ZOOV: Zonder ouders op vakantie! (in Nederland en België op tv)

ZOOV of te wel Zonder ouders op vakantie is zowel in Nederland als in België op tv. Er is zowel een Vlaamse als een Nederlandse versie gemaakt. Natuurlijk gingen we ook op zoek naar meer informatie over de ZOOV deelnemers van het eerste seizoen. ZOOV seizoen 1 zag je aan het eind van de zomer 2022 op tv en is in herhaling te kijken vanaf maandag 17 tot en met 28 juli. In beide landen is nu ook een tweede seizoen gemaakt. In België is die al te kijken; in Nederland zijn de afleveringen vanaf 31 juli te kijken.

UPDATE: – ZOOV 2 cast: deze deelnemers gaan zonder ouders op vakantie

  • Dit bericht verscheen op VlaamsKijken op 12 september 2022; medio juli 2023 heeft het een update gekregen.

ZOOV (Zonder ouders op vakantie)

6 jongeren gaan een onvergetelijke zomer tegemoet. Voor het eerst in hun leven vertrekken ze Zonder ouders op vakantie! Het klinkt als een droom. Geen gezeur over vroeg opstaan, het zoveelste kerkje bezoeken of ruzie met je zus over wie er waar op de achterbank mag zitten.

Allereerst gaan we verder in op ZOOV in België; daarna ontdek je meer over de ZOOV-deelnemers uit Nederland. Eén van de deelnemende meiden heeft een bekende vader.

ZOOV België (seizoen 1)

In België bestaat de groep ZOOV deelnemers van seizoen 1 uit vijftien- tot zeventienjarigen. Deze zonnige vakantie bepalen zij zelf het programma en krijgen zij de verantwoordelijkheid over de vakantieportemonnee, het huishouden en de activiteiten. Ouderlijk toezicht, dat is er niet. Een cameraploeg die alles voor ons – en het thuisfront – vastlegt, die is er wel.

ZOOV deelnemers België

De deelnemers aan ZOOV seizoen 1 in België zijn Maurice Mosunde, Floor Goemaere, Korneel Pennewaert, Kira, Timo Schroyen en Stanse. We weten in ieder geval dat Stanse van Synghel uit Aalter komt. Ze speelde al in de musical Arthur en de strijd om Camelot. En Maurice Mosunde speelt basketbal bij LPD Donza. Over de andere ZOOV-deelnemers konden we nog niets vinden.

ZOOV Nederland

In Nederland is in Zonder ouders op vakantie (ZOOV) gekozen voor zes jongeren tussen de dertien en vijftien jaar voor het eerst zonder ouders op vakantie naar een onbekende zonnige bestemming. Daar leren ze niet alleen elkaar beter kennen, maar krijgen ze ook een spoedcursus budgetteren, koken en schoonmaken.

ZOOV cast Nederland

De cast van ZOOV in Nederland wordt gevormd door Youp Alblas, Lila Akkerman, Arwen Hooijmans, Machano, Jayden Matimbor en Séray. Wat we weten over de ZOOV deelnemers uit Nederland? We zetten het op een rijtje:

  • De vijftienjarige Lila Akkerman heeft in ieder geval een bekende vader; deze ZOOV-deelneemster uit Den Haag is namelijk de dochter van Tim Akkerman. Haar ambitie? Bekend worden. In het AD zei ze: “De nieuwe Kim Kardashian; dat lijk me wel wat.”
  • De veertienjarige Arwen Hooijmans uit Boxtel houdt van mzuiek en musicals. Volgend jaar wil ze met scouting naar de wereldjamboree in Zuid-Korea.
  • Ook Machano komt uit Brabant; hij woont in Vught en hij is net als Arwen ook veertien jaar.
  • Youp Alblas is vijftien en woont in Borger. Hij vertelt teven RTV 1 dat hij ‘vrienden voor het leven heeft gemaakt’.
  • Jayden Matimbor is veertien jaar oud en komt uit Schiedam. Wist je dat we hier te maken hebben met een huis talent? Hij is Nederlands kampioen 60 meter sprint (onder de 16-jaar) en droomt van een Olympische carrière. Hij traint bij bij Rotterdam Atletiek.
  • Seray is dertien jaar oud en komt uit Limburg; ze woont net over de Belgische kind. Seray is heel netjes opgevoed, is dagelijks bij haar paard Yara en wil graag straaljagerpiloot worden.

Zonder ouders op vakantie

In ZOOV volgen we de jongeren die 9 dagen met elkaar in een luxe vakantievilla verblijven. Daar komen ze voor uitdagingen te staan waar ze normaal gesproken niet bij stil hoeven te staan en ‘worstelen’ ze soms met hun gedachtes en onzekerheden: hoe vind ik aansluiting in de groep en stel dat ik heimwee krijg, wat dan? En normaal gesproken betalen de ouders eigenlijk alles tijdens de vakantie, maar wie beheert nu de portemonnee en is er genoeg voor (uit) eten, parasailen én nieuwe zwemkleding?

(On)afhankelijk

Het spanningsveld tussen een gezonde afhankelijkheid van je ouders en complete onafhankelijkheid is het centrale thema in ZOOV. Wat hopen de jongeren te leren van anderen en van zichzelf? Door avonturen te beleven en zelf uitdagingen aan te gaan en te overwinnen, leren ze en komen ze er wellicht achter dat ze al heel veel zelf kunnen, maar wellicht toch nog het een en ander te leren hebben…

Kijken ZOOV (Zonder ouders op vakantie)

In België kun je ZOOV kijken via VRT MAX. In Nederland kun je van 12 september tot en met 23 september om 18.00 uur op NPO Zapp kijken naar Zonder ouders op vakantie. De afleveringen zijn terug te kijken via NPO Start en NPO Plus. Wil je vanuit Nederland kijken naar de Vlaamse versie, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op België kunt zetten. Wil je vanuit België kijken naar de Nederlandse versie, dan kun je gewoon naar tv kijken. Terugkijken via NPO Start kan vanuit het buitenland ook alleen met een VPN Verbinding.

Foto ZOOV (Zonder ouders op vakantie): VRT MAX

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 juli 2023 /