Documentaire De Platoschool van Yara Hannema kijken

De documentaire De Platoschool is vanavond – maandag 22 mei 2023 – om 22.18 uur te kijken als 2Doc bij BNNVARA op NPO2. Deze documentaire van Yara Hannema gaat over de Amsterdamse school die ten onder ging aan doorgeschoten idealisme.

Deze documentaire werd eerder uitgezonden op 9 maart 2023.

Platoschool in Amsterdam

Het klonk zo mooi; een basisschool opgericht door ouders die het belangrijk vonden dat hun kinderen naast rekenen en taal, ook moesten leren hun innerlijke balans te vinden. Vanuit dat spirituele en filosofische ideaal werd in de jaren tachtig de Platoschool in Amsterdam opgericht, een school waar leerlingen zouden opgroeien tot bijzondere mensen met een hoger bewustzijn.

Strikte regels en hoge druk om te presteren

De school in het hart van Amsterdam leek haar tijd ver vooruit, maar in de praktijk pakte het anders uit. De regels op school waren strikt en weken sterk af van het reguliere onderwijs. Meisjes moesten jurken of rokken dragen over de knie, terwijl jongens verplicht een overhemd met das aan moesten. Bovendien bleek al snel dat ijzersterke discipline hoog op het prioriteitenlijstje van de leraren stond. Binnen de muren van de Platoschool ontstond een strenge omgeving met extreem hoge druk om te presteren. Deze cultuur ontspoorde in vernedering van de kinderen.

Documentaire De Platoschool

Dertien jaar na de oprichting kwam de school wegens lijfstraffen landelijk in opspraak. Leraren werden veroordeeld en de school moest uiteindelijk haar deuren sluiten. Hoe kon de school zo ten onder gaan aan haar eigen onmogelijk idealen? En is het wel zo’n goed idee dat iedereen in Nederland zijn eigen school kan oprichten? Daar maakte Yara Hannema de documentaire De Platoschool over.

Yara Hannema

Documentairemaker Yara Hannema was zelf ook een kind van de Platoschool. Ze duikt in de gebeurtenissen en de cultuur op de Platoschool, om een beeld te schetsen van hoe het nou precies zó mis heeft kunnen lopen. Door gesprekken met oud-klasgenoten, oud-leraren en haar eigen ouders wordt duidelijk dat naast de mooie idealen en bijzondere lessen, er ook veel pijn schuilgaat in de herinneringen aan de school. De druk was onnodig hoog, en er was geen ruimte om écht kind te zijn. Waren het dan de idealen die kwaad deden, of was het puur de uitvoering ervan?

Documentaire De Platoschool kijken

2Doc: De Platoschool is een coproductie van BNNVARA en Hollandse Helden. Je kon deze documentaire eerder kijken op donderdag 9 maart om 22.18 uur bij BNNVARA op NPO2. Op maandag 22 mei 2023 gaat-ie op datzelfde tijdstip en net in de herhaling. Daarnaast kun je ‘m terug kijken via NPO Plus en NPO Start. Als je gebruik maakt van een VPN Verbinding, die je op Nederland zet, kun je ook vanuit andere landen NPO Start gebruiken. Ontdek daar nog meer interessante 2Doc documentaires, zoals Dit was je leukste Tante Ria en Blijven gaan.

Foto: BNNVARA

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 mei 2023 /