Pano: Het antwoord van Assisen over moorden Stephaan Du Lion

Pano begint seizoen 2023 met een tweedelige reportage over de assisenzaak tegen seriemoordenaar Stephaan Du Lion. In Het antwoord van Assisen wordt dieper in gegaan op het assissenproces tegen seriemoordenaar Stephaan Du Lion, die Arian Mazijn, Lutgarda Bogaerts, Maria Van den Reeck en Eve Poppe heeft vermoord. Pano: Het antwoord van Assisen is te kijken op woensdag 15 en 22 maart op Eén.

Vermoord door seriemoordenaar Stephaan Du Lion

Ariane Mazijn, Lutgarda Bogaerts, Maria Van den Reeck en Eve Poppe: vier vrouwen vermoord in de jaren ’90. En een veelvoud aan burgerlijke partijen die al decennialang wachten om te weten wat met hun dierbaar familielid is gebeurd. Daarvoor stond seriemoordenaar Stephaan Du Lion enkele weken geleden terecht voor het Antwerpse assisenhof.

Hele assisenproces gefilmd

Ja, de zaak kreeg al veel aandacht in de media. Maar Pano kon het hele proces filmen. Het resultaat is een unieke inkijk in de dynamiek van een assisenproces. Pano blikt ook terug op het proces en de feiten met Vanessa Demares, de dochter van Eve. Maar ook met advocaten, speurders en met Glenn Mazijn, de broer van Ariane: “Mijn zus was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.”

Moordenaar Stephaan Du Lion

Hoe is Du Lion zo lang onder de radar kunnen blijven? In de jaren ’90 stonden het DNA-onderzoek en de wetgeving errond nog in de kinderschoenen maar uiteindelijk zorgde het in 2017 voor een doorbraak. En na het proces kon reporter Machteld Libert Stephaan Du Lion in de gevangenis interviewen: “Ik wilde de last al lang van mijn schouders, maar ik vond de moed niet.”

Moord op Eve Poppe

In het tweede deel zien we hoe Du Lion breekt na de emotionele getuigenis van Vanessa Demares (40), dochter van slachtoffer Eve Poppe. Hij bekent: “Ik heb uw moeder in de val gelokt, ik heb ze met voorbedachten rade gedood.” Nochtans had hij altijd volgehouden dat hij zich nog maar weinig herinnerde van de feiten. En nu dan toch. “Ik kon niet naar mijn cel teruggaan en het niet zeggen.”

Psychopaat of slechte jeugd?

Welke antwoorden geeft Du Lion? Negen dagen lang proberen de voorzitter van het hof, advocaten en nabestaanden in het hoofd te kruipen van de seriemoordenaar. Is Du Lion een psychopaat? Of is het de impact van zijn slechte jeugd? “Horror”, volgens zijn zussen. “Mocht Stephaan Du Lion een andere vader hebben gehad, dan zou het zomaar kunnen dat die feiten nooit zouden zijn gebeurd”, zegt zijn advocaat Christian Clement.

Stephaan Du Lion hoopt ooit vrij te komen

Negen dagen lang worden alle betrokkenen op het proces heen en weer geschud tussen begrip en onbegrip, tussen afschuw en medelijden. Pano blikt terug met de belangrijkste hoofdrolspelers én zoekt Du Lion na zijn veroordeling tot levenslang op in de gevangenis. “Ik weet dat ik het niet verdien, maar ik hoop ooit nog vrij te kunnen komen.”

Pano – Het antwoord van Assisen

De reportage Het antwoord van Assisen is gemaakt door Machteld Libert, Victor Van Driessche en Kristiaan Grauwels. Pascal Seynaeve en Sara Van Boxstael zijn verantwoordelijk voor de eindredactie van deze reportage. Krijgen we meteen een idee hoe het er echt aan toe gaan; en of ze dus bij de tv-serie Assisen het ook echt waarheidsgetrouw aanpakken.

Pano seizoen 2023

Met deze reportage over seriemoordenaar Stephaan Du Lion wordt het Pano seizoen 2023 afgetrapt. Een dubbelaflevering hebben we nog niet zo vaak gezien in Pano. Maar het past natuurlijk helemaal bij de populariteit van true crime. De kijker wil steeds meer weten over moordzaken en verdwijningen. Zo kon je recent kijken naar Waar is Elke Wevers? en Streamz heeft ook een zeer uitgebreid True Crime Belgium aanbod.

Pano 2023 kijken

Pano – Het antwoord van Assisen is op woensdag 15 en 22 maart om 21.35 uur op Eén te kijken en in de app van VRT NWS. Natuurlijk vind je Pano 2023 ook via VRT MAX. Wist je dat je VRT MAX ook in Nederland kunt gebruiken. Zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet. Dan kun je de afleveringen terugkijken. Je vindt hier de Pano seizoenen vanaf 2016. Kortom nog een heleboel afleveringen om terug te kijken, zoals Pano: antipsychotica alom en Pano: Geweld tegen vrouwen.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 maart 2023 /