Recht van Spreken met Hans Wiegel bij Elles de Bruin

De 81-jarige oud-politicus Hans Wiegel staat vanavond – donderdag 22 juni – om 20.30 uur centraal in Recht van Spreken bij MAX op NPO2. na een leven lang in de publiciteit, leeft Hans Wiegel nu in ‘betrekkelijke anonimiteit’.

Recht van Spreken: Hans Wiegel

“De maatschappij er een beetjes netjes laten uitzien en kansen bieden aan de mensen die er wonen.” Dat moet volgens Hans Wiegel* het doel zijn van de politiek. In het MAX-programma Recht van Spreken blikt hij met Elles de Bruin terug op zijn werk en leven. De 81-jarige oud-politicus en bestuurder is broos na een herseninfarct in 2019.

Leestip: Hans Wiegel – De Biografie.

Hans Wiegel: nooit premier

Hans Wiegel noemde zichzelf ooit ‘de beste premier die Nederland nooit gehad heeft’. Halverwege de jaren 60 duikt de jonge Wiegel op in de landelijke politiek. Hij blijkt een talentvol en kleurrijk politicus. Binnen vijf jaar schopt hij het van jongste Kamerlid tot succesvol VVD-leider. Hij weet de gewone man aan te spreken, ‘de mensen in het land’. Tien jaar na zijn komst naar het Binnenhof is hij vicepremier.

Op zoek naar series met een politiek thema, wat dacht je van BuZa en Het jaar van Fortuyn.

Mark Rutte over Hans Wiegel

 “Wiegel heeft de VVD groot gemaakt”, zegt premier Mark Rutte in Recht van Spreken. “Hij heeft mij geleerd dat je met allerlei grote thema’s als klimaat en internationale ontwikkelingen bezig mag zijn, maar dat het er in de kern om gaat dat de hele normale mensen met normale banen zich beschermd voelen”, aldus Rutte.

Het orakel uit Friesland 

Ook na zijn vertrek uit de politiek begin jaren tachtig, blijft Wiegel zich met de landelijke politiek bemoeien. Tot ergernis van zijn Haagse opvolgers. Het orakel uit Friesland werd zijn bijnaam. Oud-politiek journalist Jan Tromp* noemt het in Recht van Spreken ‘karakterdwang’ van Wiegel: “Hij wilde erbij blijven horen en meetellen. En dat kreeg iets tragisch.” Wiegel zelf zegt: “Ik wilde mijn grote invloed in de partij en de politiek niet loslaten.”

Hans Wiegel vrouw verongelukt

In zijn persoonlijke leven krijgt Wiegel grote tegenslagen te verwerken. In 1980 verongelukt zijn vrouw Jacqueline, een lot dat ook zijn tweede vrouw Marianne 25 jaar later zou treffen. Gevraagd naar hoe hij die drama’s in zijn leven kon doorstaan, zegt Wiegel: “Tanden op elkaar en doorgaan.” Een houding die zijn kinderen Eric en Marieke beamen in Recht van Spreken: “‘Je moet door’ was een gevleugelde uitspraak van hem.”

Recht van Spreken kijken

Recht van Spreken met Hans Wiegel en Elles de Bruin is op donderdag 22 juni om 20.30 uur te kijken bij MAX op NPO2. Je kunt het programma terugkijken via NPO Plus en NPO Start. In het buitenland doe je dat door een VPN Verbinding te gebruiken, die je op Nederland zet en dan naar de NPO Start site te gaan en de aflevering te starten.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 juni 2023 /