De Rijdende Rechter 2023 met deze zaken

De Rijdende Rechter 2023 is sinds dinsdag 30 mei 2023 terug op tv met mr John Reid en presentatrice Jetske van den Elsen. Iedere week om 21.05 uur een nieuwe aflevering op NPO1. Ontdek hier alles over de zaken uit De Rijdende Rechter 2023.

De Rijdende Rechter 2023

In Nederland is het wettelijk mogelijk dat een rechter ook buiten de officiële kanalen om bindende beslissingen geeft. Dit kan echter alleen als beide partijen hiermee akkoord gaan. Van deze regeling wordt door mr. John Reid in De rijdende rechter gebruikgemaakt. Kijkers kunnen conflicten aanmelden. Inmiddels zijn er al heel wat seizoenen van dit programma gemaakt. Hieronder lees je meer over de zaken uit De Rijdende Rechter seizoen 2023.

Steeg des aanstoots

De rijdende rechter bezoekt in de eerste aflevering van het seizoen 2023 de provincie Utrecht. Toon en Kim wonen met hun jonge kinderen aan de weg én een grachtje. Daarom hebben ze hun steeg afgesloten met een deur. Buurman Henny mag gebruik maken van deze steeg, mits hij de deur achter zich op slot doet. Maar Henny wil dat niet. Daarnaast vindt hij het onhandig, de steeg komt ook uit in zijn tuin en gasten kunnen nu niet meer zomaar naar binnen lopen. Hij wil een vrije doorgang, terwijl Toon en Kim hem liever het gebruik van de steeg ontzeggen. Tijd voor Mr. Reid om juridisch uitsluitsel te bieden. 

Alle eikels worden bomen

De rijdende rechter reist in aflevering 2 van seizoen 2023 af naar Lelystad. Daar wonen de buren meneer Pilage en meneer en mevrouw Koeling al  reeds 36 jaar naast elkaar. Meneer Pilage heeft al jaren last van de grote eikenboom van de familie Koeling. In mei is dat een overvloed aan bloesem op zijn terras en in het najaar zijn het de bladeren en de eikels. Volgens meneer Pilage doen zijn buren er niets aan om zijn overlast te beperken. De buren Koeling zeggen er alles aan te doen om de overlast te voorkomen, ze snoeien de boom elk jaar. Zij hebben op hun beurt last van de muziek die meneer Pilage afspeelt in de tuin. Daarnaast vinden ze zijn stookgedrag onbehoorlijk. En dan is er ook nog onduidelijkheid over de erfgrens. Kortom: Hoogste tijd voor De rijdende rechter om met een juridisch passende oplossing te komen.

Fiets um erin

De rijdende rechter reist in aflevering 3 af naar Baarn, waar mevrouw van der Hoeven last heeft van de fietsen van haar buurman, meneer Leijen. Als hij zijn voortuin uitfietst, komt hij vlak langs de geparkeerde auto’s van zijn buurvrouw. Daar zitten inmiddels meerdere krassen op, aldus mevrouw van der Hoeven. Zij wil dat haar buurman zijn fietsen verplaatst. Meneer Leijen ziet daar op zijn beurt niks in en wil gewoon vanuit zijn voortuin weg blijven fietsen en wil dat hij niet meer gefilmd wordt door de camera van zijn buurvrouw. Hoogste tijd voor Mr. Reid om juridisch duidelijkheid te bieden.

Overstuur door de muur

De rijdende rechter reist af naar Reuver in Limburg.  Daar wonen de buren meneer Lemmen en meneer Van Veghel al meer dan 26 jaar naast elkaar. Het conflict is begonnen toen ze samen een nieuwe erfafscheiding gingen bouwen. Ad regelde de materialen en meneer Van Veghel ging de muur metselen. Nadat de muur er stond, was meneer Lemmen niet tevreden over de muur. Hij stond schots en scheef en kan instorten dus gevaarlijk, volgens hem. Menneer Lemmen vindt dat er een nieuwe schutting moet komen, eentje die hij altijd al wilde hebben en gaat geen concessies meer doen. Hij is niet verantwoordelijk voor deze bende, zo vindt hij. Meneer Van Veghel vindt dat de muur niet gevaarlijk is en met wat verbeteringen kan blijven staan. Zij hebben op hun beurt last van de camera’s van de buurman. Kortom: Hoogste tijd voor De rijdende rechter om met een juridisch passende oplossing te komen. Deze zaak is te zien op dinsdag 20 juni 2023.

Scheve schutting schuurt

Meneer Lieshout past met zijn fiets vol boodschappen maar net door de poort naar zijn tuin en wil deze daarom graag iets groter maken. Moet kunnen, vindt hij. De schutting staat namelijk niet recht. Nadat de schutting in kwestie omwaait, vraagt hij aan zijn buren, meneer en mevrouw Kelder, om hem hierbij te helpen. Die zetten de schutting wel weer rechtop, maar verschuiven deze niet. Ze wisten niet dat dat moest en de schutting staat al jaren zo, zeggen ze. Het zou zijn verjaard. De communicatie tussen de buren loopt vast, dus tijd voor De rijdende rechter om langs te komen. Dat doet hij in aflevering 5 op dinsdag 27 juni 2023.

De rijdende rechter kijken

De rijdende rechter 2023 is iedere dinsdag (sinds 30 mei 2023) om 21.05 uur bij KRO-NCRV op NPO1 te kijken. Je kunt De rijdende rechter terugkijken via NPO Plus en NPO Start. Wist je dat je daar afleveringen vindt uit zelfs 2011? Ieder jaar is er vervolgens een seizoen op tv gewist wat je via deze diensten terug kunt kijken. Wil je dit vanuit het buitenland doen, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet en ga dan naar NPO Start.

We schreven eerder al over Nieuwe afleveringen De rijdende rechter (najaar 2021) en De Rijdende Rechter terug met nieuw seizoen op NPO 1.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

13 juni 2023 /