Documentaire Blijven gaan kijken over senioren die sporten

Maak kennis met vijf senioren die op hoge leeftijd nog steeds met elkaar trainen in de sportschool om zo fit te blijven. Leen, Zahra, Harry, Ria en Jan zijn de deelnemers aan de documentaire Blijven gaan, die vanavond – donderdag 19 januari – om 22.15 uur te kijken is bij MAX op NPO2.

Blijven gaan documentaire

De documentaire Blijven gaan vertelt het verhaal van vijf senioren op hoge leeftijd, die met elkaar trainen in een Rotterdamse sportschool om fit te blijven. De film van regisseur Anneloek Sollart laat zien dat tijdens het sporten herkomst en sociale status er niet meer toe doen, de senioren hebben steun aan elkaar. Het is een emotioneel geladen documentaire die gaat over hoop en doorzettingsvermogen, terwijl het lichaam hapert en de leefwereld van de senioren kleiner wordt.

Leestip: Trainen voor het leven – krachtig oud worden.

Deelnemers Blijven gaan

Leen (91) sport al zijn hele leven. De documentaire Blijven gaan laat zien hoe moeilijk hij het vindt dat zijn lichaam steeds minder kan. “Ik wil niet krakkemikkerig worden”, zegt hij als het touwtje springen niet meer lukt. Zahra (70) is gevlucht uit Iran. Overdag helpt ze terminale mensen met bewegen, zelfs als ze in bed moeten liggen. Ze komt op de sportschool om het zware werk even te vergeten en fit te blijven. Ria (74) is helemaal geen sportief type, ze kijkt niet op een gebakje meer of minder. Op de sportschool ziet ze haar vriendinnen en is ze even uit haar ‘stille huisje’. Harry (76) probeert via het trainen een vrouw te vinden. Hij wil aantrekkelijk blijven en er nog toe doen. Jan (85) houdt er een Spartaans sportschema op na. In de avond geeft hij met een verlamde linkerarm handbaltraining aan studenten.

Ouder worden: confronterend

De sportschool verbroedert en bezorgt de ouderen ongekend plezier. Ondanks het fanatieke sporten is het verval niet tegen te houden. De documentaire laat de senioren ook alleen thuis zien. Dan moeten ze het stellen zonder de hulp van de club. De een slaagt daar beter in dan de ander. En anders is er altijd nog die typisch Rotterdamse zelfspot. De documentaire Blijven gaan laat het confronterende gevecht zien tegen het strammer wordende lichaam, met het besef dat die strijd op den duur altijd wordt verloren. Het is een emotioneel geladen film vol levenslust, over hoop en doorzetten.

Documentaire Blijven gaan kijken

Blijven gaan is een coproductie van The Film Kitchen en Omroep MAX en kwam mede tot stand dankzij de financiële ondersteuning van het CoBO, VEVAM en Gemeente Rotterdam. Je kunt de documentaire Blijven gaan kijken op donderdag 19 januari om 22.15 uur bij MAX op NPO2. Terugkijken kan via NPO Plus en NPO Start. Wil je vanuit België of een ander land dan Nederland naar deze documentaire kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op Nederland zet. Blijven gaan is een 2Doc. Wat mij betreft zijn dat altijd aanraders. Zo beschreven we eerder onder andere de Documentaire Even Vergeten.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

19 januari 2023 /