Reis door de wereld van Petra en Peter Lataster-Czisch in docu

De documentaire Reis door onze wereld is vanavond – woensdag 12 juli – om 22.10 uur te kijken bij KRO-NCRV op NPO2. Deze documentaire van regisseursduo Petra en Peter Lataster-Czisch heeft tijdens IDFA 2022 de prijs voor Beste documentaire en Beste montage gewonnen.

Documentaire Reis door onze wereld

Toen Corona uitbrak en de pandemie de wereld tot stilstand bracht, besloot het gelauwerde regisseursduo Petra en Peter Lataster-Czisch (De Kinderen van Juf Kiet)  hun camera op hun eigen leefomgeving te richten. Het leverde een intieme film op over het leven in de tuin, over dieren, planten, buren en henzelf. Dit is een tedere, humorvolle schets van het menselijke bestaan, teruggebracht tot de essentie.    

2Doc Reis door onze wereld

Met toenemende verwondering keken Petra en Peter Lataster-Czisch naar de mini-jungle in hun tuin. Ze verbaasden zich over de schoonheid en kwetsbaarheid van hun kleine stukje stadse natuur. Ze ontdekten dat zich daar grote en kleine drama’s afspelen. Een kraaienstel voedt een jong op. Een spin verdedigt in een gevecht op leven en dood haar buit tegen een rooflustige wesp. Een duif wordt door een kat gedood. 

Leven tijdens Corona

Ondertussen zien we in Reis door onze wereld dat Petra en Peter Lataster-Czisch proberen in huis fit te blijven door te sporten met flessen als gewichten. Geregeld dringt de buitenwereld binnen via het journaal en zoomgesprekken met vrienden en familie. Als hun dierbare vriendin Ingrid Harms ongeneselijk ziek blijkt te zijn, is contact alleen nog mogelijk via de laptop. De sociale afstand en het verdriet is voelbaar door het scherm. Door in te zoomen op de natuur in de achtertuin gedurende de vier jaargetijden wordt de film een metafoor voor de vergankelijkheid van het leven.

Petra en Peter Lataster-Czisch

De documentaire Reis door onze wereld is geregisseerd door Petra en Peter Lataster-Czisch.Hij is geproduceerd door L&F Producties in samenwerking met KRO-NCRV. Deze 2Doc kwam tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en het Vevamfonds. Op het IDFA 2022 werd de film onderscheiden met zowel de prijs voor Beste Nederlandse Documentaire als de prijs voor de Beste Montage (Mario Steenbergen). Je kent Petra en Peter Lataster-Czisch* ook van documentaires als De Kinderen van Juf Kiet, Als we het zouden weten en Verhalen van een rivier.

Reis door onze wereld kijken

De 2Doc documentaire Reis door onze wereld is te kijken op woensdag 12 juli om 22.10 uur bij KRO-NCRV op NPO2. Kijk deze docu terug via NPO Start en NPO Plus. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding. Zet deze op Nederland, zodat je ook kunt kijken. Je vindt hier ook andere interessante documentaires. Denk bijvoorbeeld aan Verdwaalde Veteranen en A Parked Life.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 juli 2023 /