Georgina Verbaan maakt documentaire serie over buitenaards leven

Presentatrice en actrice Georgina Verbaan maakt met Ben ik hier alleen een documentaire serie over buitenaards leven. Zes afleveringen trekt Georgina Verbaan in haar eigen ‘spaceship camper’ door Europa. Als een ware ontdekkingsreiziger probeert ze te verklaren of buitenaards leven invloed heeft op ons bestaan. Dit programma werd oorspronkelijk uitgezonden in het najaar van 2021; nu is-ie vanaf dinsdag 25 juli tot en met 29 augustus wekelijks om 14.00 uur te kijken bij NPO2.

Dit bericht verscheen op VlaamsKijken op 1 november 2021 en heeft medio juli 2023 een update gekregen, omdat Ben ik hier alleen in de herhaling te kijken is.

UFO-jaar

2021 is hét UFO-jaar. De Covid-pandemie heeft ervoor gezorgd dat mensen meer uit het raam staren, en het aantal UFO-meldingen is explosief gestegen. Het Pentagon ontkent buitenaards leven niet en daarmee staat buitenaards leven op de politieke agenda.

Encounters

Georgina Verbaan bezoekt locaties in Europa waar mogelijk ‘encounters’ hebben plaatsgevonden tussen mens en buitenaardse entiteiten en spreekt met wetenschappers en (ervarings)deskundigen. Georgina Verbaan heeft een heel eigen en unieke kijk op de wereld van het onverklaarbare. Zij vraagt zich dan ook af: ben ik hier alleen?

Ben ik hier alleen kijken

Elke dinsdag van 25 juli t/m 29 augustus kun je om 14.00 uur bij de NTR op NPO2 kijken naar Ben ik hier alleen. Alle afleveringen zijn ook te kijken via NPO Plus en NPO Start. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding*, die je op Nederland zet en ga naar NPO Start.

Meer over de inhoud van de afleveringen van Ben ik hier alleen:

Nederland – Ik ben niet gek!

In de eerste aflevering van Ben ik hier alleen? gaat Georgina Verbaan* op zoek naar buitenaards leven in Nederland. Met behulp van Bram en Alexander van Ufo-meldpunt Nederland ontmoet zij getuigen die contact hebben gehad met onverklaarbare verschijnselen. De UFO van Soesterberg is door 12 personen waargenomen, maar defensie stopte de zaak in de doofpot. Hoe kan het dat je voor gek wordt verklaard, als je iets onverklaarbaars ziet? Het universum is toch veel te groot om te denken dat we de enige levensvorm zijn? Heino Falcke* van de Radboud Universiteit Nijmegen laat Georgina zien hoe nietig de aarde is.

Noorwegen – Is daar iemand?

Georgina reist af naar Hessdalen in Noorwegen. Hier worden al jaren lichtbollen waargenomen waar niemand (nog) een verklaring voor heeft. In het dorp met 150 inwoners heeft iedereen weleens iets onverklaarbaars gezien en meegemaakt. Data-analist Erling Strand doet al jaren onderzoek naar buitenaards leven en verzamelt elke dag data van camera’s die opgesteld staan om de lichtbollen te filmen. Wat willen de onverklaarbare lichten ons vertellen? En ziet Georgina het nu zelf ook, daar in de verte aan de overkant van de vallei?

Je kent Georgina Verbaan bijvoorbeeld uit Klem en De Surprise.

Frankrijk – Ik zie ik zie wat jij niet ziet.

In Frankrijk laat Georgina haar fantasie de vrije loop, want voor buitenaards leven heb je wel een beetje fantasie nodig. De berg ‘Pic de Bugarach’ bevat volgens sommigen een landingsbaan voor ufo’s. In het dorp zijn in 2012 vele vrije geesten neergestreken die het einde van de wereld daar zouden gaan meemaken. Dat is niet gebeurd en nu zitten de bewoners van het dorp opgescheept met deze mensen. Wat doet de aanwezigheid van believers met het dorp? Georgina beklimt de imposante en mysterieuze berg op zoek naar aanwijzingen van buitenaards leven en spreekt theatermaakster en schrijver Marjolijn van Heemstra*, want hoe belangrijk is het om lekker te fantaseren over aliens?

Engeland – Tell me the truth!

De grootste waarneming van een ufo in Engeland is de Rendlesham Forest zaak. Georgina spreekt hoofdgetuige kolonel Charles Halt over zijn ontmoeting met een onverklaarbaar object. Hoe meer verschillende verhalen er naar buiten komen over de ontmoeting, hoe onduidelijker de informatie is geworden en hoe meer complottheorieën er zijn ontstaan. Iedereen heeft zo zijn eigen waarheid. Communicatiespecialist Julia Wouters legt uit hoe misinformatie werkt en Jo Wood probeert in haar podcast ‘I Believe’ mensen een stem te geven wanneer ze iets mysterieus ervaren en zo het taboe op het thema ufo’s weg te nemen. Je moet de complotten wel serieus nemen, toch?

Schotland – Ik geloof je wel, echt wel.

Is geloven in buitenaards leven niet hetzelfde als geloven in God? Voor beiden zijn niet echt bewijzen te vinden. Georgina reist naar Schotland en ontmoet contacties, personen die zeggen rechtstreeks in contact te staan met het buitenaardse. Tijdens een nachtelijke seance ervaart Georgina hoe het voelt om zelf contact te leggen met het bovennatuurlijke. Filosoof Tim Fransen* helpt Georgina in te zien dat we niet de enige kunnen zijn in het universum; want als de mens de ultieme vorm van leven is, dan is er iets misgegaan.

België – Ben ik dan toch helemaal alleen?

Ufo’s zijn dichterbij dan je denkt. In ‘coronajaar’ 2020 schoten de meldingen van waargenomen onverklaarbare objecten in Nederland, maar ook in België enorm omhoog. We hadden met z’n allen tijd om ‘naar boven’ te kijken. In België is er zelfs sprake geweest van een ufogolf. Frederiek Delaere leert Georgina hoe je zelf simpel een ufo-filmpje kan maken en mensen kan doen geloven een ufo te hebben gezien. En dat is simpeler dan je denkt. Bert Vermeersen* van de TU Delft zoekt naar buitenaards leven onder water, want daar is het echt mogelijk. Georgina waagt de grote stap en gaat voor het eerst duiken. Vindt zij eindelijk antwoord op de vraag: ben ik hier alleen?

Foto: NTR

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 juli 2023 /