Kasteelvrouwe Emmy Postma uit Ik Vertrek nu bij omroep MAX

Kasteelvrouwe Emmy Postma, die je kent uit Ik Vertrek, heeft nu haar eigen serie: Kasteelvrouwe Emmy. Seizoen 1 was recent nog in herhaling te zien op omroep MAX op NPO1. In België was Kasteelvrouwe Emmy wekelijks te kijken bij VTM2. En nu hebben we goed nieuws: Kasteelvrouwe Emmy seizoen 2 komt eraan! André van Duin doet de voice-over van dit programma. Ontdek hier alles over Kasteelvrouwe Emmy Postma én haar man Rutger (die de droom niet deelde om een kasteel te beginnen en dus in Nederland bleef).

Dit bericht verscheen voor het eerst op VlaamsKijken op 31 mei 2022; het heeft een update gekregen nu het programma op 15 april 2023 bij VTM2 te kijken is. 1 juli heb ik dit bericht bijgewerkt, omdat er nieuws is over Kasteelvrouwe Emmy seizoen 2; ze starten zondag 13 augustus 2023. Als we meer weten over dit seizoen, delen we natuurlijk via Instagram, Facebook én nieuwsbrief.

Kasteelvrouwe Emmy

De avonturen van het charmante echtpaar Emmy en Rutger Postma, bekend van Ik Vertrek, zijn weinig mensen ontgaan. Het leek de ietwat chaotische Emmy zo leuk: een eigen kasteel in Frankrijk. Dat haar romantische ideaalbeeld haar zakelijke blik wat vertroebelde, bleek al snel na de aankoop van het kasteel. Het opknappen is een grotere klus dan gedacht, maar desalniettemin gaat Emmy onverschrokken door.

Kasteelvrouwe Emmy en Rutger Postma

De 62-jarige Emmy probeert in korte tijd een vervallen Frans kasteel van 300.000 euro op te knappen. Het kasteel telt maar liefst zeven slaapkamers en zes hectare grond. Ze wil het gebouw opknappen en er chambres d’hôtes creëren. Hiermee komt de langgekoesterde droom van Emmy uit. Een droom die haar man Rutger (70) niet deelt. In plaats van meeverhuizen naar het Franse Douzillac, blijft hij achter op zijn woonboot in ‘t Gooi. Emmy staat er dus grotendeels alleen voor. Maar met haar optimisme en doorzettingsvermogen staat niets haar in de weg. We zagen het avontuur van Emmy en Rutger op vrijdag 1 januari 2021 al bij Ik Vertrek, maar de camera’s van Omroep MAX hebben haar voor de tv-serie Kasteelvrouwe Emmy langer gevolgd.

Voor de liefhebbers van Ik Vertrek Vlaanderen.

Voice over Kasteelvrouwe Emmy: André van Duin

Een goede voice over bepaalt mede het succes van een reality tv-programma, zoals Kasteelvrouwe Emmy. Het beste voorbeeld hiervan is misschien wel Familie Gillis: Massa is Kassa, waarbij voice over Frank Lammers menig kijker weet te boeien met zijn snedige commentaren. Nu kennen we André van Duin natuurlijk ook als een man met mooie opmerkingen en de nodige humor, dus dat moet helemaal goed komen als voice over van Kasteelvrouwe Emmy. Sterker nog: het feit dat André van Duin* de voice-over van Kasteelvrouwe Emmy is, is voor mij een extra reden om te kijken.

Kasteelvrouwe Emmy kijken

Wil je Kasteelvrouwe Emmy kijken dan kan dit medio juni in de herhaling op NPO1 bij Omroep MAX om 17.10 uur. Daarnaast kun je de afleveringen in Nederland terugkijken via NPO Start en NPO Plus en in België via VTM GO. Wil je buiten Nederland kijken naar Kasteelvrouwe Emmy, gebruik dan NPO Start in combinatie met een VPN Verbinding die je op Nederland zet. Zelf maak ik gebruik van VPN Nederland*. (Zo kun je dus het complete eerste seizoen van Kasteelvrouwe Emmy bingewatchen.)

Kasteelvrouwe Emmy seizoen 2

Geniet je van deze reeks, dan hebben we goed nieuws. Omroep MAX heeft bevestigd dat Kasteelvrouwe Emmy seizoen 2 eraan komt. De opnames zijn in volle gang. Emmy heeft een veelbewogen jaar achter de rug, met als dieptepunt een ernstig motorongeluk van haar zoon: een heftige en intensieve periode. Maar de eigenzinnige Emmy stopt nooit met nieuwe creatieve plannen maken om haar kasteeldroom in Frankrijk na te jagen. Emmy: “Het afgelopen jaar was heel heftig. Het ergst denkbare gebeurde: mijn zoon kreeg een ernstig ongeluk en een onzekere tijd brak aan. Ik ben vaak heen en weer gereisd tussen Nederland en Frankrijk, om voor mijn zoon te zorgen én de restauratie van het kasteel zo goed mogelijk te begeleiden. Inmiddels liggen de onzekere tijden achter ons en heb ik enorm veel zin om aan de slag te gaan in mijn kasteel. Er zijn nog zoveel plannen, genoeg te doen!”

Tweede seizoen Kasteelvrouwe Emmy

Nu het beter gaat met Wisse, is er weer ruimte om het kasteel verder onder handen te nemen. En daarbij is er weer hulp van vrijwilligers én van Rutger. En Emmy zit boordevol nieuwe plannen en ideeën, ze wil evenementen organiseren in haar kasteel. Haar grote droom: een gekostumeerd bal in de stijl van Joséphine en Napoleon. De drie nieuwe afleveringen van Kasteelvrouwe Emmy zijn vanaf zondag 13 augustus 2023 om 21.20 uur bij MAX op NPO1 te kijken.

Kasteelvrouwe Emmy seizoen 1

Hier lees je meer over de inhoud van de afleveringen van Kasteelvrouwe Emmy seizoen 1.

Emmy Postma leeft van dag tot dag. In drie jaar tijd heeft ze twee kamers opgeknapt voor betalende gasten. Hiermee hoopt ze de restauratie van het kasteel verder te kunnen bekostigen. Maar dat schiet nog niet erg op; het pand is nog altijd niet wind- en waterdicht. Maar Emmy laat zich niet gek maken. Ze probeert een raam te openen om van het uitzicht te kunnen genieten, maar daardoor ziet ze ook gelijk hoe beroerd de dakgoot eraan toe is. Er komen gasten, dus dan moeten de kamers er tiptop uitzien. Wat betreft klussen mag ze dan chaotisch zijn, als het op styling aankomt is Emmy een pietje-precies.

Omdat Rutger voor een halfjaar naar Frankrijk wil komen, verhuurt hij zijn woonboot. Hij wil zelf ervaren hoe het Franse leven bevalt. Maar vlak voor vertrek wordt hij opgeroepen door het ziekenhuis, voor een knieoperatie. Emmy moet ondertussen in Frankrijk voor de gasten zorgen. Dat levert een dubbel gevoel op. Tot overmaat van ramp valt constant de stroom uit in het kasteel én gaat het brandalarm af. Emmy regelt een elektricien om het probleem op te lossen, maar dat gaat uiteraard niet zonder slag of stoot.

Aflevering 2:

Rutger komt naar Frankrijk

Rutger is gearriveerd in Frankrijk en wordt gelijk met allerlei gebreken aan het kasteel geconfronteerd. Emmy heeft al maanden een kapotte wasmachine, daarom heeft Rutger een nieuwe meegenomen. Maar ook die blijkt niet te werken. Of zou het misschien met het stopcontact te maken hebben? Rutger gaat op zoek naar de oorzaak van het probleem. Emmy vindt ondertussen een fijn plekje in de tuin, om uit te kunnen rusten.

Emmy Postma werkt in Nederland als verpleegkundige

In Nederland werkt Emmy nog parttime als verpleegkundige, Rutger is dan plaatsvervangend kasteelheer. Omdat Emmy het moeilijk vindt om haar twee werelden te combineren, besluit ze haar baan in Nederland definitief op te zeggen. In Frankrijk wil Rutger Emmy bij terugkomst verrassen. Hij koopt een maaier, om het gras te kunnen verzorgen. Maar dat blijkt een grotere uitdaging dan verwacht. Als Emmy arriveert, maakt ze de balans op. Hoe ligt het kasteel erbij?

Aflevering 3:

Lekkages in het kasteel

Rutger heeft boodschappen gedaan, want Emmy krijgt gasten. Maar dat doet hij niet helemaal naar tevredenheid van Emmy. Ondertussen zorgen de lekkages in het kasteel voor steeds meer problemen. Hoog tijd dus om met de architect de offertes voor de renovatie van het dak te bespreken. Die zijn uiteraard veel te hoog. Komen ze eruit met elkaar?

De zomer is in aantocht en Emmy en Rutger genieten volop van het kasteelleven. Rutger herstelt goed van zijn knieoperatie en wordt steeds mobieler. En dat komt Emmy goed van pas. Er is namelijk werk aan de winkel; aan het eind van de middag komen de gasten. Zij eten mee, dus Emmy moet een viergangendiner op tafel zetten. Op de markt haalt ze verse ingrediënten. Of kan ze al groente uit eigen moestuin serveren?

Aflevering 4:

Vrienden van Rutger op bezoek

Vrienden van Rutger komen logeren en nemen het hele kasteel over. Kunnen Emmy en Rutger deze invasie wel aan? Rutger mag, weliswaar onder leiding van Emmy, steeds meer klusjes doen in het kasteel. Ook al zijn de wanden nog niet gestuukt en geverfd, Emmy wil ze toch alvast aankleden. De tent staat inmiddels in de tuin, maar moet nog ingericht worden om gasten te kunnen ontvangen. Dat blijkt een grotere uitdaging dan verwacht.

Op dertig minuten rijden van het kasteel zijn prachtige wijngaarden te vinden. Er volgt een toertje langs de velden, om lekkere wijn voor de gasten te vinden. Terwijl Rutger en zijn vrienden met de grasmaaier spelen, zorgt Emmy dat er een diner op tafel komt. Tijd om te genieten. Verder in deze aflevering: een schilderworkshop, een moestuin die zijn eigen leven gaat leiden én onverwacht bezoek. Het echtpaar weet zeker dat ze een kamer hebben geboekt, maar er is geen plek…

Aflevering 5:

Spannende tijd voor Kasteelvrouwe Emmy

Donkere wolken pakken zich samen: het paradijsje van Emmy wordt bedreigd. Het terrein naast het kasteel is verkocht en er zullen huizen op worden gebouwd. Is het tij nog te keren? Gelukkig is er ook tijd om de omgeving beter te leren kennen, de boog kan immers niet altijd gespannen zijn. Op vijf minuten van het kasteel bevindt zich een kaviaarkwekerij. Misschien interessant voor gasten, dus Emmy en Rutger gaan op excursie. Een proeverij is daar uiteraard onderdeel van.

Daarna moet er weer serieus geklust worden. Emmy is begonnen met het opknappen van een derde gastenkamer en is, naar eigen zeggen, heel gestructureerd aan het behangen. Het kasteel is moeilijk te vinden, dus de gemeente heeft beloofd om borden langs de weg te plaatsen. Dat duurt erg lang, dus Rutger gaat verhaal halen. Aangezien het nog wel even duurt, gaat Rutger zelf aan de slag. Over het eindresultaat wordt nog lang nagepraat… Ondertussen wordt de moestuin, die overwoekerd is door onkruid, door Sylvia en Vera onder handen genomen. Is er nog hoop? Emmy heeft andere prioriteiten; moet ze toch weer gaan werken om alles te kunnen bekostigen?

Aflevering 6:

Nieuw dak voor kasteel

De financiering van het nieuwe dak is weliswaar nog niet rond, toch komen over een paar dagen de steigerbouwers naar het kasteel. Maar eerst wil Emmy zelf het nodige sloopwerk verrichten, dat scheelt immers in de kosten. Gelukkig krijgt ze hulp van twee nieuwe vrijwilligers: Stefan en Inge. Rutger kan ondertussen niet stil blijven zitten; hij heeft de liefde voor tuinieren ontdekt. Na een hectische dag willen Emmy en Rutger er een dagje tussenuit. Brantôme, het Venetië van de Dordogne, staat op het programma. Daar krijgt het echtpaar een rondleiding van een gids. Na een geslaagde dag is het zover: het kasteel wordt in de steigers gezet. Een emotioneel moment voor Emmy. Eindelijk kan begonnen worden aan de renovatie van het dak.

Rutger keert terug naar Nederland

Er volgt nog een emotioneel moment, want na zes maanden in Frankrijk gaat Rutger terug naar Nederland. Zijn dochter, die hem komt ophalen, wordt gelijk ingezet voor promotiedoeleinden. Tijdens de fotoshoot in bruidsjurk blijkt echter één van de honden verdwenen te zijn. Er wordt een grote zoekactie op touw gezet. Wordt Jula gevonden?

Aflevering 7

Verborgen gebreken in kasteel Emmy

Nu Rutger terug is naar Nederland moet Emmy alles alleen regelen, en dat is behoorlijk hectisch. Terwijl de gasten aan het ontbijt zitten, gaat Emmy klussen in de keuken. De werkzaamheden aan het dak gaan ondertussen ook door; de dakpannen en goten worden verwijderd. Maar ook stuiten de bouwvakkers op tegenvallers. De verborgen gebreken moeten geïnventariseerd worden, want die zijn uiteraard niet opgenomen in de offerte. Een flinke tegenvaller. Emmy laat zich echter niet ontmoedigen en gaat door met de fotoshoot van haar toekomstige feestzaal. Van de architect heeft Emmy een adresjes voor bouwmaterialen gekregen. Samen met vriendin Lilian gaat ze op pad. Emmy stuit op prachtige dakpannen en is meteen verkocht.

Kasteel verkopen?

De aannemer en architect komen langs om te bespreken hoe het verder moet met het dak. Zolang er geen overeenstemming is over de offerte, ligt de verbouwing stil. Om dat even te vergeten, gaat Emmy er met een vriendin tussenuit; ze hebben een kookcursus geboekt in de Provence. Bij thuiskomst is het een grote ravage: lekkage, lekkage en nog eens lekkage. Emmy weet niet wat ze moet doen en lucht haar hart bij Rutger. Is het niet beter om het kasteel gewoon te verkopen?

Foto: Emmy & Rutger | © MAX

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

1 juli 2023 /