Documentaire A Parked Life over vrachtwagenchauffeur

Als wij in het weekend over de snelweg Vlaanderen doorkruisen, vraag ik me wel eens af wat die chauffeurs doen in hun cabine zo’n heel weekend. Hoe is het om zo te leven; en zelfs tijdens feestdagen soms je familie te moeten missen. Ik ga vanavond dan ook kijken naar de documentaire A Parked Life. Dit is een intieme road movie van de Vlaamse filmmaker Peter Triest met de Bulgaarse vrachtwagenchauffeur Petar. De documentaire A Parked Life is vandaag – donderdag 29 juni 2023 – te kijken om 22.20 uur bij KRO-NCRV op NPO2.

Documentaire A Parked Life

Petar is een stoere vrijbuiter die al twaalf jaar een beroep doet dat hij verafschuwt: truckchauffeur. Hij is één van de honderdduizenden Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die 46 weken per jaar kriskras door Noord-, Zuid- en West-Europa rijden en maandenlang als nomaden in hun cabine leven op en langs snelwegen. Het leven van eindeloze snelwegen en gure parkings is monotoon en hard, maar het is de enige kans om zijn zoontje een betere toekomst te geven.

Meer chauffeurs op tv zien, kijk ook Meiden die rijden.

46 weken in cabine op en langs snelweg

Petar ziet zijn gezin slechts 1 maand per jaar. De duizenden kilometers die hij jaarlijks met zijn truck aflegt, worden een metafoor voor zijn innerlijke reis. Waarom doet hij dit eigenlijk? Leidt de snelweg hem naar een beter leven of is het een straat zonder eind? Terwijl Petar de monotone ritten ondergaat, vele uren wacht en de onvriendelijke behandeling die hem vrijwel overal te beurt valt ervaart, loopt thuis zijn relatie fout en blijft zijn kind een vreemde voor hem.

Documentaire Peter Triest over vrachtwagenchauffeur

De Vlaamse filmmaker Peter Triest maakt met de 2Doc: A parked life een intieme road movie van een Bulgaarse vrachtwagenchauffeur die de scheuren in Europa door zijn voorruit ziet, en de scheuren in zijn huwelijk op zijn telefoon. 2Doc: A parked life voert ons naar verre uithoeken van het Europese continent waarin de landschappen een centrale plaats hebben. De film geeft een onthullende blik op Europa waar men droomt van eenwording, maar waar xenofobie floreert en solidariteit onder druk staat. 

Makers A Parked Life

A parked life is geregisseerd door Peter Triest en is een productie van Savage Film in co-productie met Docmakers, KRO-NCRV, Eklektik Productions, in samenwerking met CANVAS. De film is tot stand gekomen met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, CoBO, Mediafonds, Le Centre du Cinema et de L’audiovisuel de la Federation Wallonie-Bruxelles, de Belgische Taks Shelter voor Filmfinanciering en Fonds Pascal Decroos. A parked life werd ontwikkeld en gepitcht op de IDFA/Mediafonds workshop, Eurodoc18 & IDFA Forum en draaide op vele festivals en won prijzen van Parijs tot Istanbul.

Documentaire A Parked Life kijken

2Doc: A parked life is op donderdag 29 juni om 22.20 uur te kijken bij KRO-NCRV op NPO2. Deze documentaire van Peter Triest kun je ook terugkijken via NPO Start en NPO Plus. Wil je dit vanuit het buitenland doen, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet. Ga vervolgens naar NPO Start en start dan deze documentaire.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

29 juni 2023 /