Pano over partnergeweld | Geweld tegen vrouwen

Pano start het nieuwe seizoen met een indrukwekkende reportage over partnergeweld tegenover vrouwen. Het is een ernstig, maar nog al te vaak miskend probleem. “Het wordt gebanaliseerd, heel erg gebanaliseerd, zelfs gemarginaliseerd: staat ge hier nu weer? Er zijn zoveel mensen die uit elkaar gaan. Moet er zo’n drama van gemaakt worden?”  Woensdag 15 september om 21.30 uur op Eén te kijken.

Stop Femicide

Aan het woord is een slachtoffer van partnergeweld. Iemand die het nog kan navertellen. Want vorig jaar werden er in België naar schatting elke maand twee vrouwen vermoord door hun partner of ex-partner. De term femi(ni)cide is een begrip geworden. Toch zijn de cijfers niet officieel. De blog Stop Femicide houdt houdt ze bij op basis van berichten in de pers. Het gerecht registreert immers geen statistieken over vrouwenmoord.

Dodelijk partnergeweld voorkoombaar?

Toch gaan er aan het fatale geweld op vrouwen vaak heel wat onrustwekkende signalen vooraf. Kun je deze moorden voorkomen? Experte Liesbet Stevens van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen is zeker van wel: “Dodelijk partnergeweld is minstens in theorie voorkoombaar. We zouden dit kunnen voorkomen, omdat er bijna geen enkele situatie is van dodelijk partnergeweld waar niet al een heel traject van partnergeweld en van ernstig partnergeweld aan voorafgaat.” 

Hilde Van Mieghem heeft voor Canvas eerder al een reeks gemaakt over partnergeweld.

Signalen genegeerd

Pano onderzoekt welke signalen genegeerd worden. Aan de hand van getuigenissen van nabestaanden en van vrouwen die het geweld overleefd hebben of ontvlucht zijn, laat Pano zien waar het mis gaat. Deze vrouwen voelen zich vaak niet gehoord door politie en gerecht of krijgen niet de juiste hulp. Wat is dan wel de snelste weg om dit te stoppen? Pano bekijkt welke oplossingen er bestaan en stelt de werking van een Family Justice Center voor.

Geweld tegen vrouwen is een reportage van Liesbeth Indeherberge. Eindredactie van deze nieuwe Pano-aflevering over partnergeweld door Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve. Te kijken op woensdag 15 september om 21.30 uur op Eén.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

13 september 2021 /