Documentaire Silence of the Tides over Waddengebied

De documentaire Silence of the Tides van Pieter-Rim de Kroon over het Waddengebied is woensdag 14 december om 22.40 uur te kijken in Close Up bij AVROTROS op NPO2 Deze film viel al verschillende keren in de prijzen op internationale festivals.

Silence of the Tides

De documentaire Silence of the Tides van Pieter-Rim de Kroon is een cinematografisch portret van het internationale Waddengebied. Het is een film die de getijden van één van de grootste aaneengesloten wetlands ter wereld laat zien, terwijl het de breekbare relatie tussen mens en natuur verkent. Het is geen klassieke natuurfilm, ‘waarbij mensen meestal krampachtig buiten beeld worden gehouden’ – zoals de maker in Trouw omschreef. “Maar het Waddengebied staat vol windmolens, er is industrie, er wordt gevist, het stroomt vol met toeristen. Ik vind de natuur fascinerend, maar het meest fascinerende specimen is de mens. En die woont hier al duizenden jaren. Zijn gedrag is soms positief, soms negatief voor de natuur in het gebied”, aldus Pieter Rim de Kroon in Trouw.

Waddengebied in documentaire

De film biedt een hypnotiserende blik op de cycli en contrasten van de seizoenen in het Waddengebied: leven en dood, storm en stilte, de massa en het individu. Het is een poëtische overpeinzing zonder voice-overs of interviews tegen een overweldigend decor van lucht, water, wind, mist en voortdurend veranderend licht.

Ook interessant: Langs de Kust, Waterman en de aflevering van Reizen Waes Nederland, waarin Tom Waes de Wadden bezoekt.

Prijswinnende film

De film Silence of the Tides van Pieter-Rim de Kroon won prijzen op verschillende internationale festivals en kreeg een Special Mention op IDFA 2020 en twee nominaties voor beste lange documentaire en beste sound design op het Nederlands Film Festival in 2021. Daarnaast is er ook een fotoboek bij deze film verschenen.

Pieter Rim de Kroon

Dit is de nieuwste film van Pieter Rim de Kroon. Eerder maakte hij kortfilms als The Martini – The Iconic Cocktail en Dancin’ the Camera. En hij maakte al de documentaires V.I.S.S.E.N en Hollands licht.

Documentaire Silence of the Tides kijken

Close Up: Silence of the Tides is te kijken op 14 december om 22.40 uur bij AVROTROS op NPO 2. Deze documentaire van Pieter-Rim de Kroon kun je daarnaast terugkijken via NPO Start en NPO Plus. Vanuit Nederland is dat eenvoudig; wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Foto: AVROTROS

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

13 december 2022 /