Homerun Curaçao: documentaire over professionele honkballers

Homerun Curaçao is de driedelige documentaire van Omroep Zwart, die te kijken is bij NPO3, NPO Plus en NPO Start. Wist je dat uit Curaçao namelijk de meeste professionele honkballers ter wereld komen? Het Caribische deel van ons Koninkrijk mag dan zo groot zijn als een gemiddelde stad in Nederland; het barst van het honkbaltalent. De documentaire Homerun Curaçao gaat op zoek naar het geheime.

Homerun Curaçao

Op de site van Omroep Zwart lees ik: “De talenten, prospects, starten hun carrière met een fikse dosis doorzettingsvermogen en weten zich omringd door een community die honkbal ádemt. Trainers, moeders, vaders en vrienden: ze zijn onmisbaar tijdens de vaak harde weg naar succes, zo ervaren sterren als Andrelton Simmons, Hensley Meulens, Didi Gregorius en Jurickson Profar.” De honkbalsterren vertellen in de documentaire hoe zij zich tot grote hoogten konden ontwikkelen. “Spelend in de Amerikaanse Major League Baseball: binnen honkbal het hoogst haalbare podium. De jonge Curaçaose talenten ambiëren een leven in hun voetsporen en doen er alles aan om ook hún honkbal droom te kunnen leven.”

Voor liefhebbers van sportdocumentaires zoals All-In: Team Jumbo-Visma, Wolfpack en VeeKay.

Aflevering 1 met o.a. Hensley Meulens

Wat is het geheim achter het opmerkelijke honkbalsucces uit Curaçao? We volgen Hensley ‘Bam Bam’ Meulens, de eerste Curaçaoënaar en de zesde Nederlander die de Major League Baseball bereikte. Hij speelde bij de New York Yankees en werd als coach drie keer wereldkampioen. Ook zien we de zestienjarige honkbalbelofte Clay Winklaar. Hij woont nog op het eiland en is recent gescout. Hij zal volgend jaar naar de voorfase van Major League Baseball vertrekken in Santa Domingo. Daarnaast zien we ex Major League Baseball speler Yurendell de Caster. Hij werkt als trainer met de jonge Curaçaose talenten in de hoop dat zij ooit doorbreken.

Aflevering 2 met o.a. Jurickson Profar

We volgen Jurickson Profar, een van de Curaçaose honkbalspelers die het schopte tot de Major League Baseball. Op zijn zestiende tekende hij bij de Texas Rangers waarna gouden jaren volgden. En dit terwijl velen dachten dat hij het niet zou redden. Maar hij bewees het tegendeel en wil de Curaçaoënaars en zijn familie graag laten delen in zijn succes. Daarnaast volgen we de godfather van het honkbal op Curaçao, Frank Curiel. Hij heeft zorgen over de toekomst van honkbal op zijn geliefde eiland. Veel ouders willen dat hun kind de nieuwe Andruw Jones wordt, maar hebben daar niet altijd meer de benodigde opofferingen voor over.

Aflevering 3 met o.a. Didi Gregorius

Clay en Curley zijn tieners die op het punt staan honkbalsterren te worden. Maar dan moeten ze wel eerst de dogfight met andere honkbaltalenten in de Dominicaanse Republiek doorstaan. De jongens trainen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat en hun families steunen hen daarbij door dik en dun. Didi Gregorius realiseerde zijn droom om honkbalster te worden. Didi speelde jarenlang bij de New York Yankees en weet als geen ander dat hij zijn sterrenstatus zonder z’n familie nooit had kunnen bereiken. Ondertussen blijven oud MLB-spelers en trainers De Caster en Meulens investeren in het Curaçaose talent.

Homerun Curaçao kijken

Je kunt Homerun Curaçao kijken via NPO 3 (aflevering om 21.59 uur op NPO3 op woensdag), maar de afleveringen staan ook allemaal op NPO Plus. Heb je afleveringen gemist of wil je vanuit het buitenland kijken naar Homerun Curaçao ga dan naar NPO Start. Hier vind je alvast de eerste twee afleveringen en ook de derde zal daar te zien zijn. Kun je ‘m niet afspelen, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 mei 2023 /