Pano: Trans tieners – jongeren die twijfelen over gender

De reportage Pano – Trans tieners – over jongeren die twijfelen over hun gender – is vanavond (woensdag 29 maart) om 21.40 uur te kijken op Eén. Hoe kunnen jongeren geholpen, die gendertwijfel hebben? Wat kan de wetenschap en bestaan er daar ook twijfels. We zien het allemaal in de aflevering Pano – Trans tieners.

Wist je dat transman Sam Bettens recent het boek Ik ben* heeft uitgebracht? Hij vertelt hierin in alle openheid over zijn lange weg om helemaal zichzelf te worden.

Nora Monsecour

“Ik heb nooit twijfels gehad. Mijn expressie naar het vrouwelijke is er altijd geweest”, aldus Nora Monsecour, danseres en trans vrouw. Zij was 11 jaar toen ze startte met puberteitsremmers. Het Kinderen- en Jongerengenderteam van het UZ Gent ziet vandaag 40 keer zoveel jongeren als 15 jaar geleden, 425 jongeren staan op de wachtlijst. Nora Monsecour stond model voor Lara in de film Girl; ze schreef het boek De weg naar mezelf – danseres, transgender en vrouw*.

Tieners twijfelen over gender

Pano reisde ook naar Finland, waar artsen terughoudender worden. “90 procent van de jongeren met gendertwijfel waren biologische meisjes. Bij hen zagen we autisme, depressie, angststoornissen en zelfverwonding. Het risico bestaat dat ze medische transitie zien als een oplossing voor al hun problemen”, zegt kinderpsychiater Riittakerttu Kaltiala, dé Finse autoriteit in de behandeling van trans jongeren. 

Trans tieners

Is een hormonale behandeling de juiste zorg voor al die trans tieners? “Ik heb er acht jaar over gedaan als volwassene en nog heb ik mijn twijfels”, zegt trans vrouw Fran Bambust*, vroeger woordvoerster van holebi- en transgenderfederatie Çavaria. “Hoe kan je dan als kneedbare jongere weten dat dít je pad is?”

Leestip: FAQ Gender*

Pano Trans tieners

Pano Trans tieners is een reportage van Lauwke Vandendriessche en Cas von Winckelmann. Pascal Seynaeve en Sara Van Boxstael verzorgden de eindredactie. De reportage is te kijken op woensdag 29 maart op 21.40 uur op Eén, in de app van VRT NWS en bij VRT MAX. Je kunt Eén in Nederland meestal in het reguliere zenderaanbod ontvangen. Heb je nu geen ‘gewone tv’ meer, of wil je de reportage terugkijken, zorg dan voor een VPN Verbinding*. Als je de VPN op België zet, kun je overal buiten België ook kijken naar de reportage Pano: Trans tieners.

Pano seizoen 2023

Dit is de derde aflevering van Pano seizoen 2023. Eerder werd afgetrapt met de dubbele aflevering over seriemoordenaar Stephaan Du Lion: Pano: Het antwoord van Assisen over moorden Stephaan Du Lion.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

29 maart 2023 /