Documentaire Verdwaalde Veteranen als 2Doc op tv kijken

De documentaire Verdwaalde Veteranen is vanavond – donderdag 22 juni – om 22.15 uur als 2Doc bij HUMAN op NPO2 te kijken. Marjoleine Boonstra heeft deze film gemaakt, waarin ze een groep Nederlandse veteranen volgt met chronische PTSS. Lees hier alvast meer over de film Verdwaalde veteranen.

Verdwaalde veteranen

De film Verdwaalde veteranen van Marjoleine Boonstra gaat over Nederlandse veteranen, die te kampen hebben met chronische PTSS. Het leger was hun leven. Wie zijn ze, zonder pak, na hun militaire uitzendingen? Eerlijk en kwetsbaar praten ze in deze documentaire over hun demonen en hoe ze na hun vredesmissies weer aansluiting proberen te vinden in de burgermaatschappij. Twee werelden die moeilijk met elkaar te verenigen zijn. De veteranen vinden elkaar bij De Thuisbasis, een opvangplek in de Drentse bossen.

Voor PTSS is steeds meer aandacht; zo kon je eerder ook kijken naar de documentaire Alleen thuis met een dienstwapen.

Veteranen in documentaire

In de documentaire Verdwaalde veteranen van Marjoleine Boonstra* zien we Roy, die altijd ‘aan’ staat, alles in de gaten houdt. Maar eigenlijk wil hij maar één ding: rust in zijn hoofd. En Peter, militair verpleegkundige op negen missies, die onmiddellijk de angst in de ogen van veteranen herkent, waarachtige angst. Jaap mediteert en zingt om zijn gedachten onder controle te houden. Jamal kijkt terug op een mooie tijd, ‘maar het heeft ook veel ellende gebracht’. En we maken kennis met Dave, die trots is op zijn missies in voormalig Joegoslavië, die nu zonder medicijnen door het leven probeert te gaan. Vijf veteranen, die allemaal een indrukwekkend verhaal hebben.

Pierre Bokma

In haar diep menselijke stijl verbeeldt filmmaker Marjoleine Boonstra hun intense ervaring en laat ons recht in hun hart en ziel kijken. Hun demonen worden verwoord door de teksten van Céline Linssen, voorgedragen door acteur Pierre Bokma*, die we de aankomende tijd gaan zien in films als De Vuurline en het Vlaamse Wil, maar ook in de Nederlandse serie De Joodse Raad.

Marjoleine Boonstra

Op de site van omroep HUMAN, die de documentaire Verdwaalde Veteranen op tv brengt, lezen we de volgende tekst van Marjoleine Boonstra. “Stoere mannen die het lef hebben om kwetsbaarheid te tonen. Hun dagelijks gevecht om gewoon te functioneren en de veerkracht om, weliswaar beschadigd, terug te keren in de burgermaatschappij. Dat heeft me enorm aangegrepen, zonder hun inzet en openheid had ik deze documentaire nooit kunnen maken”, aldus Marjoleine Boonstra, die al diverse films* heeft gemaakt.

2Doc Verdwaalde veteranen kijken

De documentaire Verdwaalde Veteranen is vanavond – donderdag 22 juni – om 22.15 uur als 2Doc bij HUMAN op NPO2 te kijken. Je kunt ‘m ook terugkijken via NPO Plus en NPO Start. Wil je dit vanuit het buitenland doen, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet en ga dan naar de website van NPO Start.

Beeld HUMAN

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 juni 2023 /