Martin Heylen zoekt in Uncle Martin zijn familie in Amerika

Martin Heylen maakt in het nieuwe Eén-programma Uncle Martin een roadtrip door Amerika, op zoek naar zijn familie. Het is de meest persoonlijke docureeks, die de Vlaamse journalist ooit gemaakt heeft. Uncle Martin is vanaf vanavond – dinsdag 27 september – elke dinsdag om 20.40 uur op Eén te kijken. Eerder op de dag – al vanaf zes uur ’s ochtends – kun je kijken naar het programma via VRT MAX.

Meer ontdekken over Martin Heylen en zijn familie in Amerika lees dan: Ik dacht dat ik een kleine familie had.

Martin Heylen maakt Uncle Martin

Martin Heylen gaat in het nieuwe programma Uncle Martin op roadtrip door Amerika, op zoek naar zijn familie. Honderd jaar geleden vertrokken de grootouders van Martin Heylen met een boot van de Red Star Line voorgoed naar de Verenigde Staten, hun American Dream achterna. Henri, de vader van Martin, werd als een Amerikaan opgevoed op een ranch in Michigan. Helaas, na acht jaar eindigde het avontuur en keerde het gezin terug. Ze woonden in Oosteeklo, maar Martins vader bleef doordrongen van Amerika. Zijn anekdotes over de avonturen en het natuurleven in Michigan maakten van Martin de avonturier die de wereld rondreisde.

Familie Heylen vertrok naar Amerika

Wat journalist en schrijver Martin Heylen niet wist, is dat de broers en zus van zijn oma indertijd mee verhuisden en wél in Amerika bleven. Toen hij onlangs een passagierslijst van de Red Star Line in handen kreeg, kwam hij een onbekende familietak met tientallen Amerikaanse bloedverwanten op het spoor. Speurwerk in oude documenten en bevolkingsregisters leverde prikkelende namen en adressen op. In een roadtrip door de Verenigde Staten ontmoet Martin Heylen – die zijn hele leven maar één broer, een paar neven en nichten gekend heeft – voor het eerst zijn grote Amerikaanse familie. Hij maakte dit programma voor Woestijnvis. Eerder maakte hij voor hun bijvoorbeeld Zelfde deur, 20 jaar later.

Martin Heylen ontdekt nieuwe familie

“Mijn (achter)neven en -nichten bleken even divers als Amerika zelf, van buschauffeur tot zakenman, van een lokale Miss tot jagers en tal van oorlogsveteranen. Ook zij wisten niet van mijn bestaan. Door in het spoor van mijn grootouders en mijn vader te reizen en nieuwe familie te ontdekken is dit de meest persoonlijke documentairereeks die ik al gemaakt heb, in een land dat me blijft fascineren”, aldus journalist Martin Heylen. Hij schreef er daarnaast boek Ik dacht dat ik een kleine familie had over dit onderwerp.

Uncle Martin kijken

Uncle Martin is te kijken vanaf dinsdag 27 september om 20.40 uur. De nieuwe aflevering staat die dag al vanaf 06.00 uur klaar om te kijken via VRT MAX. Via VRT MAX kun je Uncle Martin ook terug kijken als je de uitzending gemist hebt. Vanuit België gaat dat eenvoudig. Wil je deze documentaire vanuit Nederland (of misschien zelfs vanuit een land zoals Amerika) kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op Nederland zet.

Meer over de inhoud van Uncle Martin; het persoonlijke verhaal van de Vlaamse journalist Martin Heylen.

Ontdekkingsreis naar beloofde land

Een nieuwe wereld opent zich in het tv-programma Uncle Martin voor Martin Heylen. Hij stapt letterlijk in de voetsporen van zijn voorouders, die hem leiden naar onbekende stadjes in de Midwest zoals Mishawaka, Alma, Ithaca, Armada, maar ook naar Tuscon, Charlotte en Detroit. Een ontdekkingsreis naar het Beloofde Land van weleer, met overal sporen van de migratie van honderdduizenden Vlamingen die de armoede in Vlaanderen ontvluchtten en de grote oversteek over de oceaan waagden. Maar het meest fascinerend zijn de ontmoetingen met nieuwe familieleden, die soms verrassend emotioneel zijn. Want een bloedband doet iets onverklaarbaars met een mens, ondervindt Martin, ook al lijkt de afstand enorm.

Martin Heylen over zijn ‘nieuwe’ familie in Amerika

Martin Heylen vertelt verder over zin nieuwe Amerikaanse familie: “Familie is voor het leven. Je kiest ze niet, zoals vrienden of vriendinnen. Familie zit in je bloed. De vraag die mij het meest bezighield is: wat als dat bloed de wereld instroomt, ver weg, tot in Amerika en daar vertakt in de bloedbanen van neven en achternichten? Blijft dat dan mijn bloed? Voelt dat als familie? En lijken die op mij? En: hebben zij wél hun American Dream kunnen waarmaken, in het Amerika van vandaag?”

Onbekende familietak in Amerika

Aflevering 1 Uncle Martin (27 september):

Martin Heylen, afkomstig uit een kleine familie, ontdekt tot zijn verbazing een grote onbekende familietak in Amerika. Hij reist naar Michigan om er zijn nieuwe bloedverwanten op te zoeken. Maar die ontmoetingen blijken emotioneler dan verwacht. Martin wordt ook meegesleept in een wereld van gele schoolbussen en jachtgeweren. En als hij het oude spoor van zijn vader en grootouders begint te volgen, die net als honderdduizenden Vlaamse gelukzoekers naar Amerika emigreerden, duiken er nog meer verrassingen op.

Vrezen voor de politie

Aflevering 2 Uncle Martin (4 oktober)

Martin Heylen heeft nieuwe familie gevonden in Amerika. Zijn zoektocht gaat verder en brengt hem in de huiskamers van Amerikaanse bloedverwanten met Belgische roots én in een oud Vlaams café. Maar in het stadje Armada gaat het plots grondig mis en moet hij vrezen voor de politie. Het ziet er vanaf dan slecht uit voor het vervolg van de reis. Met lood in zijn schoenen belt Martin aan bij Diana, een achternicht. Zij is ook een nakomelinge van “Meetje”, waarover Martin zijn achterneef Jason een spookverhaal vertelde.

Dé attractie van zijn Amerikaanse familie

Aflevering 3 Uncle Martin (11 oktober)

Martin is dé attractie in zijn Amerikaanse familie. Zijn achternicht Diana heeft al haar familieleden uitgenodigd om die vreemde Belgische bloedverwant van nabij en in het echt te bekijken. Voor het eerst in zijn leven voelt Martin de warmte van een grote familie. Het oude spoor van zijn voorouders leidt hem naar hartje Michigan en naar de uitbundige Jenny. Maar dan moet de grootste verrassing van de reis nog komen: Martin reist naar Arizona voor een ontmoeting met zijn enige achterneef, Dave van Daele. En wat hij daar meemaakt blaast hem omver.

Duister familiegeheim Martin Heylen

Aflevering 4 (18 oktober)

In Amerika dragen dames al eens een revolver in hun handtas, dat ontdekt Martin bij zijn familie, die ook Belgische wapens in huis heeft. Het oude familiespoor leidt hem naar een boer met een passie, een gedreven cafébazin en een 100-jarige die West-Vlaams spreekt. Maar vooral de ontmoeting met Ivan, bijgenaamd Kapper Pépé, grijpt naar de keel. Martin onderzoekt ook een duister familiegeheim over zijn opa, dat hij stukje bij beetje probeert te ontrafelen.

En dit zijn nog maar de eerste vier afleveringen…

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

27 september 2022 /