Iva Bicanic gaat in documentaire De Tranen van Tito naar ex-Joegoslavië

Iva Bicanic gaat in haar documentaire De Tranen van Tito naar ex-Joegoslavië; hier zoekt ze naar verhalen van veerkracht en hoop. Het is inmiddels dertig jaar geleden dat er oorlog uitbrak in het voormalig Joegoslavië. De documentaire van Iva Bicanis (die van Kroatische afkomst is) is vanavond – zondag 19 december – om 20.20 uur te kijken bij BNNVARA op NPO2. Lees er hier alvast meer over.

Joegoslavië

Het is 30 jaar geleden dat er oorlog uitbrak in het voormalig Joegoslavië. Tito – dé leider van Joegoslavië – hield dit land bij elkaar, waardoor verschillende volkeren jarenlang vreedzaam samenleefden, ondanks verschillende talen en religies. Maar na de dood van Tito in 1980 gaat het bergafwaarts met Joegoslavië. Het land valt uiteen. Door de verslechterde economische situatie en door nationalistische politici die hun bevolking ophitsten tegen de anderen, verslechteren de verhoudingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Dit eindigt uiteindelijk in een oorlog.

Documentaire De Tranen van Tito

30 jaar later reist Iva Bicanic af naar zeven landen van voormalig Joegoslavië: Kroatië, Slovenië, Servië, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië en Bosnië-Herzegovina. Wat is er nog over van de broederschap uit de tijd van Tito? Zijn de wonden van de oorlog geheeld? En wat is heden ten dage het perspectief van de jeugd?

Reis door voormalig Joegoslavië

Iva Bicanic (1972) is geboren in Nederland, maar van Kroatische afkomst. Haar ouders groeiden op in Joegoslavië voordat het land uiteenvalt. Als kind ging Iva iedere zomer naar de Kroatische kust en toen de oorlog uitbrak, werkte ze enkele jaren als vrijwilliger in vluchtelingenkampen. Maar de liefde voor het geboorteland van haar ouders heeft ze nooit verloren. In de documentaire De Tranen van Tito gaat Iva op zoek naar de impact van de oorlog op deze zeven landen. In elke aflevering bezoekt ze een ander land. Ze reist langs prachtige, soms verwoeste landschappen en sprookjesachtige, maar ook grauwe steden, in een – soms ook persoonlijke – zoektocht naar de dromen, de trekkracht van het verleden en de hoop van de verschillende volken die voorheen allemaal Joegoslaaf waren.

Podcast

Naast de tv-serie is er ook de vierdelige podcastserie De Tranen van Tito gemaakt. Wat voor persoon was Tito eigenlijk? Waarom is er historisch gezien vaak strijd op de Balkan? Waarom verlaten veel ex-Joegoslaven hun land? Wat doet oorlog met een volk? In de podcast gaat Iva Bicanic samen met Yvette Nieuwstad (researcher van de tv-serie) dieper in gesprek om – ook vanuit haar psychologische vakgebied – antwoorden te vinden op deze vragen. De podcastserie is vanaf 19 december te beluisteren op de site van BNNVARA en je favoriete podcast-app.

Iva Bicanic

Iva Bicanic (1972) is hoofd van het Landelijk Psychotraumacentrum UMC Utrecht en boegbeeld van het Centrum Seksueel Geweld. Ze is klinisch psycholoog en wetenschappelijk onderzoeker, gespecialiseerd in trauma. In 2018 werd zij uitgeroepen tot de Meest Invloedrijke Persoon in de Publieke Gezondheid. In 2019 won zij de Vrouw in de Media Award. De Tranen van Tito is een coproductie van DE HAAIEN en BNNVARA

Foto: BNNVARA / DE HAAIEN

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

19 december 2021 /