Het beste van… de jaren 90 op tv & Pauls 90s op radio

We duiken sinds woensdag 4 januari wekelijks om 20.24 uur weer terug in de 90’s. Kijk dan op NPO3 naar het programma Het beste van… de jaren 90. Daarnaast heeft Paul Rabbering ook een nieuwe nachtprogramma; hij gaat iedere zaterdag tussen 02.00 en 04.00 uur ook terug naar de nineties. Ontdek er hier alles over.

Het beste van… de jaren 90

Verschillende gasten vertellen hun herinneringen aan de jaren 90. Iedereen onder de 15 jaar had een Furby, de tranen vloeiden bij de film Titanic en op het strand werd de speedo gedragen. De jaren 90 waren de hoogtijdagen van de Roxy en de iT, veel van de gasten brachten heel wat uurtjes door in deze Amsterdamse clubs. Zij kijken met veel plezier terug op hun wilde jaren, waarin extravaganza de boventoon voerde. Op zondagavond keken zij naar Jiskefet, zodat ze op maandag mee konden praten over de belevenissen van de ‘lullo’s’ en ‘Debiteuren, crediteuren’.

Van nineties speelgoed tot magnetron maaltijden

De grote trend in deze jaren was de tamagotchi. Iedereen had het pratende ei en zorgde er goed voor. In de bioscoop zaten de zalen vol voor The Bodyguard. De titelsong I Will Always Love You stond wekenlang op nummer 1 in de hitparade. Op zondagavond zaten veel mensen klaar voor Creatief met Kurk, een parodie op Creatief met Karton. En de maaltijd die betaalbaar, en in deze jaren als heerlijk en uitermate hip werd ervaren, was pasta met spinazie en roomkaas. De gasten in de studio herinneren zich hoe zij deze maaltijd meerdere malen in de week aten tijdens hun studententijd. Je ziet het allemaal in de tweede aflevering op 11 januari.

Seks met Angela

De jaren negentig waren de jaren dat de vrouwelijke rocksterren een grote trend werden. Uit het buitenland kwamen Alanis Morissette en Skunk Anansie en in Nederland hadden we natuurlijk onze eigen Anouk. Met rode oortjes keken we op tv naar Seks met Angela. Zelfs in Amerika kreeg het controversiële programma aandacht, omdat er nooit eerder zo open en eerlijk over seks werd gepraat op tv. De boybands schoten in de jaren ’90 uit de grond. Zo was daar Take That en scoorde *NSYNC grote hits. Frontman Justin Timberlake heeft ook dan al zijn kenmerkende dance moves. We zien het in de derde aflevering van Het beste van… de jaren 90.

Van Big Brother tot flippo’s

In Big Brother werden twaalf mensen in een huis opgesloten voor 100 dagen. Sabine was één van de deelnemers en vertelt dat de mensen in het huis geen idee hadden dat heel Nederland voor de buis gekluisterd zat. Zij schreef recent het boek Big Sister over die ervaringen; sowieso is Big Brother in 2023 weer helemaal terug. Op muzikaal gebied scoort Nederland grote hits met de zogenaamde Eurodance. Beide leden van T-Spoon (Sex on the Beach) blikken terug op hun gloriejaren en vertellen dat ze nog steeds elk weekend optreden. Ook Desray van 2 Brothers on the 4th Floor vertelt over de hits die zij inzong. De grote trend in de jaren ’90 waren de flippo’s. De Het beste van… de jaren 90 gasten vertellen onder andere over flippo-criminelen; kinderen die flippo’s van elkaar stalen. Te zien in de aflevering 4 van 25 januari.

Van All Stars tot Break-Out!

Op televisie keken we naar Bananasplit, waarin Ralph Inbar wekelijks bekende mensen voor de gek hield met de meest onschuldige verborgen-camera grappen. Na de televisieserie All Stars kwam er ook nog een film, die wekenlang bomvolle zalen trok. Elke puber las het blad Break-Out!, waarin veel onderwerpen over seks gingen. Een belangrijke stroming in de muziek was de Amerikaanse gitaarrock afkomstig uit Seattle, oftewel grunge. De band Nirvana bracht in 1991 het album Nevermind uit en dit wordt gezien als het hoogtepunt van de grunge. In de studio gaan de gasten volledig uit hun dak als deze plaat wordt opgezet.

Het beste van… de jaren 90 is wekelijks om 20.24 uur te kijken op NPO3 en terug te kijken via NPO Start. Wil je dit vanuit België doen, maak dan gebruik van een VPN Verbinding en zet de server op Nederland. Eerder kon je bijvoorbeeld kijken naar Het beste van disco.

Pauls 90s

Één grote trip down memory lane met de lekkerste muziek uit de jaren ’90. Dat kan met het nieuwe nachtprogramma van AVROTROS. Sinds 7 januari 2023 is Paul Rabbering elke zaterdag tussen 02.00 en 04.00 uur te horen op NPO Radio 2 met Pauls 90s. Samen met de luisteraars haalt hij herinneringen op uit een muzikaal zeer afwisselend decennium. 

Muziek uit jaren negentig

De muziek uit de jaren ’90 varieert van de grunge van Nirvana, de eurodance van 2 Brothers On The 4th Floor, maar ook de popmuziek van Soul Asylum, Cher, Michael Jackson en Phil Collins. Kenmerkend voor de jaren ’90 was de happy hardcore. Ook genoeg bekende Nederlanders waren groots in de jaren ’90, waarvan sommige inmiddels in de vergetelheid zijn geraakt. Paul checkt in 90s Heroes hoe het met hen is. En samen blikken ze terug op het decennium waarin ze succesvol waren. 

Paul Rabbering

De presentator heeft zin in zijn nieuwe programma: “De nineties zijn helemaal mijn decennium. Mijn hele middelbare schooltijd en een deel van mijn studie vielen in de jaren ’90. Ik kan me elk jaar en bijbehorende hits zo voor de geest halen. De nineties zijn heerlijk om in te duiken. Het is het meest uiteenlopende decennium en dat ga je horen tussen 2 en 4. Ik was van de hakkuh plaatjes en ook zeker van de grunge. Ik wil samen met de luisteraars genieten van deze tijd.”

Foto: AVROTROS

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

1 februari 2023 /