Pano: antipsychotica alom in woonzorgcentra in België

Antipsychotica alom is de nieuwe Pano-reportage, die vanavond – woensdag 19 oktober 2022 – om 21.35 uur te kijken is op Eén en in de VRT NWS app. In België krijgt 1 op de 3 ouderen in woonzorgcentra een antipsychoticum toegediend.

Pano: Antipsychotica alom

Eenderde van de ouderen in het woonzorgcentrum krijgt dus antipsychotica; dat is dubbel zoveel als bijvoorbeeld in Nederland. Al jarenlang behoort België daarmee internationaal tot de koplopers. Pano onderzoekt in de aflevering Antipsychotica alom wat deze medicatie met ouderen doet en waarom die middelen zo vaak worden voorgeschreven in onze woonzorgcentra.

Antipsychotica

“Antipsychotica zijn zware medicatie die heel wat nevenwerkingen met zich mee kunnen brengen, zoals valpartijen, hartproblemen en een verhoogd risico op beroerte en sterfte”, zegt Mirko Petrovic, geriater in het UZ Gent. “Deze medicatie dient voor de behandeling van psychoses en hallucinaties, maar wordt bij ouderen ook gebruikt wanneer ze roepen of ronddolen. Er is nochtans geen wetenschappelijk bewijs dat het hiervoor werkt.”

Antipsychoticum in woonzorgcentra

De familie van de betrokkenen komt vaak slechts toevallig te weten dat er antipsychotica worden toegediend. Zo ook Peggy, die zich afvroeg waarom haar vader zo versuft was.”Ik kreeg dan te horen dat iedereen dat antipsychoticum krijgt, om de zaken van het alledaagse leven te vergemakkelijken”, zegt Peggy. “Dan stel ik me de vraag: de zaken van het alledaagse leven van mijn vader of de zaken van het alledaagse leven van het personeel?”

Artsen en verpleegkundigen

Pano spreekt ook met anonieme verpleegkundigen uit de woonzorgcentra. “We staan met onze rug tegen de muur”, vertelt Nancy. “Als je onderbemand bent en een bewoner doet lastig, dan grijpt men dikwijls naar een antipsychoticum. Zolang er niet meer hulp komt in de zorg, zal dit alleen maar toenemen.” Ook artsen beseffen dat antipsychotica voorschrijven eerder uitzondering dan regel zou moeten zijn, maar ze zeggen dat ze niet anders kunnen. “Ik schrijf af en toe antipsychotica voor, wetende dat het niet helemaal volgens de richtlijnen is. Maar soms is het nodig om even de druk van de ketel te halen”, zegt huisarts Katrien Cordemans.

Pano – Antipsychotica alom kijken

Pano – Antipsychotica alom is op woensdag 19 oktober te kijken om 21.35 uur op Eén en in de app van VRT NWS.  Daarnaast kun je ‘m ook terugkijken op VRT MAX. Vanuit België gaat dat heel eenvoudig; vanuit Nederland (of een ander land) lukt dit alleen als je gebruik maakt van een VPN Verbinding die je op België zet.

Nieuw seizoen Pano

De reportage is gemaakt door Liesbeth Indeherberge, Mieke Fauconnier en Victor Van Driessche. ​Eindredactie door Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael. De makers bedanken daarnaast Fien Macken, Margot Vanhaerens en Cas Von Winckelmann. Het is weer één van de indrukwekkende afleveringen uit het nieuwe Pano seizoen, waarbij je eerder ook kon kijken naar bijvoorbeeld Pano – Het eetprobleem: over eetstoornissen bij jongeren.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

19 oktober 2022 /