederland zijn rol op het wereldtoneel blijft spelen, na het verlies van Indonesië. Hij gaat de confrontatie niet uit de weg en stuurt dienstplichtige militairen en vliegtuigen en hoopt op steun van de VS.

Derde Wereldoorlog

De spanning loopt steeds verder op. Uiteindelijk grijpen de Amerikanen hard in, door Nederland en Indonesië aan de onderhandelingstafel te dwingen. Want zij zitten zeker niet op dit conflict met de Russen te wachten. Ondertussen liggen de Russische onderzeeboten voor de kust, klaar voor de aanval. Amper een uur voor het ultimatum is er een akkoord tussen Nederland en Indonesië en wordt mogelijk de Derde Wereldoorlog voorkomen.

Documentaire Hoog Spel in de Oost

Hoog Spel in de Oost is opgebouwd uit schitterend (bijna) nooit eerder vertoond filmmateriaal, onder meer uit privécollecties van Nederlandse veteranen. Daarnaast worden veteranen geïnterviewd. Cultuurhistoricus Nancy Jouwe* is de dochter van voormalig Papoea leider Nicolaas Jouwe. Ze vertelt onder andere over de strijd die haar vader namens de Papoeaas uitvocht in Den Haag en Washington en waarom veel Papoeaas helemaal niet zaten te wachten op het vertrek van de Nederlanders.

Hoog Spel in de Oost kijken

 Hoog Spel in de Oost is vanaf woensdag 23 augustus drie weken lang om 22:10 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2. Kijk de reeks tevens via NPO Plus en NPO Start. Wil je dit vanuit het buitenland doen, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet en ga dan naar de NPO Start site.

De Haaien

De documentaire Hoog Spel in de Oost is een coproductie van BNNVARA en De Haaien. De Haaien ken je van programma’s als De Seizoenen, Ondersteboven van de Amerika’s en De tranen van Tito.

Foto: BNNVARA / De Haaien

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

23 augustus 2023 /