De Seizoenen met observatie en commentaar van Midas Dekkers

Wat gebeurt er tijdens de seizoenen; Midas Dekkers gaat voor het nieuwe omroep MAX programma op onderzoek uit. In de nieuwe serie De Seizoenen staan de mens en zijn gedrag centraal. Midas Dekkers observeert en becommentarieert de mens en zijn eigen, merkwaardige gedrag gedurende de vier jaargetijden. De Seizoenen is vanaf zondag 25 juni om 20.20 uur te zien bij MAX op NPO 2.

De Seizoenen

In De Seizoenen zien we Nederland op zijn mooist in elk van de seizoenen; vier heel verschillende gezichten. De mens hoeft niet in de pas te lopen, maar het is wel verleidelijk om mee te deinen op de cadans van de seizoenen. Wat opvalt: mensen weten precies hoe een seizoen ruikt, hoe het eruit moet zien en wat erbij hoort aan rituelen en gebruiken. Ze krijgen het met de paplepel ingegoten. Vraag aan een kleuter de winter te tekenen en er verschijnt een sneeuwpop, de lente is een vogelnest, in de herfst vallen de blaadjes en in de zomer staat de zon centraal. Maar klopt dat allemaal wel? En het gedrag van de mens, klopt dat nog met de seizoenen? Wat doen we eigenlijk in de lente, zomer, herfst en winter? Leven mensen nog wel met de seizoenen, of bepalen ze die juist?

Midas Dekkers

Midas Dekkers* is bioloog, schrijver en presentator. Bij De Seizoenen zorgt Midas Dekkers voor de observaties en het commentaar. Je kent hem van programma’s als Het ei van Midas en De Eilanden.

De Seizoenen kijken

De Seizoenen is vanaf zondag 25 juni, vier weken lang om 20.20 uur te kijken bij MAX op NPO2. Je kunt dit programma ook terugkijken via NPO Plus en NPO Start. Wil je NPO Start vanuit het buitenland gebruiken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Hieronder lees je meer over de afleveringen.

Lente

Lente, je voelt het seizoen al voordat je het ziet. Het is langer licht en dat activeert ons, nog zonder dat het warm is. Hormonen worden aangejaagd. Vergeten is de winter en alles wat er eerder gebeurde. Een periode van naïeve hoop breekt aan. Voor Midas Dekkers is de lente een kinderlijk seizoen. Ook al heb je bijna tachtig lentes meegemaakt, je kan er nog van alles van verwachten. Het is gek, maar de verwachting blijft. Er is nog niks gebeurd, niks fout gegaan en alles is nog mogelijk.

Aflevering 1 – Lente – zondag 25 juni om 20.20 uur bij MAX op NPO 2.

Zomer

In de zomer worden de beloften van de lente ingelost. Gespannen kijk je elke ochtend naar buiten. Wordt het al wat? Tijd voor rupsenlarven om te eten en groeien, tijd voor mensenlarven om elkaar te ontdekken. En terwijl de eerste files naar het zuiden en strand ontstaan, is de boer aan het werk. Eén boer voedt duizenden mensen. En die mensen? Zij hebben vrije tijd, om te genieten. Maar verwachtingen worden lang niet altijd op de verwachte wijze ingelost. Wat vervulling had moeten wezen, draait maar al te vaak op teleurstelling uit. 

Aflevering 2 – Zomer – zondag 2 juli om 20.20 uur bij MAX op NPO 2.

Herfst

De herfst is een seizoen dat je moet leren waarderen. “Genieten van lente en zomer vol zon en licht kan iedereen, maar gretig de kille najaarslucht opsnuiven, de handen diep in de zakken, vereist levenskunst. De herfst is een seizoen voor gevorderden”, zegt Midas Dekkers in De Seizoenen. Hij is zelf een gevorderde herfstgenieter. De herfst is het seizoen van afscheid nemen. De jassen moeten uit de kast, want het weer wordt kil en guur. Maar de herfst is ook het seizoen van de melancholie, van de uitgestelde beloning. Het is een tijdperk voor dichters, voor beschouwen op een bankje en voor een bos- of strandwandeling in een warme jas.

Aflevering 3 – Herfst – zondag 9 juli om 20.20 uur bij MAX op NPO 2.

Winter

De winter is in aantocht. Ineens moeten de handschoenen aan en moet er gekrabd worden. We kunnen niet wachten op de echt koude dagen met sneeuw en warme chocomel, maar dat kan soms wel even duren… Bomen verhuizen van buiten naar binnen, lampen van binnen naar buiten. Van alle seizoenen is de winter misschien wel het meest verwarrend. En dan onze feestdagen en rituelen. Romantisch in ons geheugen, druk in de realiteit. Totdat het plotseling over is en de winter eindelijk rust wordt…

Aflevering 4 – Winter – zondag 16 juli om 20.20 uur bij MAX op NPO 2.

Foto: MAX

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

9 juli 2023 /