Janny van der Heijden met Voeding en ons brein op MAX

Janny van der Heijden is vanaf vanmiddag – vrijdag 10 februari – om 16.15 uur bij MAX op NPO1 te zien met het nieuwe programma Voeding en ons brein. Ze onderzoekt de invloed van voedsel op ons brein. Ontdek er hier alvast meer over.

Voeding en ons brein

Lekker eten kan je intens gelukkig maken. Maar hoe belangrijk is voedsel voor ons brein en waardoor worden onze keuzes beïnvloed? Wat kunnen we doen met onze voeding om dat brein en ons lichaam zo gezond mogelijk te houden? Dat ontdekt Janny van der Heijden in de nieuwe serie: Voeding en ons brein. Samen met toponderzoekers test Janny van der Heijden hun inzichten in de praktijk.

Janny van der Heijden

Je kent Janny van der Heijden natuurlijk van Heel Holland Bakt, maar ze maakt met André van Duin nog meer programma’s voor MAX, zoals Denken aan Holland. Daarnaast is ze culinair journaliste en schrijfster van tal van (kook)boeken.

Verleiding

Waarom kunnen we de verleiding voor vet en suikerrijk voedsel vaak niet weerstaan? In het Donders Instituut in Nijmegen gaat Janny Van der Heijden in aflevering 1 (op vrijdag 10 februari 2023) in een MRI-scanner, waar ze erachter komt waar haar brein het meest op reageert; zoet of hartig. De uitkomst is verrassend. Tips om de verleiding wél te kunnen weerstaan krijgt de kijker natuurlijk ook.

Geur

Wat doet de geur van eten in je hersenen en hoe belangrijk is het voor je smaak? Daarvoor gaat Janny van der Heijden naar het Reuk- en smaakcentrum op de Wageningen Universiteit. In een Zorgcentrum test ze bij de bewoners wat geur doet met hun emoties en herinneringen. En ze ontdekt hoe je geur kunt inzetten om mensen gezonder te laten eten. 

Smaak

Om gezond te eten is het wel handig als veel dingen je lekker smaken. Kun je daar zelf iets aan doen door je smaak te ontwikkelen? En hoe kun je toch lekker eten als je reuk en smaak verminderd zijn. Janny van der Heijden volgt een kookworkshop voor mensen die hun reuk of smaak gedeeltelijk zijn verloren en komt erachter dat er nog heel veel mogelijkheden zijn om tóch lekker en gezond te eten. 

Verzadiging

Wanneer weet je of je genoeg gegeten hebt en hoe zorg je ervoor dat je niet te veel eet? Samen met voedingsonderzoeker Guido Camps (en oud finalist van Heel Holland Bakt) doet Janny van der Heijden een experiment waaruit blijkt dat je eerder verzadigd bent als je iets eet met structuur. Ook het belang van kauwen test Janny, samen met sterrenkok Joris Bijdendijk

Suiker

Janny van der Heijden ontdekt hoeveel suiker we ongemerkt te veel binnen krijgen en wat dat doet met ons brein. Zet je schrap, want de resultaten zijn schokkend. Vooral de hoeveelheid suiker die jongeren tegenwoordig binnenkrijgen. Om ze daar bewust van te maken, geeft Janny de tieners uit 4 HAVO op het Alkwin College in Uithoorn een lesje etiketten lezen. En ze laat zien hoe je een heerlijke mayonaise maakt, zonder suiker.

Context

Elke dag maken we tientallen keuzes als het om eten gaat, maar hoe bewust maken we die keuzes eigenlijk? Naast proeven en ruiken spelen er veel meer factoren mee in onze omgeving die onze keuzes bepalen. Janny onderzoekt hoe dat precies werkt. Geniet Janny van der Heijden net zo erg van haar bordje boerenkool met uitzicht op een tropisch strand? En op het festival Lowlands ontdekt Janny of je mensen kunt sturen naar gezondere en meer duurzame keuzes door de omgeving te veranderen. 

Voeding en ons brein kijken

Voeding en ons brein van Janny van der Heijden is vanaf vrijdag 10 februari om 16.15 uur te zien bij MAX op NPO 1. Je kunt de afleveringen terugkijken op NPO Start en NPO Plus. Vanuit het buitenland kun je ook naar NPO Start kijken als je een VPN Verbinding hebt. Zet de server op Nederland en ga dan naar de NPO Start website om de afleveringen te kijken.

Foto: MAX

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 februari 2023 /