Deze oude series doen nostalgie herleven

Waarom kijken we zo graag naar oude series? In ieder geval blijkt dat veel mensen terug verlangen naar de jaren ’90, toen series als Married with Children, Friends en The A-Team nog op televisie waren. Veel van deze series worden weer dagelijks uitgezonden. Maar dat is niet alles, want ook de Nederlandse series komen weer voorbij. Zo zendt RTL7 dagelijks weer Flodder uit en is Baantjer terug te vinden op de speciale zenders voor het verleden van RTL.

Oude series

Volgens televisiedeskundigen waren televisieprogramma’s van vroeger niet zo zeer beter, maar heeft het vooral te maken met nostalgie. Het is menselijk om soms even terug te verlangen naar de eigen jeugd. In die tijd werd er openlijk gerookt en stak ook moeke Flodder gerust nog een keer een sigaar op. Maar welke series moet je echt even terugkijken om dat gevoel van je jeugd weer terug te krijgen?

Flodder

We kunnen nog dagelijks kijken naar de familie Flodder op RTL 7. De asociale familie komt wonen in een poepchique buurt genaamd Zonnedael. Inmiddels hebben we allemaal de beslommeringen van de familie wel gezien en zien we Sjaakie nog steeds met zijn aktetas rondlopen. Moeder Flodder steekt nog een sigaar op en dochter Kees (gespeeld door Tatjana Simic) windt alle mannen om haar vinger. Johnnie (gespeeld door Coen Vrijberge de Coningh) en Kees (Stefan van de Walle) voeren ondertussen duistere zaakjes uit. Toch is de serie nog steeds hot. Zo is er in het online casino vorig jaar een Flodder slot gelanceerd. Een gokkast volledig in het thema van Flodder. En ook de roze auto van Johnnie is populair; hij wordt regelmatig nagebouwd door fans van de serie.

Baantjer

Ken je hem nog? Baantjer. Deze serie liep van 1995 tot 2006 en draaide om rechercheur De Cock (‘met c-o-c-k’). De doorgewinterde rechercheur kreeg aan het einde van de aflevering altijd wel weer een ingeving waardoor hij de moord wist op te lossen, uiteraard bijgestaan door zijn rechterhand Dick Vledder (gespeeld door Victor Reinier). Volgens de acteur heeft hij overigens weinig overgehouden op financieel vlak aan al die re-runs en het terugkijken van oude series.

Wist je dat er inmiddels ook een ‘nieuwe Baantjer‘ is gemaakt?

Onderweg naar Morgen

Op NPO 1 Extra en Start Plus is regelmatig een serie als Onderweg naar Morgen weer te volgen. Deze serie liep tussen 1994 en 2010. De serie was te zien op onder meer TROS, Veronica, Yorin en BNN. Het was de directe tegenhanger van GTST, waarin we het dagelijkse leven van de families Reitsema en Couwenberg konden volgen. Later werd de serie verjongd en speelden jongere acteurs zoals Antonie Kamerling en Sascha Visscher mee. De serie ging steeds meer draaien om de families Klein en Luzack en niet iedere kijker kon dat even goed waarderen. Toen ook geliefde acteurs als Jasmine Sendar (die te zien zal zijn in Knokke Off) en Yolanthe Cabau van Kasbergen zich uit de serie lieten schrijven, was het einde van ONM ingeluid.

Daarmee zijn we nog steeds verslingerd aan oude series, ook al hebben we ze al een miljoen keer gezien. Het is de nostalgie die blijft.

10 november 2022 /