De Kookklunzen met Gordon, Herman den Blijker en deze jury

Gordon presenteert de nieuwe afleveringen van de hilarische kookstrijd De Kookklunzen. Dit jaar neemt Herman den Blijker het iedere week op tegen een andere collega-chef. Zij proberen ieder een team van drie personen – die nog nooit hebben gekookt – een kerstdiner op tafel te laten zetten. Lees hier alles over De Kookklunzen 2022, de chefs en de jury, die het werk van de teams van Herman den Blijker en de andere chefs beoordeeld. Je kijkt De Kookklunzen vanaf vanavond – donderdag 8 december – om 20.30 uur op SBS6 en later op Kijk.nl.

De Kookklunzen 2022

Een driegangenkerstmenu bereiden met mensen die nog geen ei kunnen bakken. Dat is een onmogelijke opgave. Toch? Topchef Herman den Blijker gaat deze uitdaging aan en neemt het iedere week op tegen een andere collega-chef! In De Kookklunzen proberen deze beide chefs met een team van drie personen die nog nooit hebben gekookt, een kerstdiner op tafel te zetten. Tijdens deze kookwedstrijd mogen de chefs alleen aanwijzingen geven… en verder lijdzaam toekijken. Welke chef transformeert zijn gelegenheidskoks van keukenramp tot keukenster en wordt gekroond tot Koning van de Kookklunzen?

Vorig jaar zag je al een Kookklunzen special met Herman den Blijker, Alain Caron en presentator Richard Groenendijk.

Kookklunzen deelnemers

De Kookklunzen wordt gepresenteerd door Gordon. Hij ontvangt iedere aflevering zes kandidaten, opgegeven door wanhopige partners, vrienden of familieleden of door zichzelf. Een gemêleerd gezelschap dat één ding gemeen heeft: ze kunnen absoluut niet koken. Na een kooktest, uiteenlopend van het maken van wentelteefjes tot eieren met spek, stellen topchef Herman den Blijker en zijn collega-chefs teams samen… voor elkaar.

Chefs Kookklunzen

Herman den Blijker neemt het in De Kookklunzen op tegen collega-chefs Onno Kokmeijer, Mounir Toub, Maaike Dogan en Alain Caron. Hieronder stellen we ze kort aan je voor.

  • Onno Kokmeijer behoort al jarenlang tot de absolute culinaire top in Nederland. Hij was tot voor kort chef bij twee-sterren-zaak Ciel Bleu in het Okura hotel.
  • Mounir Toub heeft in verschillende restaurants gewerkt, maar hij is vooral bekend geworden door zijn shows op 24Kitchen en Kook mee met MAX. Recent won Mounir Tob De AllesKunner VIPS 2022.
  • Maaike Dogan is een Rotterdamse chef, die je kent van Obba.
  • Alain Caron zag je vorig jaar al in Kookklunzen. Je kunt hem ook kennen van programma’s als BinnensteBuiten.

Wedstrijdverloop

De teams met keukenrampen krijgen een tas met ingrediënten én een driegangenmenu. Eén groot probleem: de twee chefs mogen tijdens de kookwedstrijd niets doen. Ze mogen geen vinger uitsteken, geen pan of mes beroeren. Sterker nog: ze zijn niet eens in de keuken aanwezig. Op afstand krijgen zij beperkte spreektijd voor alle gangen. Voor de rest moeten ze het met gebaren doen die in de keuken zichtbaar zijn op een scherm. Winnen hun teamleden de culinaire quiz die Gordon met hen speelt, dan winnen zij beperkte tijd waarin hun chef wél, als is het kort, aanwijzingen mag geven in de keuken.

Jury Kookklunzen 2022

De gerechten van de brigades van kookklunzen worden beoordeeld door een wisselend vijfkoppig jurypanel van enthousiaste BN’ers die allemaal een affiniteit met koken hebben: Meneer Reimers, Donnie, London Loy, Tooske Ragas, Roberta Pagnier, Ellemieke Vermolen en Vanja van der Leeden. Als je op de naam van het jurylid klikt, ontdek je meteen welke kookboeken zij hebben geschreven. Per gang is 3.000 euro te winnen voor de winnende brigade. Na drie gangen is duidelijk wie er het meeste geld bij elkaar heeft gekookt – en dat is in hun geval écht heel knap…

De Kookklunzen kijken

De Kookklunzen is een idee van Talpa Concepts en wordt geproduceerd door ITV Studios. Je kunt het programma kijken vanaf donderdag 8 december om 20.30 uur op SBS6. Een uurtje later staat de aflevering ook op Kijk.nl. Vanuit Nederland kun je de uitzending dan eenvoudig terug kijken. Wil je vanuit België of een ander land kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op Nederland zet.

Foto: William Rutten

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 december 2022 /